Managementul emotional sau gestionarea emotiilor se refera la a fi constienti de emotiile pe care le simtim, a le accepta si a le regla, daca este necesar.

Din pacate, traim intr-o societate care considera emotiile irationale si sunt practic dusmani ai ratiunii . Dar adevarul este ca emotiile fac parte din noi si au o functie adaptativa importanta, asa ca trebuie sa invatam sa le acceptam si sa ne intelegem cat mai bine cu ele.

Management emotional si inteligenta emotionala

In ultimii ani, conceptul de management emotional a castigat teren odata cu cresterea inteligentei emotionale, o constructie care a generat mult interes in randul psihologilor pentru beneficiile sale pentru sanatatea psihologica a oamenilor si pentru performantele lor in diferite domenii. , cum ar fi locul de munca, sport sau academic.

Gestionarea corecta a emotiilor determina intr-o masura mai mare sau mai mica succesul in diferite domenii ale vietii noastre, cum ar fi relatiile interpersonale sau munca.

Ce este inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala este un concept popularizat de Daniel Goleman , un renumit psiholog american, care a facut cunoscuta inteligenta emotionala la nivel mondial datorita celui mai bun vanzator al sau: Emotional Intelligence (1995).

De fapt, insa, ideea inteligentei emotionale a aparut deja in literatura de specialitate datorita altor autori si provine din teoria lui Howard Gardner despre inteligentele multiple . Gardner, dupa investigatiile sale, a ajuns la concluzia ca exista diferite tipuri de inteligente, inclusiv inteligentele intrapersonale si inteligenta interpersonala. Ambele fac parte din inteligenta emotionala.

Cercetarile au confirmat ca inteligenta emotionala ajuta:

Imbunatatiti cunostintele despre sine si despre emotii
Luati decizii mai bune
Imbunatatirea performantei si productivitatii muncii
Reduceti si protejati-va de stres, anxietate si depresie
Promovati relatii interpersonale si empatie
Imbunatatirea dezvoltarii personale
Imbunatatirea capacitatii de influenta si de conducere
Promova bunastarea psihologica
Cresteti motivatia si ajutati la atingerea obiectivelor
Dormi mai bine
Strategii de control al emotiilor
Inteligenta emotionala este un proces care include atat constientizarea emotionala proprie, cat si emotiile celorlalti, precum si reglarea propriilor emotii.

Dar cum realizam acest lucru? Iata 10 strategii pe care sa le realizati .

  1. Creeaza un jurnal al emotiilor si constientizeaza-le

Jurnalul de emotii este un instrument excelent pentru a-ti cunoaste propriile emotii si pentru a sti efectul pe care acestea il au asupra comportamentului tau. Exista diferite modalitati de a o face, dar aici va propunem una. Trebuie doar sa urmati acesti pasi.

Ia un caiet si scrie ziua

Luati-va cu 20 de minute inainte de culcare pentru a face bilantul zilei tale
Noteaza acele emotii care au aparut
Scrieti cum v-ati simtit si cum aceasta emotie v-a afectat comportamentul
Emotionala de sine – cunoasterea este inceputul gestionarii corespunzatoare a emotiilor. Fara sa stim ce simtim si cum ne afecteaza, nu vom putea regla emotiile noastre.

  1. Acceptati-va asa cum sunteti

S-ar putea ca descoperirea personala sa dezvaluie aspecte din viata ta care nu iti plac sau pe care ti se pare dificil sa le vezi la fel de pozitive. Dar trebuie sa te accepti asa cum esti. Emotiile sunt normale si le simtim cu totii. Toti putem gresi pentru ca face parte din viata .

  1. Concentrati-va pe gandurile pozitive si controlati-le pe cele negative

Emotiile negative provoaca disconfort mare, asa ca avem tendinta de a le evita . Dar solutia nu este sa aratati in alt mod si sa aratati ca nu exista. Daca ai facut deja o treaba de detectare a emotiilor pe care le simti, analizeaza-le si lasa-le sa treaca. Concentrati-va asupra emotiilor pozitive si negative, acordati-le valoarea pe care o au, dar nu le recreati. Acum este momentul sa va repetati cat de mult va iubiti si cat de mult veti stradui sa obtineti iubirea vietii voastre: voi insiva.

  1. Aveti o atitudine pozitiva

Si este ca pentru a realiza acest lucru, trebuie sa-ti faci partea . In managementul emotional exista o componenta pe care, in multe ocazii, o ignoram: este vointa. Pentru a controla emotiile, trebuie sa facem partea noastra si sa avem o atitudine pozitiva, deoarece nu este intotdeauna usor sa controlam emotiile.

  1. Retrageti-va la timp

Dar, evident, o atitudine pozitiva este doar o parte a managementului emotional . De obicei, emotiile apar deoarece un stimul extern le declanseaza. Daca intentionati sa va specializati in arta inteligentei emotionale, veti constata ca uneori, cea mai buna alternativa este sa nu stati in zona de conflict si sa luati decizia de a va retrage la timp. De exemplu, daca cineva te provoaca. In aceste cazuri, intoarcerea si plecarea este o decizie inteligenta emotional.

  1. Invata primesti criticile

Poate ceea ce te face sa te simti rau este sa nu stii sa accepti critici si sa fii prea constient de ceea ce ceilalti cred despre tine. Aceasta este o optiune proasta, deoarece bunastarea emotionala se naste in tine , din propria ta interpretare a lumii. Invatarea de a face fata criticilor este necesara pentru a fi o persoana echilibrata emotional.

  1. Eliberati tensiunea cu sportul

Daca vrei sa fii mai calm poti elibera tensiunea datorita exercitiilor fizice . De fapt, practicarea sportului este una dintre cele mai sanatoase alternative, nu numai fizic, ci si psihologic. Exercitiile fizice va ajuta, de exemplu, sa reduceti stresul sau sa va cresteti respectul de sine.

Daca doriti sa aflati mai multe despre beneficiile practicarii activitatii fizice, puteti citi postarea noastra: „ Cele 10 beneficii psihologice ale practicarii exercitiului fizic ”

  1. Participa la un atelier de management emotional

Unul dintre cele mai bune moduri de a deveni o persoana inteligenta emotional este prin antrenament . Exista multe cursuri si ateliere care va vor ajuta sa va gestionati emotiile. Acestea tind sa fie ateliere de tip experiential si cu multe dinamici participative, astfel incat invatarea emotionala va fi chiar distractiva.

  1. Exersati ascultarea activa

Daca doriti sa intelegeti mai bine emotiile celorlalti, puteti exersa ascultarea activa . De multe ori auzim si nu ascultam, pentru ca suntem mai constienti de ceea ce urmeaza sa spunem decat de ceea ce ne spune cealalta persoana, atat cu limbajul verbal, cat si non-verbal. Ascultarea activa este auzit in intreaga intregime, deoarece limbajul verbal este de aproximativ 30% din ceea ce comunicam. Restul este un limbaj non-verbal .

  1. Practica Mindfulness

Una dintre cele mai utile strategii pentru a gestiona mai bine emotiile este Mindfulness sau mindfulness . Mindfulness este de fapt o filozofie, dar in zilele noastre sunt folosite tehnici diferite pentru a o pune in practica. Mindfulness este simplu, deoarece nu necesita decat adoptarea unui mod de evaluare a evenimentelor, caracterizat, de exemplu, prin auto-mila, atentie in momentul prezent sau o mentalitate nejudecata. Cu toate acestea, chiar daca este simpla, practica sa necesita vointa si efort, deci nu este usoara si trebuie lucrata.