Vile, apartamente luxoase, mașini scumpe, conturi grase in banci, firme, bijuterii. Asta inseamna sa fii deputat sau senator in Parlamentul Romaniei, iar cei 13 parlamentari de Argeș nu fac exceptie de la regula. Toti sunt oameni bogati, multi dintre ei devenind cineva doar dupa ce au intrat in politica.

Unii sunt sinceri cat de mult ii lasa conștiinta și recunosc public ce avere au. Altii spun ca nu au nimic, ca nu se pricep la afaceri, dar costumele de pe ei, care valoreaza cu mult peste indemnizatiile pe care le primesc de la Parlament, ii dau de gol ca mint. In premiera, va prezentam mai jos afacerile deputatilor și senatorilor de Argeș pe care le-au precizat in declaratiile de interese completate la Parlament, care coincid cu datele inregistrate la institutiile statului. Și pentru ca sunt și parlamentari care pe nume lor nu au firme, facem precizarea ca unii dintre ei au trecut afacerile pe numele sotiilor, rudelor ori prietenilor.Mircea Draghici primește indemnizatie, salariu și dividende.

Deputatul PSD Mircea Draghici are doua firme. Prima este SC European Project Consulting Management SRL unde este asociat unic, valoarea partilor sociale fiind de 2.000 lei. Tanarul deputat, aflat la primul mandat in Parlamentul Romaniei a pus bazele firmei in 2006, iar afacerea a devenit una de succes dupa alegerile din 2008. De la firma de consultanta prin care intocmește proiecte pentru atragerea de fonduri europene de catre primarii, in anul in care a ajuns deputat el a obtinut nu doar un profit important, dar a primit și un salariu de 45.000 lei si dividende de 25.000 lei. Cea de-a doua firma alui Draghici este SC Electroconstructia Instal SRL. Aici detine 51% din actiuni. Aceasta firma, care iși desfașoara activitatea cu precadere la Mioveni, are ca obiect de activitate executarea de instalatii electrice de medie și joasa tensiune, precum și acordarea de asistenta și consultanta de specialitate. Sotia lui Gerea aduce mai multi bani decat el Deputatul PNL Andrei Dominic Gerea este asociat la SC Gamma-Asig Broker de Asigurare SRL Bucuresti cu 15%, obiectul de activitate fiind asigurarile auto, de locuinte, raspundere civila, asigurari medicale, credite si garantii, precum si asigurari de viata. Sotia, lui, Ayten, este ceva mai activa in afaceri decat sotul ei. Ea este asociat și administrator la SC Valahia Investments SRL, firma care se ocupa cu vanzarea autoturismelor Honda.

In 2008, Ayten Gerea a obtinut pe langa profit, și un salariu de 41.550 de lei. In plus, ea este consultant al celebrei firmei Roaqua Holding SA, care i-a platit in urma cu doi ani serviciile cu 41.620 de lei.Mircea Cinteza, patron in domeniul medicalSenatorul PD-L Mircea Cinteza are trei firme, dintre care doua in domeniul medical. Concret, el detine 50% din SC Magister Consult SRL, al carei obiect de activitate este organizarea de cursuri privind tehnica comunicarii si prezentarii, particularizate in functie de cerintele relatiei companie-client, precum oferirea de consultanta cu privire la promovarea unui anumit produs medical pe piata romaneasca. O alta firma este SC Monte Crai SRL, unde parlamentarul detine 51% , valoarea partilor sociale fiind de 1.500 lei. Societatea are ca obiect de activitate acordarea de consultanta pentru afaceri si management. Cinteza mai este si proprietarul Editurii Magister Grup. Bogdan Niculescu Duvaz nu se pricepe la afaceriDeputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz are o singura firma, SC Societate Generala de Gaz si Electricitate SA, care se afla insa in lichidare judiciara. Parlamentarul nu a mai depus bilantul societatii de trei ani, dovada ca nu a reusit sa faca bani din afacerea de distributie energie electrica si transport gaze naturale. Cu toate acestea, el nu este un om sarac. Duvaz este proprietarul a doua apartamente in București și al unei case de vacanta la Tatarani, in Dambovita și are in garaj trei mașini. Intr-un cont deschis in 2004, deputatul PSD are 42.000 de euro.

