Exista mai multe orase eclipsate de farmecul si atractia turistica a Barcelonei. In jurul capitalei catalane exista cateva destinatii cu un interes deosebit care trec neobservate de marea majoritate care viziteaza Barcelona si cu siguranta pot fi un stimulent ideal atat pentru o excursie in Catalonia, cat si pentru o evadare din Barcelona pentru a cunoaste un nou mediu.

Una dintre ele este Badalona, ​​​​la 20 de minute cu trenul sau metroul de la Barcelona, ​​cu o plaja de invidiat , un trecut roman si Sierra de Marina care ofera privelisti verzi si frumoase ale litoralului.

In continuare vom trece in revista locurile esentiale pe care le putem vedea in Badalona intr-o excursie de o zi.

1. Pont del Petroli

Pont del Petroli (podul petrolier) a devenit una dintre imaginile emblematice ale Badalonei. Datorita unei initiative populare de conservare a vechiului pod Campsa care avea toate numerele de demolat, Consiliul Local a fost de acord sa-l remodeleze.

In prezent, aceasta pasarela strajuita de o statuie a maimutei clasice care aparea pe etichetele sticlelor Anis del Mono, este una dintre cele mai fotografiate din oras si ofera o plimbare frumoasa peste mare. In partea sa finala vei vedea o multitudine de pesti care se apropie de obicei in cazul in care cineva le arunca cu paine de deasupra aleei.

Daca esti curajos si te trezesti devreme, te vei bucura de o carte postala incredibila urmarind rasaritul de pe Pont del Petroli. Desigur, furtuna Gloria care a intensificat litoralul tarii anul trecut a facut ravagii si a spart partea finala a podului. In prezent, ramane de vazut daca primaria decide sa acopere costurile reparatiei.

2. Rambla din Badalona

La Rambla a fost locul emblematic in care cuplurile, familiile si prietenii s-au plimbat de secole si-au etalat rochiile, sarbatorind festivalurile traditionale din Badalona si marcand, pe scurt, viata si ritmul social al orasului. Fara indoiala, unul dintre locurile esentiale de plimbare in Badalona.

Paseo Maritimo din Badalona se intinde pe lungimea intregului oras si acopera practic 4 kilometri de coasta, dar inainte nu era asa, iar Rambla era regina de necontestat. Este inca, datorita promenadei lungi, cu palmieri uriasi si diversele restaurante si baruri cu terase. Aperitivul perfect te asteapta intr-una dintre ele.

3. Carrer del Mar si Plaza de la Vila

Carrer del Mar (Strada Marii) a fost intotdeauna strada cu majuscule pentru a merge la cumparaturi. Oamenii care locuiesc in cartierele orasului obisnuiau si obisnuiau sa coboare in Badalona pentru a-si face cumparaturile pe Carrer del Mar. In ciuda faptului ca centrele comerciale, Amazon si altele i-au facut multe pagube, exista inca mai multe magazine si afaceri istorice precum Can Boter, veche de aproape o suta de ani, sau farmacia Serentill.

Strada incepe in Plaza de la Vila, in fata Primariei si la cateva minute de mers pe jos de statia de metrou si continua spre mare pana ajunge pe Rambla, facandu-l locul perfect pentru a incepe vizita la Badalona. .

Veti vedea ca in mai multe cladiri se mai pastreaza art deco de la inceputul secolului al XX-lea. Puteti arunca o privire asupra cladirilor adiacente Carrer del Mar, cum ar fi Casa Claros sau Casa Miquel Badia.

La fel, cativa clasici gastronomici de pe Calle del Mar incearca frankfurters din Plaza de la Vila, langa Primarie, si minunatele croissante de la clasicul forn Bertran.

Unde sa stai in Badalona

Iata cateva recomandari pentru cazare in Badalona.

