Expozitia „Tribut magnificentei“, a celebrului artist-bijutier grec Ilias Lalaounis, poate fi admirata la Muzeul National de Arta.

Timp de aproape patru luni, la Muzeul National de Arta al Romaniei pot fi vazute cele 17 colectii tematice de bijuterii realizate din aur, argint si pietre semipretioase. Acestea sunt grupate in patru sectiuni si contin peste 300 de de obiecte ce au fost create intre anii 1940 si 2000 de Ilias Lalaounis, singurul bijutier care a devenit membru al Academiei de Arte Frumoase din Paris. Expozitia se constituie intr-un adevarat regal de frumusete, migala, bun-gust si indrazneala.

Maiestrie si vizionarism

Muzeul de bijuterii „Ilias Lalaounis“ din Grecia este unicul dedicat bijuteriei contemporane. Colectia permanenta detine bijuterii si microsculptura din peste 50 de colectii Lalaounis, dar si obiecte de arta decorativa din secolele XVIII-XX. Infiintat in 1992, in atelierul de odinioara al lui Ilias Lalaounis, muzeul a fost deschis in 1994, cu intentia initiala de a adaposti o colectie din primii ani ai carierei sale si pana in prezent. De-a lungul carierei sale, Ilias Lalaounis a pastrat prototipurile creatiilor sale originale, din argint aurit, folosite pentru elaborarea fiecarui nou model. Atunci cand si-a mutat atelierul din zona Acropolei intr-o suburbie din nordul Atenei, vechea locatie, ramasa libera, i-a permis artistului sa-si indeplineasca visul: la sfarsitul anului 1992, vechiul atelier a devenit primul muzeu de bijuterie din Grecia. Colectia cuprinde 2.000 de bijuterii si 700 de obiecte de arta, carora li s-a adaugat un vast ansamblu de prototipuri, modele, instrumente si mecanisme vechi, o cuprinzatoare arhiva fotografica si o biblioteca de specialitate, cu publicatii despre istoria productiei de bijuterii. Astazi muzeul desfasoara o gama larga de activitati ce includ organizarea de expozitii temporare, programe de cercetare, publicatii, conferinte si seminarii, iar in viitor urmareste sa devina centru international de studiu al istoriei bijuteriei, a orfevrariei, dar si a artelor decorative.

Istoria lumii, ilustrata in bijuterii

O parte din colectiile expuse la Bucuresti sunt inspirate de perioade din istoria civilizatiei grecesti, „Paleolitic-Neolitic“, unde motivele imprumutate sunt obiectele simple, comune cum ar fi uneltele sau armele de vanatoare, dar si cele zoomorfe, cioplite din os si purtate ca amulete in preistorie. Colectia „Minoica-Miceniana“ a exercitat o fascinatie aparte asupra artistului pentru ca este marcata de arta prelucrarii aurului prin tehnicile granularii si filigranului. Colectia „Ilion“ reprezinta un elogiu adus arheologiei prin recuperarea formelor antice ale obiectelor. Colectia „Clasic-Elenistica“ aduce capul de leu si de berbec, figurate pe inele si cercei, ca simboluri ale puterii. Prin colectia „Bizantina“ artistul se concentreaza asupra orfevrariei, asa cum era practicata in Bizant, pentru a evoca splendoarea Imperiului Roma de Rasarit. Alta sectiune include motive si simboluri specifice altor culturi: „De la zidurile Constantinopolului la Turnul Londrei“, „Arabescuri“, „Soliman Magnificul“, „De la Luristan la Persepolis“, „Extremul Orient“ sau colectia „Amerindiana“. O alta sectiune cuprinde colectiile de bijuterii inspirate de lumea moderna, aflata in continua miscare, si de evolutia noilor tehnologii in domeniul astronomiei si biologiei: „Biosimboluri“, „Miscare in spatiu“ si „Coregrafism“. Obiectele prezente in cea de-a patra sectiune sunt inspirate de universul vegetal „Flori de camp din Grecia“, de lumea fascinanta a insectelor „Microcosm“ sau de desenele spontane si pline de imaginatie ale copiilor „Fantezii de argint“.