In familia Buta, sotia este patroanaDin cei 13 deputati si senatori de Arges, opt nu au niciun fel de afaceri sau le au pe numele sotiilor ori rudelor sau prietenilor si numai cei apropiati cunosc acest aspect. Deputatul PD-L, Sorin Buta, nu are nicio firma, dar sotia acestuia, Florentina, este patroana SC GPC SRL din Campulung. Sotii Buta detin doua terenuri, unul la Cimpulung in suprafata de 457 de metri patrati achizitionat in 2002, a carui valoare de impozitare este de 25.900 lei, și altul la Malul cu Flori, cumparat in anul 2000, avand o valoare de impozitare de 165.000 lei. Familia deputatului mai are un apartament, doua case și o garsoniera. Sorin Buta conduce un Hyundai, iar sotia lui un Matiz. Sorin Pandele, cel mai sarac parlamentar de ArgeșNici colegul de partid al lui Buta, deputatul Sorin Pandele nu are firma. Acesta figura ca asociat la un SRL in urma cu cativa ani, dar a renuntat la afaceri odata cu ascensiunea in cariera politica. Cu toate acestea nu este un om sarac, el detinand impreuna cu familia patru terenuri, din care doua moștenite de sotie, un apartament in Pitești și o casa in comuna Bradu. Autoturismul familiei este un Daewoo fabricat in 1998. Sotii Buta au in cont 100.000 de lei, deschis chiar in acest an, dar și datorii de circa 120.000 de euro. Mircea Diaconu are trei case și patru mașini
Senatorul liberal Mircea Diaconu nu face nici el afaceri si nici nu ar avea de ce. Banii de la Parlament, de la Teatrul Nottara si drepturile de autor ii asigura un nivel de trai extrem de ridicat. Diaconu detine trei terenuri, la București, Balotești și Vladești, trei case, una la București, alta la Saftica, unde de altfel și locuiește, și una in comuna natala Vladești din Argeș. Senatorul liberal conduce un Citroen Mehari, un Smart, un Ford Ka și un Citroen C4. In 2008, Mircea Diaconu a caștigat 34.200 de lei ca director al Teatrului ”Nottara” din București și 5.000 de lei ca actor, din contracte de cinema. Din inchirierea casei din București, Mircea Diaconu caștiga anual 15.000 de euro, iar sotia lui alti 15.000 de euro.

Senatorul Șerban Valeca este actionar la doua firmeSenatorul social democrat Serban Valeca nu se ocupa de afaceri. Cariera de cercetator, profesor universitar si parlamentar ii aduc suficienti bani cat sa traiasca bine. Valeca detine un teren de 0,03 hectare in Pitești, moștenit in 2006 și unul de 0,5 hectare la Ștefanești, de asemenea moștenit tot in 2006, dar impreuna cu mama lui, cu care imparte și o casa la Ștefanești. Separat de mama, el are o casa moștenita in Pitești. Senatorul conduce un Volkswagen din 2008. Parlamentarul social democrat are in conturi 61.000 de euro, 11.400 de dolari și 42.300 de lei. In conturile sotiei au fost depuși 88.240 de lei. Deși nu are firme, Valeca detine pachete mici de actiuni la Spicul și SC Sighișoara, evaluate la 1.000, respectiv 2.040 de lei. In 2009, Filip Georgescu și-a deschis cinci conturiNici deputatul social democrat Filip Georgescu nu are afaceri, dar are proprietati și bani in cont. Parlamentarul și sotia lui detin doua terenuri arabile și unul forestier, doua apartamente in Pitești, o casa batraneasca la Calinești și o vila la Ștefanești.

