Este posibil sa clasam cele mai bune plaje din lume? Bineinteles ca nu, deoarece preferintele vor diferi de la calator la calator, in functie de facilitati, accesibilitate, optiuni de inot si sporturi acvatice, siguranta, sentimentul locului, relaxare si peisaj.

Cu toate acestea, fiind bine calatorit si punandu-mi picioarele in nisipul a numeroase plaje de pe tot globul, va prezint aici lista mea cu cele mai spectaculoase 10 plaje din lume. De la coral la nisip si lung la inchis, nu ar trebui sa fie surprinzator faptul ca majoritatea acestor plaje sunt situate in cele mai bune destinatii de plaja din lume. Din pacate, aceste plaje nu mai sunt (mai) secrete si va trebui sa impartasiti frumusetea lor incredibila cu multi alti calatori. Pentru mai multe detalii si informatii despre plaje frumoase intra pe zumi.ro si afla mai multe.

TULUM, RIVIERA MAYA, MEXICO

Ceea ce diferentiaza Tulum este apropierea de unele dintre cele mai uimitoare ruine Maya din tot Mexic: aici una dintre cele mai bune destinatii culturale din lume se intalneste cu una dintre cele mai bune plaje din lume. Ruina lui Tulum este un oras vechi cu ziduri asezat pe o stanca stancoasa care are vedere la o plaja spectaculoasa. Cu hoarde de turisti care viziteaza in fiecare zi, zona nu este tocmai privata, dar intinderea larga de nisip alb si apele fascinante turcoaz din Caraibe compenseaza mai mult decat asta.

PLAJA NAVAGIO, ZAKYNTHOS, GRECIA

Plaja Navagio este un golf izolat, dar izbitor de frumos, de pe insula greceasca Zakynthos. Este adesea denumita Plaja naufragiului, deoarece gazduieste epava unei nave numite Panagiotis despre care se crede ca a fost o nava de contrabandisti. Zona este definita de stancile de calcar abrupte, plajele cu nisip alb si apa albastra limpede, care atrag mii de turisti anual. Fasia de plaja este accesata doar cu barca, dar o poti vedea de sus daca stai pe partea inalta a stancilor din jur.

GRACE BAY, TURKS & CAICOS

Turks si Caicos cuprind 40 de insule si caiuri, dintre care Providenciales este principalul centru turistic. Aici, pe tarmul nordic, veti gasi Grace Bay, un amestec perfect de paradis de 19 km (12 mile) de nisip dulce si apa transparenta, marginit de un sistem de recif de corali cu snorkeling si scufundari fabuloase. Din pacate, un numar tot mai mare de statiuni si hoteluri de apartamente au aparut de-a lungul tarmului in ultimii ani, asa ca s-ar putea sa va fie mai bine in aceste zile pe plajele hotelurilor mai private din Amanyara sau Parrot Cay.

PLAJA WHITEHAVEN, QUEENSLAND, AUSTRALIA

Plaja Whitehaven este protejata de Parcul National Insulele Whitsunday si este situata in inima Marii Bariere de Corali. Cea mai faimoasa plaja din Australia se intinde pe 4,4 mile (7 km) si este spalata de vartejuri de apa turcoaz, albastra si verde. Nisipul este 98% siliciu alb pur, ceea ce ii confera o culoare stralucitoare, aproape luminiscenta. Puteti ajunge la plaja cu un elicopter sau hidroavion, sau puteti naviga pana la Whitehaven Beach cu una dintre numeroasele excursii cu iahtul din zona.

BAIA DO SANCHO, FERNANDO DE NORONHO, BRAZILIA

Baio Do Sancho este situat pe insula indepartata Fernando de Noronha, un arhipelag vulcanic activ de 21 de insule din Oceanul Atlantic, situat la aproximativ 220 de mile (350 km) in largul coastei golfului din nord-estul Braziliei. Apa de smarald stralucitoare si nisipurile albe si moi sunt inconjurate de stanci de 250 de picioare (75 m) acoperite de vegetatie. La plaja se poate ajunge doar cu barca sau pe jos pe o poteca de pamant printr-o crapatura dintr-un perete de stanca cu cateva zeci de trepte denivelate, nisipoase alunecoase. Plaja este perfecta pentru snorkeling si observarea razelor.

LONG BEACH, INSULA VANCOUVER, CANADA

Nu sunt doar plaje tropicale a caror frumusete uluitoare poate face pe cineva fara cuvinte. Cel mai bun exemplu este Long Beach, cea mai lunga plaja de nisip de pe insula Vancouver din Canada, care ofera privelisti pitoresti uimitoare si o salbaticie maritima de neegalat. Situat in limitele Rezervatiei Parcului National Pacific Rim, intre Tofino si Ucluelet, cele 10 mile (16 km) de nisip curat sunt sustinute de paduri tropicale luxuriante si spalate de un surf racoros. Douazeci de mii de balene cenusii migreaza pe aceasta coasta in fiecare primavara si vara.

MAYA BAY, KOH PHI PHI, TAILANDA

Maya Bay este un golf uimitor de frumos, adapostit, in Koh Phi Phi din Thailanda. Cu un inel de nisip alb inconjurat de mangrove si pereti falnici de calcar acoperiti de frunzis dens, este usor de inteles de ce regizorul Danny Boyle a ales aceasta plaja pentru  The Beach , preferata de cult, cu Leonardo DiCaprio in rol principal. Plaja principala din golf are o lungime de aproximativ 200 m (650 ft) si are nisip alb, moale, matasos, cu corali colorati subacvatici si pesti exotici in apa exceptional de limpede.

CAMPS BAY, CAPE TOWN, AFRICA DE SUD

Cape Town se afla in fruntea listei mele cu cele mai frumoase orase din lume, nu in ultimul rand datorita plajelor magnifice de la usa sa. Camps Bay nu este doar cea mai populara plaja din Cape Town, ci si singura plaja urbana care a intrat in topul meu de top 10. Cu nisip alb orbitor asezat pe fundalul maiestuos al lantului muntos Twelve Apostles si al Muntelui Table, apa din Camps Bay este putin rece, din cauza curentilor din Oceanul Atlantic, dar asta nu va va distrage atentia de la peisajul uimitor din jur si de la lumea- apusuri celebre.