A venit vacanta. S-au terminat orele, lectiile si lucrarile de control. In sfarsit, a venit timpul sa ne bucuram de caldura si de zilele lungi de vara. Copiii insa au prea multa energie ca sa stea o vara intreaga degeaba si nici nu este sanatos.

Daca nu ai bunici sau rude la tara la care sa-i poti trimite, nu-ti ramane decat sa-i organizezi vacanta cat mai placut cu putinta. Si daca dintre activitatile zilnice ale copilului ai bifat deja sportul si joaca in aer liber si nu-ti vine nicio idee in a-i organiza timpul liber, noi iti venim in ajutor. Cei de la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti au venit cu o idee minunata pentru princhindei si nu numai. In fiecare zi, intre orele 10.00 si 12.00, se organizeaza in incinta muzeului cursuri de olarit, de pictura pe mic mobilier, cursuri de tesut la razboi sau gherghef. Depinde numai de tine si copilul tau ce activitate veti alege. Cursurile se tin in cadrul atelierelor organizate in muzeu, iar atmosfera merita orice efort. In ateliere nu vei gasi calculatoare, Internet sau jocuri moderne.

Niciuna dintre activitatile organizate de Muzeul Taranului Roman nu au legatura cu tehnologia moderna. Cand ajungi acolo, te simti de parca te-ai fi intors cu sute de ani in urma si poti visa cu ochii deschisi ca esti imbracat cu cel mai frumos port romanesc. Ideea organizatorilor se bazeaza pe intorcerea la traditii. La scoala, copiii invata sa foloseasca Internetul, sa vorbeasca limbi straine, dar sa coasa la gherghef nu, pentru ca, probabil, nici mama nu stie. In atelierul de olarit e bine-venit orice copil, indiferent de varsta. Nu trebuie sa ai prea mult talent, ci doar sa vrei sa inveti. Si spun lucrul acesta pentru ca am incercat si eu sa modelez lutul si, chiar daca am fost indrumata de Irina, o fetita foarte talentata de doar cinci anisori, nu am reusit sa realizez decat un un pui de sarpe, dupa cum mi-a definit Irina opera. Trebuie totusi sa tineti cont de cateva sfaturi inainte sa va apucati de modelat.

Lutul nu trebuie modelat pe o folie de plastic pentru ca se lipeste usor. Cel mai bun este un ziar vechi. Si nici mainile nu trebuie sa fie umede, doar degetele le uzi acolo, in galeata, ca sa nu se lipeasca lutul de mainisi faci ce vrei tu cu el, fluturasi, melcisori sau broscute, ne invata Irina, care spune ca vacanta ei va fi frumoasa tocmai pentru ca face ceva placut si interesant.