Filip Georgescu conduce un Volkswagen cumparat in 2003. Pe numele sau, parlamentarul social democrat a deschis anul trecut cinci conturi: unul de 255.000 lei, unul de 11.000 lei, doua de cate 50.000 de euro fiecare și unul de 21.000 de euro. Ion Burnei incaseaza anual 120.000 de euro din chiriiIn familia deputatului Ion Burnei, sotia este cea care se ocupa de afaceri. Ea este proprietara lantului de farmacii Mona, farmacii care sunt extrem de profitabile. Deputatul Ion Burnei poate fi considerat un om bogat. In 1996, respectiv 2000, sotia acestuia a achizitionat doua terenuri in suprafata totala de 8.516 metri patrati. Sotii Burnei mai detin cinci imobile, dar și un cont de 200.000 lei. In 2008, familia deputatului a incasat numai din chirii circa 120.000 de euro.Radu Vasilica și-a cumparat intr-un an o vila și doua terenuri.

In privinta deputatului PSD Radu Vasilica, pe numele sau nu are nicio firma. Nici pe numele sotiei sale, Irina, nu este trecuta vreo firma, dar asta nu inseamna ca tanarul deputat nu invarte o caruta de bani. Se zvonește ca Vasilica ar avea mai multe firme, dar pe numele rudelor. Altfel nu se explica banii pe care ii are si proprietatile achizitionate la sume extrem de ridicate. Concret, el detine patru terenuri, toate la Ștefanești, dintre care doua cumparate anul trecut. Tot in 2009 el a cumparat o vila la Ștefanești, a carei valoare de impozitare este de 204.900 lei. Sotia lui, Irina, este din 2003 proprietara unui apartament in Pitești. Cei doi soti au un Peugeot 206 și un Nissan. Valoarea bijuteriilor familiei se ridica la 5.500 de euro. Familia deputatului detine doua conturi bancare, unul deschis in 2004 in cuantum de 11.000 de dolari și unul din 2002, in suma de 50.000 lei, precum și un plasament de 13.000 de euro pe numele copilului.

Cristian Boureanu are mai multe firmeLiderul PD-L Argeș nu a facut niciodata un secret din faptul ca pe langa faptul ca este un om politic de succes, este și un om de afaceri de succes. El detine mai multe firme cu obiect de activitate complex. Prima firma este SC Altipo Construct SRL Ramnicu Valcea, unde detine 81% din partile sociale, valoarea acestora fiind de 81.000 lei. Aceasta firma produce tamplarie PVC cu geam termopan, panouri celulare din PVC, glafuri, rulouri din PVC și aluminiu și plase de tantari. Boureanu mai detine SC Topanel Trading Panels SRL, firma specializata in productia de panouri termoizolante, unde este asociat unic, valoarea partilor sociale fiind de 10.000 lei. Cea de-a treia firma pe care liderul democrat liberal a trecut-o in declaratia de interese este SC CS Industrial Construct Management SRL, unde este asociat cu 25%, valoarea partilor sociale ridicandu-se la 25.000 lei. Firma are un obiect de activitate vast: proiectare, amenajarea terenului, fundatii, pardoseli, confectionare și montaj structura metalica, acoperiri cu panouri termoizolante, acoperiri cu policarbonat, etc. Constantin Tamaga are șase terenuri, trei case, doua tractoare și o combinaLa randul lui, senatorul PSD Constantin Tamaga nu are firme, dar detine o asociatie agricola. Zecile de hectare pe care le munceste ii asigura un trai imbelsugat, fara a mai fi nevoit sa se lege la cap daca nu il doare. In declaratia de avere depusa la Parlament, Tamaga a precizat ca are cinci terenuri la Mozaceni, in suprafata de 36,7 hectare, primite ca moștenire și un teren de 1.000 de metri patrati cumparat in 2004 in comuna Arefu. El mai detine o casa la Mozaceni, moștenita de la parinti, o casa in Pitești și alta in București, ultima fiind cumparata in 2008. Senatorul conduce un Renault Megane, dar mai are doua tractoare, și o combina.