In natura a fost gasita o varietate interesanta de plante care pot oferi unele beneficii pielii. Nu numai ca ajuta impotriva agresiunilor externe, ci ii ofera si substante nutritive pentru a o mentine sanatoasa si proaspata. In plus, exista specii specifice care va pot ajuta sa va vindecati ranile.

Desigur, vorbim de leziuni superficiale, precum mici taieturi, zgarieturi sau arsuri minore. Daca sunt leziuni care la prima vedere par grave, este mai bine sa evitati aceste solutii si sa solicitati asistenta medicala. 

Atentie, daca suferiti de alergii, aveti pielea sensibila sau suferiti de o afectiune dermatologica precum dermatita sau psoriazisul, evitati sa apelati la remedii fara autorizatia dermatologului dumneavoastra.

Odata lamurit acest lucru, mai jos, va prezentam cele sase alternative pe care le puteti incerca in caz de urgenta, daca medicul o autoriza.

1. Aloe vera, cea mai comuna varianta

Gelul de aloe vera este folosit ca hidratant si, de asemenea, ca parte a tratamentului ranilor, arsurilor si iritatiilor pielii. Acea pulpa asemanatoare jeleului nu este alcatuita doar din apa; mai contine mucilagii acide, enzime, saponine, aminoacizi, vitamine si diverse minerale.

  • Aplicarea locala a gelului de aloe vera stimuleaza productia de colagen. Datorita acestui proces, este favorizata vindecarea si chiar angiogeneza, adica formarea de noi tesuturi care sa acopere ranile.
  • De asemenea, datorita diverselor studii, se stie ca aceasta planta are efecte terapeutice capabile sa reduca atat durerea, cat si inflamatia.
  • De asemenea, este fascinant sa stii ca contine „aloemodina”, un compus organic care lupta atat cu virusii, cat si cu bacteriile. In acest fel, reuseste sa va vindece si sa va vindece ranile rapid, reducand in acelasi timp riscul de infectii.

Aplicarea de aloe vera pentru a va vindeca ranile

Potrivit credintelor populare, o modalitate utila si simpla de a profita de virtutile aloe vera este prin congelarea acesteia. Ia-ti notite:

  • Luati o frunza de aloe vera si, cu ajutorul unui cutit, deschideti-o in jumatate.
  • Scoateti tot gelul translucid din interior si puneti-l lingura cu lingura intr-o galeata cu gheata.
  • Dupa ce ati umplut galeata cu gheata, duceti-o la congelator.
  • Odata cu frigul, gelul isi va pastra toate proprietatile. De fiecare data cand ai nevoie, trebuie doar sa scoti unul dintre aceste cuburi.

Aplicarea la rece a aloe vera poate fi, de asemenea, foarte terapeutica in ameliorarea vanatailor si vanatailor minore.

2. Centella asiatica, un aliat pentru piele si circulatie

Centella asiatica este o planta medicinala folosita pe scara larga pentru tratarea problemelor pielii precum eczema , psoriazisul, rani sau arsuri simple. Aceasta planta, atat de comuna pe continentul asiatic, contine un element pe care il imparte cu aloe vera: saponinele.

Datorita acestui fapt, promoveaza, de asemenea, vindecarea si stimuleaza circulatia sangelui pentru a optimiza productia de colagen. Din acest motiv, extractele sale sunt adesea folosite in industria farmaceutica pentru a dezvolta tratamente topice.

Descoperiti: Imbunatatiti-va circulatia cu centella asiatica

Aplicarea centellei asiatice

Inainte de a aplica cataplasme de casa cu frunze de centella asiatica, cel mai bine este sa consultati un medic. In acest fel, se evita reactiile adverse (roseata, iritatie, mancarime etc.).

Pe de alta parte, ar fi indicat sa se evalueze posibilitatea de a recurge la un produs farmaceutic care contine o anumita cantitate de centella , pentru a avea o mai mare siguranta si pentru a evita reactiile adverse.

3. Musetel

Musetelul este una dintre plantele care va pot ajuta sa va vindecati si sa va vindecati ranile.

Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a aprobat utilizarea acestuia in urma cu cativa ani. Musetelul, folosit local, ajuta la vindecarea si vindecarea ranilor, eczemelor si diferitelor inflamatii.

In plus, printre avantajele sale se remarca faptul ca este antialergic. In continuare, va explicam cum sa profitati de beneficiile sale.

Aplicare musetel

Este foarte simplu. Cel mai bine este sa cumparati musetel in vrac. De asemenea, puteti folosi clasicele pungi de perfuzie.

Ingrediente

  • 1 lingura de musetel uscat (10 g).
  • ½ pahar cu apa (125 ml).

Pregatirea

  • Se incalzeste jumatate de pahar cu apa si, cand ajunge la fierbere, se adauga lingura de musetel uscat.
  • Dupa ce s-a infuzat, scoateti musetelul cu ajutorul unei strecuratoare si rezervati apa.
  • Cand este cald, si cu ajutorul unei bile de bumbac, aseaza-l pe zona afectata cu mare atentie.
  • Puteti sa o repetati de mai multe ori pe zi pentru a va vindeca si a va vindeca mai usor ranile.

4. Cimbru (Thymus vulgaris)

O planta cu proprietati antiseptice si expectorante, utilizata pe scara larga pentru tratarea afectiunilor respiratorii. De asemenea, impotriva problemelor gastrointestinale si de digestie. In compozitia sa se remarca uleiul esential si flavonoidele.

Cimbrul are efect antiseptic, iar infuzia sa turnata peste carpe sau tifon ajuta la curatarea, dezinfectarea ranilor pielii si vindecarea.

5. Extract de mugwor

O specie originara din China si Vietnam, cu proprietati medicinale recunoscute si studiate din cele mai vechi timpuri. Uleiul sau esential are multe proprietati, inclusiv antimicrobiene, antiparazitare si antiinflamatorii.

In testele de laborator, s-a stabilit ca extractul de mugwor 5% este la fel de eficient ca unguentele conventionale, folosite pentru regenerarea pielii.

6. Marshmallow (Althaea offinalis)

Numele sau provine din grecescul altho care inseamna a vindeca. Marshmallow se gaseste in locuri umede, langa mare, estuare sau pe malurile raurilor. Foarte frecvente in Spania, in zona mediteraneana a Europei si o parte a Atlanticului, printre multe alte regiuni.

Ca remediu se folosesc radacina, frunza si florile. Componenta sa principala este mucilagiul, prezent in cantitati mari (5-25%).

Pentru procesele de vindecare se foloseste ca cataplasma, prin formarea unei paste cu o lingura de radacina pudra amestecata cu un litru de apa. Se aplica pe furuncule, abcese, ulcere sau rani infectate.

Doriti sa sustineti procesele care va ajuta sa va vindecati ranile si aveti aprobarea medicului dumneavoastra pentru asta? Atunci nu uitati sa includeti aceste plante in camara.