Poate ca in trecut relatiile nu au mers si in prezent continuati sa alegeti partenerii gresiti. Dar, pe masura ce timpul trece si continuati sa cadeati in aceeasi „capcana”, devine mai greu sa considerati aceste relatii ca fiind pur si simplu ghinion. Poate ca ati inceput sa va dati seama ca problema este ceva mai profunda.

Nu toti cei cu care intram intr-o relatie ajungem sa fim cu partenerul nostru pentru o viata. Si despartirile si relatiile esuate fac parte din experienta umana. De fapt, desi s-ar putea sa nu se simta asa la vremea respectiva, despartirile pot fi experiente sanatoase, invatandu-ne ceva despre noi insine, astfel incat sa ne lamurim mai clar despre ceea ce trebuie sa cautam data viitoare.

Dar daca va aflati ca intrati constant in relatii cautate in anunturi matrimoniale care sunt foarte intense sau dramatice si cu mult conflict, atunci este bine ca aici sa sapati un pic mai adanc. Rareori ne-am propus ca relatia sa se auto-saboteze. In timp ce am putea sa o exprimam in moduri diferite, majoritatea dintre noi dorim dragoste si intimitate mai presus de orice altceva. Dar experientele trecute ne pot opri uneori sa obtinem ceea ce ne dorim.

Sa aruncam o privire mai atenta asupra unor motive pentru care s-ar putea sa aveti dificultati in a mentine o relatie sanatoasa. Hai sa descoperim impreuna ce ne impiedica sa mentinem relatii sanatoase.

Ai crescut intr-o familie disfunctionala

Relatiile noastre in viata de adult sunt de obicei legate indeaproape de relatiile noastre din trecut. Cu alte cuvinte, mergem cu ceea ce stim. Relatia noastra cu ingrijitorul nostru principal este ceea ce stabileste in general tonul pentru intelegerea noastra despre cum arata si se simte intimitatea.

Disfunctionalul ar putea suna ca un cuvant extrem, dar nu trebuie sa fie asa. Poate fi la fel de simplu ca atunci cand cresti intr-un mediu in care nevoile sau sentimentele nu au fost satisfacute. Acest lucru ar putea provoca probleme cu o stima de sine scazuta atunci cand crestem, crezand ca nevoile noastre nu sunt cumva la fel de importante ca si alti oameni din Dolj. Sau poate ca devenim infranti in sensul ca credem ca nu vor fi niciodata indeplinite.

Cum arata o familie disfunctionala?

Cresterea cu un singur parinte care a fost excesiv de tine. Parintii suprasolicitati, intruzivi sau care sufera de control si care nu va respecta confidentialitatea. Sustinerea sau actionarea ca ingrijitor la un parinte cu boala cronica, de ex. O mama deprimata, nevoiasa, care a cautat sprijin emotional de la tine. In familie a existat un tratament preferential – fie ca ai fost tu, fie unul dintre fratii tai.

Unul sau ambii parinti au lipsit fizic sau emotional

Cand simtim simtim pericolul, acest lucru ne pune intr-o stare de alerta inalta. Vom creste lipsiti de un sentiment de incredere, fie ca este vorba de altii, de lume, sau mai rau, de noi insine. Acest lucru ne-ar putea oferi probleme cu identitatea noastra, sa ne provoace anxietate sau paranoia si, de cele mai multe ori, lipsa de valoare de sine.

Te straduiesti sa-ti comunici sentimentele

Multi oameni se lupta sa-si exprime sentimentele in relatia de matrimoniale Dolj. Societatea ne-a invatat ca exprimarea sentimentelor noastre ne face sa parem slabi sau vulnerabili. Dar daca nu putem comunica ceea ce avem nevoie sau cum simtim cu adevarat, orice relatie in care intram va fi sortita esecului. O comunicare buna este o componenta esentiala a unei relatii sanatoase.

Daca a vorbi despre sentimentele tale este ceva ce incerci sa eviti cu orice pret, terapia este un loc bun pentru a incepe sa-ti accesezi emotiile si sa lucrezi cu ele. De-a lungul timpului, vei incepe sa te simti mult mai confortabil stand in emotiile tale. Atat relatiile, cat si mintea/corpul tau iti vor multumi pentru asta.