  • Rafael Hotels: un hotel modern, elegant si foarte practic, in apropiere de centrul orasului Badalona. O veti vedea de departe deoarece este una dintre cele mai inalte cladiri din oras si este foarte bine situata cu iesirea de pe autostrada la doar o aruncatura de bat.
  • Hotelito Boutique Badalona Mar: situat pe aceeasi strada cu Mar, acest hotel de apartamente ofera cazare cu baie privata si bucatarie complet utilata.
  • Plaja Badalona: Pe strada Ribes i Perdigo, adiacent strazii Mar, se afla acest apartament splendid, cu unul dintre cele mai bune scoruri ale utilizatorilor de rezervari.

4. Muzeul din Badalona

Baetulo, vechea Badalona din epoca romana, a fost unul dintre cele mai importante orase de pe coasta catalana in epoca romana. Via Augusta traverseaza orasul si pe substratul sau s-au gasit cateva ramasite ale vechiului Baetulo. Una dintre marile descoperiri a avut loc in 1954 cand ramasitele unor bai romane au aparut intr-o stare foarte buna de conservare. Descoperirea a dat nastere crearii actualului Muzeu din Badalona.

In muzeu ne putem plimba prin subsol si putem vedea o parte din ramasitele vechiului oras roman cu bai, o strada si diverse magazine. De asemenea, muzeul ofera o prezentare educativa a istoriei Badalonei de la primii locuitori din preistorie, epoca fierului, cultura iberica, romani si secolele urmatoare.

Programul muzeului este de marti pana vineri de la 10:00 la 14:00 si de la 17:00 la 20:00. Sambata, duminica si de sarbatori este deschis de la 10:00 la 14:00. Intrarea generala este in prezent 6,5 euro.

5. Manastirea Sant Jeroni de la Murtra si schiturile

Urcusul la manastirea Sant Jeroni este o excursie excelenta pentru a te plimba prin munti, a te bucura de natura pe care o ofera Sierra de Marina si a vizita manastirea Sant Jeroni, un exemplu excelent de gotic catalan , o enclava importanta in timpul secolului al XV-lea care a fost vizitat de mai multe ori de catre regii catolici.

Manastirea a fost declarata Bun Cultural de Interes National in 2014. Pe langa vizita, va recomand sa urmati traseul de drumetii care ajunge la schiturile din apropiere Sant Climent si Sant Onofre, ambele asezate pe doi mici munti cu privelisti excelente asupra Badalona si in jur. La fel, daca prelungiti putin plimbarea, puteti ajunge la asezarea iberica Puig Castellar, aflata intr-o stare excelenta de conservare.

6. Parcul Can Solei si Ca l’Arnus

La cativa pasi de inima orasului Badalona se afla un adevarat plaman verde de peste 10 hectare si un loc esential de vizitat in Badalona. Parcul Can Soley si Ca l’Arnus constituie una dintre povestile de revendicare populara a orasului transformata intr-un succes.

La mijlocul secolului al XIX-lea, Evarist Arnus, un antreprenor al vremii, si-a construit conacul familiei in Badalona, ​​inconjurat de gradini romantice. Cei mai buni din societatea vremii au venit la Ca l’Arnus si printre acestia s-a numarat si vizita reginei regente Maria Cristina si a fiului regelui Alfonso al XIII-lea.

De-a lungul timpului, parcul a decazut si cererea populara a reusit sa unifice parcul public existent al Can Solei cu spatiul enorm al Ca l’Arnus, privat pana acum cateva decenii. Remodelarea parcurilor mentine acel stil de perioada romantica si incorporeaza accente moderne pentru joaca pentru copii, vegetatie bine conservata si mentine zonele cultivate care ii confera o nota neasteptata in mijlocul unuia dintre cele mai populate orase din Catalonia.

7. Cartierul Dalt de la Vila si biserica Santa Maria

Cartierul Dalt de la Vila ne vorbeste despre originile Badalonei. In aceasta enclava se afla orasul roman Baetulo si unde s-au gasit principalele vestigii ale epocii romane. In acest cartier se afla muzeul Badalona, ​​precum si prima primarie a orasului.

