Cel mai bun mod de a obtine o greutate sanatoasa si stabila este sa-ti imbunatatesti dieta fara a fi nevoie sa urmezi diete stricte. In acest fel, nu numai ca se combate excesul de greutate, dar se imbunatateste calitatea vietii.

In ultimii ani, interesul a crescut pentru a afla despre metode alternative de a pierde in greutate fara a tine dieta sau a recurge la regimuri stricte. Desi aceste diete restrictive continua sa reprezinte o modalitate rapida de a pierde kilograme, specialistii continua sa avertizeze asupra implicatiilor lor negative pentru sanatate: pe termen mediu si lung nu functioneaza si, de asemenea, elimina grupe de nutrienti esentiali pentru metabolism.

Iata 6 sfaturi pentru a pierde in greutate fara a tine o dieta stricta. Cu aceste metode, iti vei putea atinge scopul fara a pune in pericol buna functionare a organismului.

De ce nu este convenabil sa urmezi diete stricte pentru a pierde in greutate?

Majoritatea dietelor accidentale te ajuta sa slabesti intr-un timp scurt. In general, isi reduc la extrem aportul de calorii, elimina carbohidratii, isi maresc prea mult consumul de proteine ​​sau isi limiteaza aportul de lichide, ignorand alimentele care contin nutrienti extrem de importanti pentru sanatatea noastra.

Marea problema a acestor diete este ca in cele din urma esueaza, kilogramele pierdute sunt recuperate prin revenirea la obiceiurile alimentare normale, provocand asa-numitul efect yo-yo al slabirii si cresterii in greutate. Cateva exemple ale acestor regimuri dezechilibrate sunt dieta Moon sau anti-dieta .

Aceste modificari bruste ale metabolismului pot provoca aparitia diferitelor afectiuni. Iata cateva dintre consecinte:

  • Diabet.
  • Hipertensiune.
  • Perdida de masa muscular.
  • Oboseala si slabiciune musculara.
  • Boli cardiovasculare.
  • Deshidratare sau suprahidratare.
  • Deficiente de vitamine sau proteine.
  • Slabiciune a sistemului imunitar.

Cum sa slabesti fara a tine diete stricte?

Pentru a pierde in greutate fara a urma diete stricte, este necesar sa urmati o alimentatie echilibrata in functie de  nevoile nutritionale ale organismului.

Cea mai buna garantie pentru rezultate permanente este  sa intelegem ca o dieta buna nu dureaza cateva zile, ci mai degraba este un obicei constant care trebuie urmat ca parte a stilului de viata. Deci… Ce poti face pentru a pierde in greutate fara a tine dieta?

1. Mananca alimente din toate grupele de alimente

Nu este vorba de eliminarea grupelor de alimente sau de evitarea 100% a acele mici tentatii, ci de echilibrarea lor. Mesele tale ar trebui sa fie variate: includ cereale integrale, fructe si legume, uleiuri sanatoase precum uleiul de masline, leguminoase, carne slaba si peste.

2. Reduceti aportul de zahar

Unul dintre cei mai mari dusmani ai unei greutati sanatoase este zaharul rafinat. Acest produs este responsabil pentru principalele tulburari metabolice care cauzeaza excesul de greutate si diabet, potrivit unui studiu publicat in The Journal of Clinical Investigation.

Limitarea la maximum a consumului acestuia este decisiva pentru slabit. Amintiti-va ca este prezent in bauturile racoritoare, produse de patiserie si o mare varietate de alimente care se gasesc pe piata. Opteaza pentru miere si indulcitori care nu sunt daunatoare sanatatii tale.

3. Portii moderate

Incercati sa faceti aporturi nu foarte mari de alimente. In acest fel, digestia va fi favorizata si senzatia de greutate va fi eliminata. O alta optiune care s-a dovedit a fi eficienta este practica postului intermitent.

4. Inlocuiti ingredientele

Inlocuirea ingredientelor este unul dintre cele mai bune trucuri pentru a slabi fara diete speciale sau miraculoase. Retineti ca  multe alimente de zi cu zi sunt pline de componente care adauga prea multe calorii.

Identificati-le si cautati alternative mai sanatoase. De exemplu: in loc sa mananci un hamburger, opteaza pentru piept de curcan la gratar si schimba un sos de maioneza cu un dressing de casa cu ulei de masline.

5. Exercitii

Exercitiile cu franghie sunt solicitante si trebuie sa avem grija sa nu suferim rani sau disconfort.

Cel mai bun complement la o dieta echilibrata pentru a pierde in greutate este exercitiul fizic. Nu numai ca acest obicei sanatos te ajuta sa arzi mai multe grasimi, dar  are multe efecte pozitive asupra bunastarii tale generale. Indrazneste sa faci orice activitate sportiva:

  • Inot.
  • A merge la sala.
  • Montar bicicleta.
  • Ia cursuri de dans.
  • Faceti rutine acasa.
  • Mergi la o plimbare sau la alergat.

Exista suficiente dovezi ca exercitiile fizice ajuta la pierderea in greutate si imbunatatesc in mod notabil starea de sanatate a individului, reducand riscul de imbolnavire.

6. Mananca un mic dejun sanatos

Dupa o perioada lunga de odihna si post, organismul are nevoie de apa pentru a se hidrata si de mancare pentru a incepe ziua cu energie. Opteaza pentru produse sanatoase care ofera nutrienti de calitate si evita cele ultraprocesate. Alimentele recomandate sunt urmatoarele:

  • Fructe tocate.
  • Lapte vegetale.
  • Nuci si seminte.
  • Fulgi de ovaz sau cereale integrale.
  • Smoothie de fructe si legume.

Incercati sa nu mancati dulciuri sau produse de patiserie in acest moment al zilei. Organismul nu este bine pregatit sa asimileze cantitati mari de zahar la prima ora dimineata, asa ca este optim sa includeti alimente bogate in proteine ​​si grasimi.

Slabeste fara diete stricte

Este posibil sa slabesti fara a tine o dieta stricta sau hipocalorica. Un stil de viata sanatos ne va oferi rezultate sigure si permanente. Amintiti-va ca practicarea activitatii fizice este esentiala. In plus, va trebui sa aveti grija de alimentele pe care le includeti in alimentatie, cu scopul de a le minimiza pe cele care s-au dovedit a fi daunatoare.