Scoala este aproape de vara! Intre calatoriile la piscina si alergarile prin stropitoare, asigurati-va ca copiii dumneavoastra au timp sa citeasca. Vara este anotimpul perfect pentru a cultiva dragostea pentru lectura, deoarece copiii au mult timp liber si nu lectura obligatorie.

„Aratati-le copiilor tai ca lectura este distractiva”, spune Daniel Gisslen, MD, medic pediatru la Henry Ford Health. „Du-i la biblioteca si lasa-i sa aleaga carti, asigurandu-te in acelasi timp ca sunt la un nivel adecvat de lectura. Bibliotecile au adesea programe de lectura de vara care le pot stimula si pe acestea”, de asemenea pe icul.ro poti gasi un numar mare de romane pe care trebuie sa le citesti neaparat.   

Si asigura-te ca citesti. Daca parintii citesc, copiii sunt mai predispusi sa citeasca. „Este ca in orice altceva”, spune dr. Gisslen. „Daca iti mananci legumele, copiii tai sunt mai susceptibili sa manance si legume.”

Cel mai bun mod de a dezvolta abilitatile de citire este sa fii sarguincios. Dr. Gisslen sugereaza sa gasesti 15 pana la 20 de minute in fiecare zi pentru ca copilul tau sa citeasca intr-un loc fara distragere a atentiei.

1. Cititul previne epuizarea mentala. Epuizarea mentala descrie pierderea castigurilor academice pe care elevii le obtin pe parcursul anului scolar. Citirea, totusi, ajuta la pastrarea unora dintre aceste castiguri. „Subiectul pe care l-au citit nu conteaza”, spune dr. Gisslen. „Doar actul de a citi mentine creierul angajat si va poate ajuta copilul in toate domeniile scolii.”

2. Cititul imbunatateste capacitatea de atentie. Prea mult timp la televizorpoate duce la deficienta de atentie, dar lectura poate ajuta la contracararea acestui lucru. „Lectura poate imbunatati capacitatea de concentrare a copilului”, spune dr. Gisslen. „Sunt personal un fan al cartilor fizice. Ne implica mai mult si ne ajuta sa ne amintim mai bine povestea. Puteti verifica copii digitale la biblioteca – si cu siguranta este mai bine decat sa nu cititi – dar absorbiti mai multe informatii cu cartile fizice, fiind capabil sa tineti cartea si sa intoarceti paginile.”

3. Cititul stimuleaza dezvoltarea creierului. Beneficiile lecturii asupra dezvoltarii creierului dateaza de la sfarsitul anilor 1970. „Cercetatorii au descoperit ca lectura are un impact pozitiv imens asupra dezvoltarii creierului, chiar si pentru sugari”, spune dr. Gisslen. „A citi unui copil este o experienta pozitiva: le place sa auda o voce linistitoare. Ei asculta cuvintele pe care le spui. Cu cat sunt expusi mai multe cuvinte, cu atat abilitatile lor lingvistice vor fi mai bune.”

Cand cititi copiilor mici, nu simtiti ca sunteti legat de cuvintele de pe pagina. Folositi-l ca punct de plecare pentru a le pune intrebari. „Copiii vor adesea sa citesti aceleasi carti din nou si din nou. Asa invata,” spune dr. Gisslen. „Parcurge cartea si pune-i sa gaseasca toate nasurile sau tot ce este de culoare rosie. Sau pune-i sa interpreteze ce se intampla in imagini. Atat de multe carti grozave pentru copii au cele mai bune ilustratii care ii ajuta sa-i implice pe copii si sa dezvolte povestea.”

4. Cititul ii ajuta pe copii sa invete empatia. „In timp ce citesti, incepi sa te identifici cu personajele principale si asta ii ajuta cu adevarat pe copii sa invete si sa inteleaga empatia”, spune dr. Gisslen. „Cartile sunt o modalitate excelenta de a explora lumea ta sau lumea altei persoane.”

5. Cititul ii mangaie pe copii – si promoveaza legatura. „Un alt beneficiu care este deosebit de relevant in acest moment este confortul pe care lectura le ofera copiilor, mai ales atunci cand le cititi”, spune dr. Gisslen.