Ca Lisabona este una dintre cele mai fermecatoare capitale europene nu este un secret. Dar este ca, pe langa faptul ca te bucuri din plin de oras, la mica distanta ai locuri frumoase cu care sa duci la bun sfarsit o calatorie perfecta. 

Se spune ca atunci cand locuiesti intr-un loc nu pretuiesti ceea ce ai in apropiere. Mi s-a intamplat cu multi ani in urma, in perioada universitara, ceea ce m-a determinat sa traiesc timp de un an si jumatate in Portugalia. Mai exact, am facut din orasul Setubal casa mea dulce in tot acest timp. Imi amintesc acum cu oarecare tristete. Sunt sigur ca astazi as fi cercetat fiecare colt portughez care mi-a venit in cale. Problema prioritatilor in fiecare etapa a vietii.

In orice caz, Setubal, Lisabona si imprejurimile au devenit locuri ale vietii mele de zi cu zi. Si, prin urmare, va pot recomanda direct ce sa vedeti langa Lisabona pentru a va profita la maximum de zile.

1. Coasta Caparica

Este plaja oficiala din Lisabona. La sud de gura de varsare a raului Tajo si foarte aproape de Lisabona, gasim un adevarat paradis pe plaja. Un banc de nisip nesfarsit de 30 de kilometri lungime. Aproape nimic. Cele mai apropiate de Lisabona vor avea o ocupare mult mai mare. Asa ca daca vrei relaxare totala, mai fa cativa kilometri si fugi de multimea nebuneasca.

Imi amintesc cu drag de plimbarile nesfarsite pe nisip in companie buna fara sa vad macar capatul plajei la orizont. Desigur, apusurile de la orice bar de plaja din zona sunt spectaculoase.

Care sunt cele mai bune? Pentru a gusta culorile. Exista un total de 56 din care sa alegeti, desi este dificil sa distingem limita dintre unul si celalalt. Cele mai faimoase sunt plaja Medos, Sereia, Acacias, Bellavista, Terras da Costa… Priviti, comparati si alegeti coltul preferat de Costa de Caparica.

Cum sa obtineti? Ideal este sa le ocoliti cu masina, oprindu-va la parcarile autorizate (unele gratuite si altele contra cost) si sa alegeti zona care va motiveaza cel mai mult. Dar daca nu ai masina, ai mai multe optiuni. Puteti ajunge acolo cu autobuzul, intr-o combinatie de feribot si autobuz si va puteti deplasa intre plaje cu un tren mic. Pentru mai multe informatii despre cum sa ajungeti in Costa de Caparica, va recomand acest articol complet.

2 Setubal

Continuam spre sud de Lisabona cu una dintre cele mai recomandate excursii. Ce sa-ti spun! Setubal, cu putin peste 130.000 de locuitori, este un oras de coasta situat la varsarea raului Sado si unul dintre cele mai populate din Portugalia. De natura industriala, are un cartier vechi mic si fermecator care merita vizitat. Dar cel mai bun este in mediul tau.

Pentru mine, cel mai spectaculos lucru din zona este in Parcul Natural Sierra de Arrabida. Intre stanci, munti mici, puncte de belvedere si plaje cu ape cristaline, ziua va zbura. Nu uitati sa vizitati plaja Portinho da Arrabida, Figueirinha sau altele cu acces mai complicat si mai putin frecventate, precum Galapinhos. Si, bineinteles, acces la pestera Lapa de Santa Margarida.

Puterea Setubalului sunt plajele care inconjoara orasul. Desi preferatele mele sunt in Sierra de Arrabida, nu trebuie exclusa o excursie in peninsula Troia. Explozia turismului si proliferarea hotelurilor de lux si a terenurilor de golf au scazut o parte din farmecul pe care l-au avut candva aceasta peninsula si plaja ei de un kilometru. Dar o plaja spectaculoasa este totusi o plaja spectaculoasa. Puteti accesa cu feribotul din Setubal, imbarcandu-va in port si cu posibilitatea de a va aduce propria masina. Un lux de a explora pe deplin zona

Cu toate acestea spuse, pastrez ce e mai bun pentru final. La varsarea raului Sado ai o colonie de locuitori foarte speciali. Si este ca, daca exista un simbol in Setubal, acesta este faimosul sau golfinhos. Sau ceea ce este la fel, un grup de aproape 30 de delfini pe care, cu mult noroc, ii poti observa angajand o excursie cu barca din Setubal sau Troia.

