Pe masura ce proprietarii de mici afaceri incearca sa se refaca si sa reconstruiasca in urma pandemiei Covid, acestia se confrunta cu un nou obstacol: lipsa de lucratori.

Un sondaj din martie al Federatiei Nationale a Afacerilor Independente a constatat ca 42% dintre proprietari aveau locuri de munca care nu puteau fi ocupate, un nivel record. Nouazeci si unu la suta dintre cei care angajeaza sau incearca sa angajeze au raportat putini sau deloc solicitanti calificati pentru posturile pe care incercau sa le ocupe.

Acest lucru se transforma intr-un obstacol imens in calea cresterii pentru multe intreprinderi mici, a declarat Holly Wade, director executiv al Centrului de Cercetare NFIB.

,,Au ajuns pana in acest punct si si-au adaptat operatiunile de afaceri pentru a trece prin cele mai grave pandemii si acum sunt infranate de faptul ca nu pot creste operatiunile de afaceri atunci cand gasesc oportunitatile”, a spus ea.

Motivele variaza: lucratorii potentiali pot fi nevaccinati si unii parinti care lucreaza continua sa se confrunte cu o lipsa de ingrijire a copiilor sau de scolarizare personala pentru copiii lor. Muncitorii de la restaurant ar putea ezita sa se intoarca pe prima linie si risca sa primeasca Covid-19.

Este posibil ca altii sa se fi mutat din zona sau sa fi gasit o noua modalitate de a castiga bani. Apoi, exista o asigurare de somaj suplimentara de 300 USD pe saptamana , care poate, de asemenea, sa impiedice oamenii sa se angajeze, au spus proprietarii.

Aceste explicatii se numara printre cele pe care Matt Glassman, coproprietar al The Greyhound Bar & Grill din Los Angeles, a auzit de la fosti angajati care au decis sa nu se mai intoarca cand a redeschis saptamana aceasta. Cele doua locatii ale sale au fost inchise din iunie anul trecut, dupa ce Glassman si coproprietarul Steven Williams au contractat Covid si au decis ca nu merita riscul redeschiderii pana cand vaccinurile nu vor fi disponibile imediat.

In timp ce Glassman dorea sa-si pastreze cat mai mult din personalul sau original, a inteles de ce si-au luat deciziile cei care nu s-au intors.

De exemplu, din moment ce locatiile sale sunt deschise doar la aproximativ o treime din capacitate, din cauza regulilor de distantare sociala, vor fi afectati lucratorii cu inclinatie, precum barmanii si chelneritele. Barmanii isi castiga aproximativ 75% pana la 80% din salariile lor in tipuri, a spus el.

„Ei iau o reducere masiva a salariilor, fara vina noastra si nici vina lor”, a spus Glassman, care a contractat imprumuturi din cadrul Programului de protectie a salariilor si a solicitat recent ajutor prin Fondul de revitalizare a restaurantelor Small Business Administration .

Angajarea de noi muncitori a fost cea mai frustranta, spun proprietarii de afaceri.

,,Gasirea de noi angajati este un set de abilitati pe care nu l-am avut acum 16 luni”, a spus Glassman, in varsta de 39 de ani si fost barman.

„Am avut o cantitate incredibila de oameni care programeaza un interviu si nu se prezinta”, a adaugat el. ,,Nu am mai avut aceasta problema pana acum”.

Desigur, intreprinderile mici vad in continuare o lunga recuperare. Increderea se misca incet mai mult, acum la 45 in trimestrul curent, in crestere fata de un minim record de 43 in primul trimestru, conform indicelui de incredere in intreprinderile mici din cel mai recent sondaj CNBC | SurveyMonkey Small Business Survey .

Angajarea este de asemenea de asteptat sa creasca. Douazeci si cinci la suta dintre proprietari se asteapta ca numarul lor de personal sa creasca in anul urmator, a constatat sondajul. Locurile de munca disponibile pot fi gasite pe site-uri web gratuite, cum ar fi Indeed si anunturile locale Craigslist. Muncitorii din restaurante se pot uita si pe CulinaryAgents.com .

Cu toate acestea, in timp ce proprietarii de afaceri se plang de lipsa lucratorilor disponibili, secretarul trezoreriei Janet Yellen a avertizat in mod privat impotriva reactiilor exagerate, potrivit Washington Post , care a citat doua surse care au vorbit cu conditia anonimatului. Yellen a sustinut ca este nevoie de mai mult timp si ca sunt necesare date inainte de a presupune ca exista o problema in economie, a raportat ziarul.

Heidi Shierholz, economist senior si director de politici la Institutul de politici economice, nu crede ca exista o penurie larga de forta de munca. In primul rand, salariile nu cresc rapid, ceea ce indica o piata a muncii stransa, iar cresterea ocuparii fortei de munca este in plina expansiune , a spus ea intr-o opinie recenta din Initiativa pentru dialogul politic .

In ceea ce priveste prestatiile de somaj de 300 de dolari, care mentin lucratorii cu salarii mici departe de locuri de munca, ea subliniaza lucrari de cercetare care au gasit un efect extrem de limitat pe care beneficiul saptamanal de 600 de dolari l-a avut anul trecut in descurajarea lucratorilor.

In schimb, lipsa lucratorilor ar putea avea legatura cu faptul ca angajatorii nu cresc salariile, a argumentat ea.

Cum a folosit Nectar Hard Seltzer Tik Tok si un numar de telefon pentru a-si salva afacerea

,,Angajatorii isi posteaza salariile prea mici, nu gasesc muncitori care sa ocupe locuri de munca la acel nivel de remunerare si sustin ca se confrunta cu o penurie de forta de munca”, a scris ea. Avand in vedere omniprezenta acestei dinamici, sugerez adesea ca ori de cate ori cineva spune: ,,Nu gasesc lucratorii de care am nevoie”, ea ar trebui sa adauge cu adevarat, ,,la salariile pe care vreau sa le platesc”. „

Cu toate acestea, multe intreprinderi mici sustin ca nu pot plati salarii mai mari daca nu castiga bani. Deja, 28% dintre proprietarii de intreprinderi mici au raportat cresterea despagubirilor in martie, potrivit sondajului NFIB.

,,Daca as putea plati mai mult fiecare persoana din acest loc pentru a reveni si a ma simti in siguranta as face-o”, a spus Glassman, care tocmai a dat majorari personalului sau. Barmanii si serverele sale, de exemplu, castiga 15 USD pe ora inainte de sfaturi. A gasit cu greu un custode la 17 USD pe ora si masina de spalat vase la 16 USD pe ora.

,,Mi-ar placea sa le ofer tuturor o crestere masiva pentru a se simti mai in siguranta si mai iubiti”, a adaugat el.