O decizie anuntata joi de Curtea de Justitie a Uniunii Europene va avea efecte directe in modul de calcul al taxei pe valoare adaugata pentru tranzactiilor imobiliare realizate de persoanele fizice. De asemenea, ar trebui sa duca la o solutionare favorabila a mii de dosare aflate pe rolul instantelor de judecata, spete care acum sunt suspendate.

“Instanta europeana s-a pronuntat in cauzele conexate C 249/12 si C 250/12 Corina Tulica Hrisi si Calin Ion Plavosin, cauze referitoare la modalitatea de calcul a TVA la tranzactiile imobiliare efectuate de persoanele fizice care ulterior au fost calificate ca persoane impozabile obligate la plata TVA, de catre autoritatile fiscale.Potrivit Curtii de Justitie, atunci cand pretul unui bun a fost stabilit de parti fara nicio mentiune cu privire la taxa pe valoarea adaugata, iar furnizorul bunului respectiv este persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata datorate pentru operatiunea supusa taxei, pretul convenit trebuie considerat, in cazul in care furnizorul nu are posibilitatea de a recupera de la dobanditor taxa pe valoarea adaugata solicitata de administratia fiscala, ca incluzand deja taxa pe valoarea adaugata”, explica Luisiana Dobrinescu, avocat fondator Dobrinescu Dobrev SCA.

De altfel, avocatul Luisiana Dobrinescu a atras atentia de la inceput asupra problemelor legate de textul Deciziei 2/2011 a Comisiei Fiscale Centrale, invocat ca unic temei de drept pentru calculul TVA peste pret, de inspectiile fiscale.” Avand in vedere ca in teritoriu unele autoritati fiscale (de exemplu, Constanta) considerau TVA ca fiind inclusa in pretul de vanzare, iar altele emiteau decizii de impunere adaugand TVA peste pret (Bucuresti, Ilfov, Bacau, Brasov etc.), intreaga responsabilitate in asigurarea unei interpretari unitare a legislatiei fiscale a revenit Comisiei Fiscale Centrale”, afirma avocatul.

Acest lucru s-a intamplat, iar mult asteptata Decizie a Comisiei Fiscale Centrale (nr. 2/2011) a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 278 din 20 aprilie 2011, avand urmatorul continut: „In interpretarea si aplicarea unitara a art. 137 alin. (1) lit. a) si a art. 140 din Codul Fiscal (…), pentru livrarile taxabile de constructii si de terenuri, taxa pe valoarea adaugata colectata aferenta se determina in functie de vointa partilor rezultata din contracte sau alte mijloace de proba administrate conform Codului de procedura fiscala, dupa cum urmeaza: a) prin aplicarea cotei de TVA la contravaloarea livrarii sconform prevederilor pct. 23 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI „Taxa pe valoarea adaugata”, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioaret, in cazul in care rezulta ca: 1. partile au convenit ca TVA nu este inclusa in contravaloarea livrarii; sau 2. partile nu au convenit nimic cu privire la TVA; b) prin aplicarea procedeului sutei marite sprevazut la pct. 23 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI „Taxa pe valoarea adaugata”, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioaret, in cazul in care rezulta ca partile au convenit ca TVA este inclusa in contravaloarea livrarii”. “Mai pe scurt, in cazul in care partile nu au convenit nimic cu privire la TVA, aceasta se adauga peste pretul stabilit in contracte… De fapt, Comisia Fiscala Centrala instituie prin aceasta decizie o prezumtie legala potrivit careia, ori de cate ori pretul in tranzactii civile nu este reglementat prin clauze exprese cu privire la TVA, se va considera ca la acest pret se adauga TVA .Ma intreb cum poate cineva considera ca respecta vointa partilor, aplicand aceasta prezumtie care prin esenta ei tinde la considerarea, prin absurd, a unui pret al bunurilor superior celui real, efectiv platit…Ce se intelege din continutul deciziei? Prezumtii contra principii. Potrivit principiului de drept civil al libertatii contractuale, partile sunt libere sa contracteze si sa exprime pretul bunurilor vandute/cumparate.”, explica Luisiana Dobrinescu in iunie 2011.

Din cauza neclaritatilor aparute a fost inaintata la Inalta Curte de Casatie si Justitie din Romania, in data de 22 mai 2012, in numele si pe seama unei persoane fizice , o cerere de sesizare a Curtii de Justitie a UE, in vederea pronuntarii unei hotarari preliminare in materie TVA. Joi, avocatii implicati in acest dosar ( Gabriel Biris-BIRIS GORAN SCA, Luisiana Dobrinescu si Ionut Dobrinescu -DOBRINESCU DOBREV SCA) a primit raspunsul Curtii Europene care s-a pronuntat in favoarea contribuabililor romani.