De asemenea, poti sa cunosti acest colt portughez si sa te sperii cu delfinii cu o excursie din Lisabona. Aici va las linkul unuia dintre cele mai bune tururi de o zi in spaniola.

Dar inca nu am terminat. Ti-ai dorit mai mult si nu mai vrei plaja. La doar 8 kilometri, puteti vizita frumosul Castel Palmela si puteti face o plimbare printr-un sat autentic portughez. Cu farmecul decadent care ma face sa ma indragostesc de tara.

Dupa cum puteti vedea, sunt multe de vizitat. Va puteti bucura de aceste locuri intr-o excursie de o zi din Lisabona, dar in mod ideal ar trebui sa petreceti noaptea acolo si sa profitati la maximum de ea in 2 zile. Aici aveti toate detaliile in aceasta postare foarte completa despre ce sa vedeti in Setubal si imprejurimi.

Cum sa obtineti? Setubal este situat la 50 de kilometri sud de Lisabona. Cu masina va dura putin peste jumatate de ora. Se poate ajunge si cu mijloacele de transport in comun. Exista legaturi zilnice care pleaca de la Praca de Espanha la statia de autobuz Setubal. Se poate ajunge si cu trenul din garile Sete Rios sau Roma-Areeiro.

3. Sesimbra

Nu mergem departe de Setubal. Chiar la granita care marcheaza capatul Sierra de Arrabida la est si Costa de Caparica la nord, intalnim o mica bijuterie de coasta. Sesimbra este un oras cu traditie pescareasca si unul dintre cele mai turistice orase din zona. Din pacate, turismul si boom-ul imobiliar ii iau o parte din farmecul, dar merita totusi o vizita buna.

Pe langa turismul evident pe plaja, ne putem bucura de o vizita  la castel , cetatea Santiago si portul vechi, Porto da Abrigo. Dar unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face acolo este sa-ti pui ghetele cu o gastronomie delicioasa pe baza de peste si crustacee.

Daca v-a placut aceasta sugestie si doriti sa cunoasteti cele mai bune plaje din zona, va pot recomanda si un tur care imbina plajele Arrabida cu cele mai bune din Sesimbra. Un cocktail castigator. Aici aveti linkul pentru a inchiria aceasta excursie din Lisabona cu un ghid in spaniola.

Pentru a profita de plajele sale frumoase, cel mai bun moment pentru a vizita Sesimbra este vara. Dar se bucura si de cateva carnavale  celebre si este un moment ideal pentru a cunoaste orasul. Mii de oameni se aduna pentru a sarbatori cel mai bun carnaval din Portugalia in ritm de samba. Il recomand de prima mana.

In apropiere de Sesimbra avem si un loc spectaculos: Cabo Espichel. Stancile sunt superbe si este un loc ideal pentru a va bucura de apus.

Cum sa obtineti? Doar 40 de kilometri despart Sesimbra de capitala, care poate fi parcursa cu masina in cel mai scurt timp. Dar poti ajunge cu usurinta acolo cu autobuzul din Praca de Espanha. Exista o multime de conexiuni.

4. Sintra

Parasim coasta pentru a descoperi destinatia vedeta a tuturor celor care calatoresc la Lisabona. Nu este pentru mai putin. Vizitarea Sintra este ca si cum ati intra intr- un basm plin de palate, castele si gradini . De fapt, totul este atat de frumos, atat de ingrijit si perfect incat am crezut intotdeauna ca este cel mai putin portughez loc pe care il cunosc. Si nu ma refer la asta ca critica. Dimpotriva. M-am indragostit mereu de acel aer neglijat si decadent pe care il are Portugalia. Dar ceea ce este clar este ca nu poti parasi Lisabona fara sa vizitezi Sintra. Este o excursie obligatorie.

