Laptele formulate sunt imbogatite cu nutrienti care garanteaza dezvoltarea corecta a bebelusului. Cu toate acestea, acestea ar trebui utilizate numai atunci cand alaptarea nu este posibila. Ce altceva ar trebui sa stii?

Laptele hidrolizat este un produs dezvoltat pentru a fi administrat bebelusilor care sufera de alergii la proteinele din laptele de vaca. Ele prezinta compusii proteici impartiti in fragmente foarte mici pentru a le facilita absorbtia si a le reduce capacitatea de a produce o reactie alergica.

Cand se foloseste laptele hidrolizat?

Ca orice lapte formula, laptele hidrolizat este folosit atunci cand alaptarea nu este posibila. Pana la 6 luni, bebelusul trebuie sa se hraneasca exclusiv cu lapte si, daca laptele mamei nu este disponibil, este necesar sa se recurga la formule care sa imite compozitia acestuia.

Desi industria a parcurs un drum lung in acest sens, exista diferente semnificative intre hranirea unui copil cu lapte matern sau formula. Principalele modificari apar la nivelul microbiotei, potrivit unui articol publicat in revista Frontiers in Immunology.

Utilizarea produselor comerciale poate creste riscul unui copil de probleme autoimune mai tarziu in viata. Cu toate acestea, in unele cazuri, bebelusul are o alergie sau intoleranta la proteinele din laptele de vaca, ceea ce necesita utilizarea laptelui hidrolizat.

Din fericire, acest produs este de obicei imbogatit cu micronutrienti pentru a promova dezvoltarea bebelusului. Un exemplu sunt acizii omega 3, care contribuie la dezvoltarea cognitiva adecvata, potrivit unui studiu publicat in 2018.

Laptele hidrolizat este folosit atunci cand, din anumite motive, alaptarea nu este posibila.

Preferinta este laptele matern

In ciuda catalogului multiplu de produse pentru hranirea nou-nascutilor de pe piata, cea mai buna optiune este intotdeauna alaptarea. Aceasta prezinta proprietati pozitive in nutritie si in stabilirea legaturii mama-copil.

Daca dintr-un motiv oarecare mama nu isi poate alapta copilul, o optiune este sa apelezi la o banca de lapte. Este o optiune foarte eficienta cand vine vorba de a oferi alimente de cea mai buna calitate, cel putin in primele 6 luni.

Hranire suplimentara

Dupa 6 luni de viata, alaptarea sau laptele formula pot fi abandonate ca metoda exclusiva de hranire. In acest moment este posibil sa incepem introducerea alimentelor solide. In acest fel, se urmareste ca bebelusul sa se adapteze la mediu si sa exploreze noi texturi si arome.

Expertii recomanda metoda cunoscuta sub numele de intarcare condusa de bebelusi , prin care bebelusului i se permite, cu o oarecare supraveghere, sa consume alimentele singur. Acest tipar de alimentatie nu duce la o imbunatatire a sanatatii, dar duce la o mai buna adaptare in ceea ce priveste alimentatia.

Este pozitiv sa insufleti obiceiuri alimentare adecvate inca din primele etape ale vietii. Acest lucru reduce numarul de refuzuri alimentare la varsta adulta, ceea ce reprezinta un avans atunci cand mergem spre o dieta variata si echilibrata.

In plus, trebuie sa avem in vedere ca hranirea bebelusului in primele etape ale vietii ii conditioneaza microbiota. Acest lucru poate avea implicatii asupra riscului de a dezvolta boli pe termen mediu si lung.

Alimentatia bebelusului ar trebui sa fie orientata spre intarirea microbiotei acestuia. Acest lucru aduce o contributie semnificativa la bunastarea dumneavoastra.

Laptele hidrolizat, o alternativa la alaptare

Laptele hidrolizat se dovedeste a fi o alternativa eficienta pentru bebelusii cu alergie la proteinele de vaca. In orice caz, utilizarea sa nu trebuie extinsa la toti copiii, deoarece aportul unui produs hidrolizat in stadiile incipiente poate interfera cu productia de enzime digestive.

Acest lucru duce la aparitia unor intolerante pe termen mediu, care pot constitui un handicap la nivelul alimentatiei. In plus, este necesar sa se tina cont de faptul ca optiunea preferata trebuie sa fie intotdeauna alaptarea.

Acest lapte contine toti nutrientii de care bebelusul are nevoie, in proportii optime. Garanteaza o dezvoltare corecta a microbiotei si o reducere a riscului de aparitie a bolilor autoimune.

In fine, de la 6 luni este indicat sa incepeti introducerea alimentelor solide in alimentatia copilului. Astfel, este incurajata participarea bebelusului la obiceiurile alimentare.

Aceasta practica va ajuta sa va adaptati la diferite texturi si arome si reduce riscul de respingere intr-o etapa ulterioara. Cu toate acestea, ar trebui sa se faca intotdeauna sub supravegherea unui adult.