Desi unele piete de Craciun din Europa sunt la fel de vechi ca Galileo Galilei, nu si-au pierdut din stralucire. Dimpotriva, intre mijlocul lunii noiembrie si sfarsitul lunii decembrie, mii de tarabe care ofera arte sezoniere, mestesuguri, mancare si bauturi apar in sate, orase si metropole decorate festiv, de la Sevilla la Tallinn.

Pentru a va ajuta sa navigati in cele mai atmosferice locuri, consultati colectia celor mai frumoase piete de Craciun din Europa. Salzburg, Strasbourg, Goteborg, Berlin si Bath sunt cele mai bune piete de Craciun din Europa.

  1. Koln, Germania

De multa vreme favorizata ca destinatie festiva, Koln se mandreste cu mai multe piete de Craciun, dintre care cea mai mare se afla in centrul orasului, sub fundalul uimitor corespunzator al catedralei iconice din Koln.

Markt der Engel ofera unele dintre cele mai magice momente, cu sute de lumini de zana sclipitoare suspendate deasupra capului, ca stele minunate fara sfarsit, si ingeri zburand intre frontoane decorate elaborat.

  1. Salzburg, Austria

Frumosul oras natal Mozart si The Sound of Music isi face aparitia de Craciun, cu interpretari stropite cu zapada de „Noapte tacuta” (colindul a fost scris si interpretat pentru prima data in apropiere) si tarabe de piata care arata la fel ca atunci cand erau prima data infiintat inapoi in secolul al XV-lea. Accentul se pune aici asupra calitatii asupra cantitatii, asa ca asteptati sosete tricotate manual, mai degraba decat lumanari inedite pentru depozitarea umpluturilor in aceasta tara minunata de iarna.

  1. Berlin, Germania

Pentru o abordare mai moderna a traditiei, arta Berlin o acopera. Centrul orasului este impodobit cu aproximativ 80 de piete de Craciun (exista chiar si unul special pentru caini), asa ca nu incercati sa le acoperiti pe toate. Pentru aspect, Weihnachtszauber, in magnifica Piata Gendarmenmarkt, este cel mai frumos, cu o multime de arte si meserii oferite.

  1. Budapesta, Ungaria

Aprinzand atmosfera de Craciun la jumatatea lunii noiembrie, Budapesta aduce doi concurenti la piata de Craciun la masa: Piata Vorosmarty si Bazilica. Piata Vorosmarty este ascunsa chiar in inima orasului si este cea mai veche piata de Craciun din Budapesta. Aici veti gasi o multime de tarabe alimentare, magazine de artizanat si concerte gratuite.

  1. Bath, Marea Britanie

Cea mai frumoasa piata din Marea Britanie, care se varsa de-a lungul strazilor pietruite din Bath, este mare, dar ciudata si vicleana; veti gasi 80 la suta din cele 200 de tarabe ale sale care vand produse locale din cabane confortabile din lemn stranse cu lumini sclipitoare.

  1. Praga, Republica Ceha

Praga este perfecta pentru sezonul festiv. Schimbati cana de vin fiert cu un pahar de grog – rom, apa, lamaie si zahar. Cadrul este magnific: pe de o parte, turlele gemene din secolul al XIV-lea ale Maicii Domnului Inainte de Tyn; pe de alta parte, faimosul ceas astronomic din secolul al XV-lea. Intre ele se invarte o piscina stralucitoare de veselie sezoniera. Exista numeroase cadouri oferite, inclusiv baloane de sticla mata, suflate manual. Dar mancarea va va fascina: carnati calzi si grasi chiar de pe gratar; clatite proaspete; usturoi si branza.

  1. Strasbourg, Franta

„Capitala Craciunului” din Franta arata ca o nastere din viata reala in acest moment al anului. Veti gasi 300 de tarabe traditionale care inghesuie pietele centrale ale orasului, facand o linie puternica in decoratiuni de Craciun din lemn pictate manual.

Cautati piata micilor producatori invincibili din Alsacia pentru carnati si migdale, fructate, kugelhopf asemanatoare cu briose.

  1. Goteborg, Suedia

Liseberg, cel mai popular parc de distractii din Suedia, se transforma intr-una dintre cele mai clasice piete din aer liber de Craciun din lume – fara roti scartaitoare, pomi de Craciun din plastic sau elfi beti aici. Platiti pentru a intra, dar puteti ramane pana tarziu (este deschis intre orele 16:00 si 22:00), gustand reni afumati si consumand glogg – vin fiert scandinav.

  1. Bratislava, Slovacia

Craciunul din capitala Slovaciei este un moment de mirare infantila. Luminile de zana sunt drapate in jurul pomilor de Craciun, in timp ce tarabele de pe piata vand jucarii traditionale din lemn si decoratiuni frumoase de Craciun. Mancarurile delicioase includ clatite, carnati si prajituri delicioase.

  1. Boemia, Republica Ceha

In cautarea decoratiunilor de Craciun si a luminilor de Craciun dincolo de Praga? Mergeti catre orasele Boemiei de sud, Ceske Budejovice si Cesky Krumlov, si veti gasi doua dintre cele mai atmosferice piete din Europa. Piata din centrul orasului Ceske Budejovice, cu amestecul sau de arhitectura gotica si clasica, gazduieste o cavalcada de tarabe pline de viata care vand jucarii din lemn, decoratiuni de Craciun si pahare de vin fiert picant.