Nu cunosc senzație mai placuta decat cea pe care o am atunci cand pașesc cu picioarele goale prin gazon. Tocmai de aceea, cand m-am mutat de la apartament la casa, prima mea grija a fost sa ma asigur ca am spațiu de gradina, unde sa-mi seman gazon.

Nici nu-mi amintesc cum era inainte de asta. Știu doar ca acum sunt fericita ca pot face lucrul acesta in fiecare dimineața. Trebuie, insa, sa recunosc ca nu e chiar așa ușor sa mențin gazonul tot timpul verde și fresh. Și pentru ca m-am confruntat cu probleme precum rarirea sau parlirea gazonului, am fost nevoita sa ma documentez in legatura cu metodele eficiente pentru a-l menține tot timpul verde și frumos. Soluții, salvatoare aș zice eu, pe care vreau sa vi le impartașesc și voua, caci sunt sigura ca și voi v-ați confruntat cu aceste probleme, daca aveți gazon.

Cand il udam? Cat de des?

Nu e niciun secret ca gazonul are nevoie de apa pentru a-și pastra culoarea verde. Așa ca, daca n-aveți o ințelegere cu zeul ploilor, trebuie sa va asigurați ca aveți un sistem de irigare bine pus la punct.

Desigur, primavara, e de ajuns o ploaie la cateva saptamani și roua zilnica, pentru ca gazonul sa-și ia aportul de apa, vara, in schimb, lucrurile stau total diferit. Pe perioada de seceta, se recomanda sa udați din plin.

Trebuie avut grija, insa, in ce moment al zilei alegeți sa faceți acest lucru. Specialiștii recomanda ca gazonul sa fie udat dimineața sau seara (ideal, in toiul nopții, dar, na, mai prețios e somnul). Oricum, in niciun caz in timpul zilei caniculare, caci riscați ca gazonul sa se parleasca.

Nu va zgarciți atunci cand vine vorba de udat gazonul!

La o udare se recomanda folosirea a 15-30 de litri pe metrul patrat, in funcție, desigur, de temperatura și umiditatea necesara in sol. Trebuie sa știți și ca radacina plantei se dezvolta unde gasește apa, așa ca udand cu cantitați insuficiente – planta se va dezvolta mai aproape de suprafața, ceea ce inseamna ca va fi predispus la uscare. E de preferat, așadar, o udare mai rara, dar generoasa.

Cand il tundem? Cat de des?

Și aceasta a fost una dintre primele probleme cu care m-am confruntat. Nu am știut exact cand sa-l tund și capatase un aspect haotic. Firele prea crescute se culcase și nu mai semana deloc a covorașul verde și frumos de care ma bucurasem inițial.

Așa am aflat ca, de fapt, prima tundere se face cand lungimea firului de gazon este de cca. 6-10 cm. Regula sfanta dupa care trebuie sa va ghidați este taierea a pana intr-o treime a firului de gazon. Adica, daca vreți un gazon de 4 cm – el trebuie tuns atunci cand are 6 cm.

De altfel, tot atunci am aflat ca taierea regulata a gazonului ajuta foarte mult la indesirea lui. Așa ca, daca vreți sa aveți un gazon mereu verde și des, trebuie sa-l tundeți mai mereu. Știați ca terenul de golf se tunde de doua ori pe zi?

Totuși, e important sa știți ca tunderea se face și-n funcție de anotimp. Primavara, de exemplu, cand creșterea este importanta, se recomanda pana la trei tunderi in decursul a doua saptamani. Vara, in schimb, o tundere la doua saptamani e suficienta. Lucrurile se schimba toamna, cand se impune tunderea saptamanala. In orice caz, nu așteptați ca gazonul sa creasca, caci s-ar putea sa se usuce sau sa se rareasca.

Un alt lucru important de reținut este ca depinde foarte mult și de ce fel de mașini de tuns gazonul folosiți. Și o motocoasa este, intr-adevar, de ajuns, insa e musai sa fie reglabila, astfel incat sa poți taia gazonul la dimensiunea potrivita. Caci, daca-l taiați prea din scurt, riscați sa vi se usuce.

Vedeți aici cateva oferte de motocoase și mașini de tuns gazonul la prețuri convenabile și potrivite pentru o astfel de manevra.

Gazonul trebuie tuns cat mai des

Bonus!!! Ce se poate face cu gazonul taiat?

Puțini sunt cei care știu ca excesul de iarba se poate amesteca cu pamant pentru a se obține compost, adica acel pamant bogat in materie organica, ideal pentru flori și plante, in general.

Daunatorii gazonului. Cine sunt și cum ii inlaturam

Poate nu știați, insa chiar și-un animaluț care-și face nevoile in gazon poate dauna. Și sa nu mai vorbim de diferite buruieni care pot crește prin gazon. In acest ultim caz, se recomanda utilizarea unui erbicid (mare atenție la alegere sa nu dauneze și gazonului), care este special pentru a distruge selectiv acest tip de daunator.

De asemenea, in cazul in care solul pare sa fie prea batatorit sau compactat (in zonele cu trafic intens) se recomanda aerarea solului. Acest lucru se face cu ajutorul unei furci speciale, care patrunde cca. 10 cm in plan vertical in sol.

Sper ca v-au fost utile aceste informații. Daca aveți completari, le aștept in secțiune de comentarii!