Strazile inguste pietruite ne trec pe langa fermele vechi inca in picioare, Torre Vella si imaginea clasica a bisericii Santa Maria, biserica principala a orasului.

8. Plajele din Badalona

Structura alungita a Badalonei ii ofera 3,7 kilometri de plaja. In zilele noastre, aproape toate prezinta o conservare excelenta si ape curate, ideale pentru a va bucura in timpul verii. Din portul Badalona pana in Montgat, veti gasi coltul perfect pentru a face o baie buna si a face plaja.

Cele mai frecventate si emblematice plaje din Badalona se intind de la Pont del Petroli pana la Pont d’en Botifarreta unde se afla Crucea Rosie. Sunt situate in fata centrului orasului Badalona si in unele locuri, precum Playa dels Pescadors, in fata Rambla, veti gasi poza perfecta cu barcile de lemn odihnindu-se in zona. In acest loc se sarbatoreste in stil cel mai important festival din Badalona, ​​Sant Anastasi, cu arderea Diavolului pe 11 mai.

Practic, toata linia de coasta urmeaza o structura similara cu un salt brusc exact cand intra in mare si un bloc alungit de stanca la zece metri distanta, unde puteti vedea o diversitate interesanta de organisme marine. Deci nu uitati de ochelarii de snorkel.

9. Modernismul in Badalona

Miscarea modernista care a remodelat Paseo de Gracia si multe alte colturi ale Barcelonei cu mari exponenti precum Gaudi sau Domenech i Montaner, a ajuns si ea la Badalona. Modernismul in arhitectura a avut mai multi exponenti de mare frumusete in oras de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea.

Joan Amigo a fost cel mai prolific artist din oras si cele mai importante lucrari ale sale pot fi admirate in „Eixample” din Badalona. Va invit sa va plimbati pe bulevardul Marti Pujol si pe strada Sant Ignasi de Loiola pentru a le admira, un alt dintre lucrurile esentiale de vazut in Badalona.

Printre cele mai frumoase cladiri moderniste din Badalona se numara urmatoarele:

  • Casa Enric Mir (Marti Pujol, 45)
  • Casa Leon Leprevost (actuala scoala Gitanjali din Marti Pujol, 37 de ani)
  • Casa Pavillars (Marti Pujol, 23)
  • Biblioteca Can Casacuberta (Mossen Anton Romeu, 48)
  • Biserica neogotica Sant Josep (Placa Rector Rife)
  • Mormantul familiei Bosch (Cimitirul Sant Crist)
  • Casa Gallent (Carrer del Temple, 27)
  • Can Planetes (Carrer Barcelona, ​​​​1)
  • Casa Matamala (Carrer del Carmen)
  • Can Pepus (Francesc Macia, 104)
  • Casa Agusti (Pep Ventura, 33)

10. Fabrica Anis del Mono

Celebra maimuta a decorat etichetele sticlelor de anason de mai bine de 140 de ani. Era anul 1868 cand fratii Bosch Grau au inceput sa comercializeze aceasta bautura in Badalona dupa ce au gasit o avere importand cacao si tutun din America. In fata plajei, pe strada Maristany, au construit fabrica Anis del Mono in 1890 si astazi este inca in picioare si poate fi vizitata.

Marca Anis del Mono continua sa fie cea mai vanduta bautura cu aroma de anason din tara si o mare parte din succesul sau provine de la eticheta originala, unde o figura jumatate maimuta, jumatate umana apare cu o asemanare destul de asemanatoare cu cea a lui Charles Darwin. .

Muzeul fabricii Anis del Mono a devenit recent un alt loc esential de vazut in Badalona. In ea poti descoperi toate aceste anecdote si multe altele. Este deschis publicului in a treia duminica a fiecarei luni si vor explica procesul de producere a anasonului precum si tot felul de curiozitati istorice.