Sintra are multe atractii monumentale: Palacio da Pena, Castelo dos Mouros, Palatul National, Convento dos Capuchos  si Quinta de Regaleira. Aproape nimic! Desigur, intrarile in toate aceste puncte te vor costa o pasta. Daca intentionati sa vizitati toate monumentele din interior, ar trebui sa cumparati un voucher pentru a economisi cativa euro. Asteptati-va ca vizita aprofundata la Sintra va va lua una sau doua zile intregi.

Trebuie sa planificati bine ziua saptamanii in care veti vizita Sintra. Este un loc extrem de turistic iar faima lui continua sa creasca de-a lungul anilor. Daca poti, evita weekend-urile si vacantele. Este pacat sa o vizitezi aglomerata de oameni.

La Sintra se poate ajunge cu masina de inchiriat, cu transportul public sau cu o excursie organizata. Daca mergi in plin sezon, aproape ca pare mai usor sa faci un tur organizat. Nu va trebui sa stai la coada la intrare, nici sa te disperi sa cauti parcare (stiu asta din experienta). Tururile de o zi din Lisabona sunt destul de ieftine si ca plus aveti un ghid in spaniola. Singurul dezavantaj este ca veti vedea doar multe dintre monumente din exterior. Dar este ceva care ti s-ar intampla si tie daca ai fi liber. Pentru a putea accesa principalele monumente, idealul este sa rezervi doua zile si sa innopti la Sintra.

Pentru a putea cantari optiuni, am de gand sa va las linkul celor mai bune excursii din Lisabona (toate au o oprire in Cascais care, dupa cum veti vedea mai jos, este un oras de coasta foarte cool).

Cum sa obtineti? 30 de kilometri despart Sintra de capitala Lisabona. In doar 20 de minute cu masina vei ajunge acolo, dar poate cel mai complicat lucru este parcarea daca mergi vara, in vacanta sau in weekend. Cu transportul public puteti lua trenul din statiile Rossio, Oriente sau Sete Rios.

5. Cascais si Estoril

Nu ne abatem prea departe de Sintra. Ultima mea recomandare despre ce sa vezi langa Lisabona este orasul de vara prin excelenta. Si a fost inca din secolul al XVIII-lea. Cascais se mandreste cu un centru istoric plin de palate si conace de o mare frumusete. De asemenea, are frumoase plaje urbane si ramasitele a ceea ce a fost un mic sat de pescari.

Pe langa un centru istoric fermecator, la 2 kilometri nord de oras, stancile din Boca do Inferno sunt o necesitate . Stanci erodate cu intrari si iesiri care provoaca vuiet autentice odata cu trecerea si venirea valurilor. Putin mai la nord ne putem apropia de cel mai vestic punct al Europei continentale. Acesta este Cabo de Roca, un set de stanci inalte de 100 de metri de o frumusete spectaculoasa.

Continuam spre sud de-a lungul promenadei care paraseste Cascais in directia Estoril . Aceasta plimbare se poate face pe jos in doar o jumatate de ora. Cea mai populara vizita din Estoril este Grand Casino. Nu este ceva care ma entuziasmeaza, dar, in afara de acest urias si de o plimbare de-a lungul plajei si in centru, acest orasel ne ofera putin altceva.

Cum sa obtineti? Dintre cele 5 propuneri din acest articol, Cascais si Estoril sunt cele mai apropiate de Lisabona. Cu masina trebuie sa parcurgeti doar 30 de kilometri si va ofera libertatea de a va deplasa dupa bunul plac. O optiune buna este sa luati si trenul de navetisti Linha de Cascais, care pleaca din Cais do Sodre cu numeroase opriri intermediare.

Dupa cum probabil ati ghicit deja, recomandarea mea este sa faceti toate aceste excursii cu propria masina. Daca nu aveti o masina, puteti gasi o oferta buna de inchiriere de masini in Lisabona cu pana la 15% reducere prin motorul de cautare Autoeurope . Dar, daca totusi rezisti sa fii nevoit sa conduci pentru a ajunge in toate aceste locuri, poti opta pentru comoditatea de a inchiria excursii organizate . Avantajul este de a putea uita de tot si de a vizita toate punctele turistice interesante.