Solanina este un compus fungicid toxic care se gaseste in cartofi. Ingerarea acestuia poate provoca intoxicatii la oameni si probleme grave de sanatate.

Multi oameni se intreaba daca partea verde a cartofilor este toxica. Exista chiar si cei care arunca acest aliment atunci cand prezinta multe zone de aceasta culoare pe suprafata sa. Cu toate acestea, urmeaza sa va spunem ce spune stiinta despre el si masurile pe care trebuie sa le luati in cazul gasirii unui tubercul cu aceste caracteristici.

Retineti ca introducerea de compusi toxici in organism poate provoca probleme intestinale si hepatice. Ficatul este organul care este responsabil de metabolizarea majoritatii elementelor bioactive. Unele dintre ele pot genera inflamatii si pot pune in pericol functionarea normala.

De ce devin cartofii verzi?

Uneori, putem vedea o zona verde la suprafata cartofilor. Acest lucru se datoreaza prezentei solaninei, un compus care actioneaza ca un pesticid natural, impiedicand agentii patogeni sa-l colonizeze.

Retineti ca solanina este o substanta toxica care se gaseste in principal in piele, asa ca atunci cand este indepartata, consumul de cartofi este sigur. Exista mai multe modele efectuate la animale care afirma ca solanina poate genera o crestere a apoptozei celulare, care se traduce prin distrugerea anumitor tesuturi.

Gatirea cartofului inactiveaza substanta, astfel incat prajirea acestuia reduce complet riscul. Cu toate acestea, gatitul cu apa sau la cuptorul cu microunde nu reuseste sa genereze acelasi efect, fiind necesar, in acest caz, evitarea consumului de piele in caz de dubiu.

Pe de alta parte, buna conservare a cartofilor, intr-un loc intunecat si racoros, impiedica cresterea zilnica a continutului de toxice.

Care sunt efectele cartofilor verzi asupra organismului?

Daca se consuma cartofi verzi cu cantitati mari de solanina (cu coaja si fara a fi prajiti) se pot resimti o serie de efecte adverse. Acestea au de obicei un caracter gastrointestinal sau neurologic.

Greata, varsaturile si ametelile ies mai presus de toate. Un aport mare de otrava ar putea provoca moartea, desi pentru aceasta este nepretuit sa consumi 2 kilograme de cartofi cu un continut ridicat de solanina.

Potrivit unui studiu publicat in jurnalul Frontiers in Microbiology , pericolul apare atunci cand concentratia de solanina din cartofi depaseste 200 de miligrame pe kilogram. In acest caz, sanatatea este pusa in pericol, de aceea este indicat sa urmati bune practici de conservare cu acest aliment.

Cum se reduce continutul de solanina din cartofi?

Aruncarea coaja cartofilor reduce cantitatea de solanina din ei cu 80%, astfel incat acestia nu mai reprezinta un risc mare pentru sanatate. De asemenea, trebuie indepartate partile verzi ale cartofilor, deoarece acestea sunt cele care au o cantitate mai mare de compus toxic.

In acelasi timp, este necesar sa depozitati cartofii intr-un loc cu umiditate scazuta. In caz contrar, acest fungicid ar putea prolifera.

Am mentionat deja ca prajirea inactiveaza solanina din partile verzi ale cartofilor. In acest caz, nu trebuie sa va faceti griji deloc. Cu toate acestea, daca le pregatiti fierte, cel mai bine este sa indepartati intotdeauna pielea pentru a minimiza riscurile. In cuptor se realizeaza si o inactivare eficienta, mai ales cand se toarna peste el un jet de ulei.

Ca o curiozitate, trebuie remarcat faptul ca in prezent este investigat potentialul solaninei in sine de a preveni cresterea celulelor tumorale de cancer de colon. Unele efecte pozitive au fost demonstrate in modelele in vitro , desi sunt necesare studii mai ambitioase inainte de a incepe utilizarea de rutina. Nu este nicidecum o abordare de prima linie in oncologie.

Evitati sa mancati zonele verzi ale cartofilor

Zona verde a cartofilor concentreaza o cantitate mare de solanina, un compus toxic care poate afecta negativ sanatatea. Aceasta substanta se gaseste si in piele, asa ca trebuie sa o aruncati, cu exceptia cazului in care aveti de gand sa prajiti mancarea.

Amintiti-va ca persoanele cu toxiintoxicare alimentara merg zilnic la urgente, ceea ce in anumite cazuri le poate compromite grav sanatatea. Cu cat riscati mai putin in acest sens, cu atat mai bine.

Daca pastrati bune practici de igiena si conservare a alimentelor, este putin probabil sa suferiti un incident de acest tip. Ori de cate ori va indoiti de sanatatea unui aliment, este mai bine sa il evitati. In caz contrar, ati putea suferi o imagine de simptom ulterioara care ar fi fost evitabila.