Daca vara pentru tine inseamna negresit festivaluri, concerte si abia apoi relaxare, Time Out te ajuta sa-ti faci planurile de petrecere, adica de vacanta.

Primavera Sound Festival

25-29 mai, Poble Espanol, Barcelona, Spania – www.primaverasound.com

Barcelona e printre orasele ideale de petrecut vara, insa festivalul asta nu dar ca deschide sezonul, dar se si intinde pe cinci zile de voie buna si zapaceala indie, asigurand cate ceva dragut pentru oricine prefera sa nu vada toate trupele acelea care participa peste tot. Anul acesta legendarii Einsturzende Neubaten se numara printre capetele de afis, pe langa Matthew Dear, James Blake, Darksar sau Mogwai si Belle & Sebastian.

SONAR 16-19 iunie, Barcelona, Spania – www.sonar.es

Probabil cel mai important festival de muzica electronica din Europa, timp de patru zile de dezmat la Barcelona se petrec multe. In primul rand festivalul in sine, la care anul acesta vor participa si Die Antwoord, Toro y Moi, Four Tet sau oOoOO. Line-up-ul este mereu o suprapunere de experimentalisme alese cu bun gust cat si artisti mai mult decat notabili. Impartit in varianta de By Day si de By Night, ai zice ca e suficient cat sa te tina ocupat(a) o vacanta. Doar ca in paralel are loc si Off Sonar, o serie de petreceri inzecit mai multe, independente, care se intind din centrul orasului si pana la periferii si pe plaja, la care participa creme de la creme-ul clubbingului la nivel mondial. Dupa aceea, totul se muta in Ibiza. Are sens, nu?

Glastonbury24-26 iunie, Glastonbury, Marea Britanie – www.glastonburyfestivals.co.uk

Cel mai mare festival open-air de muzica si arte performative din lume are in fiecare an un program care s-ar putea intinde pe un papirus. Cele mai cunoscute trupe ale Marii Britanii (ganditi-va la Morrissey sau la U2) canta alaturi de cele mai noi aparitii (Gold Panda, Azari & III). De fapt, cam toate trupele, producatorii si DJ-ii la care v-ati putea gandi sunt in general acolo. De asemenea, au loc si spectacole de dans, comedie, teatru, circ, cabaret si multe altele. Este o experienta atat de deosebita incat in mod clar n-ai vrea s-o ratezi. Insa trebuie sa te grabesti cu biletele, caci in general se vand ca painea calda cu mult inainte de eveniment.

Garden Festival6-13 iulie, Petrcane, Croatia – www.thegardenfestival.eu

Daca iti doresti sa imbini un pitorescul cu distractia, probabil ca asta e festivalul la care ar trebui sa te duci. Pe un fundal sonor din tagma house-uli si disco-ului, evenimentul este irezistibil sub soare. In plus exista si petreceri pe barci, de doua ori pe zi. Iar anul asta aici vor fi prezenti si Art Department, Wolf&Lamb, Applebim sau Move D.

Exit Festival 7-10 iulie, Novi Sad, Serbia – http://eng.exitfest.org/

L-am ales pentru ca este un eveniment care se afla la intersectia ideala intre concerte si petreceri. General acceptat ca fiind unul dintre cele mai bune festivaluri europene, aici aveti parte si de munte si de mare, la pachet, plus de nume ca Groove Armada, Pulp, Arcade Fire, Joris Voorn, Beirut, sau Paul Kalkbrenner.

Melt! Festival15 – 17 iulie, Ferropolis, Grafenhainichen, Germania – www.meltfestival.de

In peisajul post apocaliptic al fostei mine de carbuni Ferropolis, la doar cateva ore de Berlin, un alt festival promitator gaseste echilibrul perfect intre trupe si beat-uri. Si pentru ca e atat de aproape de capitala clubbingului, negresit ca-i veti regasi pe rezidentii Berghain-ului si Panorama Bar-ului printre sutele de nume aliniate pe afis. Recomandarile Time Out de acest an ar fi: Arto Mwambe, Crystal Castles si Little Dragon.

10 Days Off15-25 iulie, Gent, Belgia – www.10daysoff.be/en/

Un test de anduranta pentru cei care nu doresc sa plece cu cortul la festival, evenimentul din Gent isi extinde radacinile techno pana in zone de dubstep, progressive, electro si house. Asteptati-va sa-i vedeti anul acesta aici pe Discodeine, Jesse Rose, Robag Wruhme si Carl Craig, printre multi altii.

kaZantip Republik6 – 20 august, Crimeea, Ucraina – http://kazantip.com

La doar o aruncatura de bat, cum ar veni, are loc din anii 90 incoace unul dintre cele mai speciale festivaluri din partea asta a globului: un hibrid intre Burning Man si Ibiza care se-neaca in decadenta, hedonism si culoare timp de trei saptamani in cap. E o pseudo-republica in adevaratul sens al cuvantului, care atrage cele mai populare nume din sfera muzicii electronice, de la RPR pana la Villalobos si Guy Gerber, dar, la o asemenea intindere clar o sa gasesti ceva care sa-ti placa, chit ca e techno, house sau trance.

Burning Man29 august – 5 septembrie, Black Rock City, Nevada, SUA – www.burningman.com

Burning Man este si el una dintre acele experiente de neratat, macar o data in viata. Are loc timp de-o saptamana in desert si este un fel de lume paralela in care totul este bazat pe DIY si schimb reciproc. Nu exista magazine, asa ca va trebui sa cari dupa tine tot ce-ai putea avea nevoie, insa asta e pretul pentru a te inchide intr-o lume de tip Mad Max, unde arhaicul se-ntalneste cu viitorul intr-o nava spatiala. Si unde petrecerile se ridica si ele la inaltimea asteptarilor. PS: Nu uitati sa va luati ochelari care sa va apere de nisip. Si apa.

Iceland Airwaves12-16 octombrie, Reyjavik, Islanda – www.icelandairwaves.is

Desi are loc tocmai la mijlocul toamnei, o deplasare in Islanda necesita planificare. Singurul festival din lume care este cu adevarat unic are parte de petreceri de zi la lagune de apa termala si DJ-i in timpul noptilor, in cele mai promitatoare cluburi din oras. In plus este una din putinele sanse de a vedea cei mai buni artisti islandezi adunati la un loc si de a te relaxa, in acelasi timp.