De ce oare le plac celor mici atat de mult basmele cu zane si printese, zmei si feti-frumosi? Ce mesaj le transmit?

Ce viata lunga au povestile, nu-i asa? Ele nu se demodeaza niciodata, exista de secole si inca ii fascineaza pe copiii din intreaga lume. Nici televizorul, nici jocurile electronice sofisticate nu pot inlocui povestile citite de parinti. Aceste momente sunt relaxante si ofera atat copiilor, cat si celor mari o scurta si placuta evadare din realitate. Mai tarziu, aceste clipe minunate vor deveni amintiri dragi, pe care copilul nu le va uita toata viata.

Povestile aduc magia

Istorioarele fanteziste ajung mai repede la sufletul si mintea copiilor decat explicatiile sau argumentele rationale ale parintilor, pentru ca li se adreseaza intr-un mod familiar, facand apel la magie. Potrivit bine-cunoscutului psiholog elvetian Jean Piaget, cei mai multi dintre copii cred in magie pana aproape de varsta pubertatii. In aceasta lume a lor (ei stiu ca adultii vad lucrurile altfel), granita dintre imaginar si realitate, oameni si animale, fiinte vii si obiecte nu este inca bine delimitata. Informatiile venite din aceasta lume de dincolo de timp (a fost o data ca niciodata…) si de spatiu (intr-un regat uitat de mult…) sunt percepute de copil cu mai multa usurinta. Povestile ii propun o multitudine de personaje cu care el se poate identifica, potrivit nevoilor de moment, reusind asftel sa se exteriorizeze si sa inteleaga mai bine viata.

Lectie de maturizare

Lecturarea povestilor reprezinta o etapa esentiala in maturizarea psihologica a celor mici deoarece ii ajuta sa faca fata avalansei de sentimente, emotii si probleme cu care se confrunta zilnic, inca de la cea mai frageda varsta: deceptii, rivalitati fraterne, confruntarea cu lumea exterioara, responsabilitati etc. Unii parintii se gandesc ca-i pot feri pe copii de greutati, temeri si singuratate prezentandu-le doar aspectele pozitive ale lucrurilor. Departe de a-i ajuta, aceasta metoda nu face decat sa le sporeasca nelinistile, deoarece copiii vad bine ca viata nu este doar un sir lung de surprize placute. In acest sens, povestile sunt de ajutor: ele ii vorbesc copilului despre viata, ii insufla incredere de sine si il incurajeaza sa lupte cu greutatile.

Binele invinge intotdeauna

Copiii au o viziune dihotomica asupra lumii. Pana la o anumita varsta, pentru ei exista doar bine – rau, cinstit – necinstit, corect – incorect. Povestile sunt structurate pe acelasi cliseu: ele simplifica situatiile si personajele, mentinand o separare clara intre bine si rau. In final, cei buni sunt recompensati, iar cei rai sunt pedepsiti. Experientele dezvaluite in povesti servesc drept exemplu de conduita copiilor si ii ajuta sa descopere singuri modul in care isi pot rezolva problemele. In cuvinte simple si deseori apeland la magie, basmele poarta un important mesaj educativ. Scufita Rosie se intalneste cu lupul pentru ca nu a ascultat-o pe mama ei, surorile Cenusaresei sunt pedepsite pentru rautatea lor, Alba-ca-Zapada depaseste toate momentele dificile pentru ca este buna si cinstita… Basmele prezinta situatii din viata de zi cu zi si le dovedesc copiilor ca toate sfaturile primite de la parintii sau educatorii lor au un suport real. In plus, ii ajuta sa gandeasca optimist si ii incurajeaza: dificultatile din viata sunt inevitabile, dar pot fi invinse!

Dragostea pentru lectura se invata

Fie ca sunt inventate pe loc, fie ca i le citesti dintr-o carte, povestile sunt o modalitate de a-i deschide copilului gustul pentru lectura. Cartile si oamenii care le citesc pot deveni prieteni. Copiii descopera ca intre coperte li se dezvaluie aventuri interesante, personaje fascinante, informatii utile. Multi dintre noi ne amintim cu placere de povestile preferate din copilarie, nu-i asa? Dar ce povesti sa alegi? Unui copil mic este bine sa ii citesti povesti mai blande, care sa nu contina prea multe personaje brutale sau agresive, precum Ratusca cea urata, Motanul incaltat, Cenusareasa. Mai tarziu iti vei da seama care povesti ii plac si care nu, dupa reactiile sale emotionale. Daca nu reactioneaza, nu-ti pune intrebari, nu sta cuminte cand ii citesti, inseamna ca subiectul nu corespunde preocuparilor sale actuale. In schimb, daca se arata entuziasmat si te pune sa-i citesti mereu aceeasi poveste, inseamna ca mesajul pe care i-l transmite aceasta este exact lucrul de care are nevoie.

5 motive pentru a-i spune povesti

 *Ii imbogatesti vocabularul si il stimulezi sa converseze.

* Il inveti ce inseamna familia si cat de importanta este ea.

* Ii stimulezi imaginatia.

* Ii poti transmite valorile proprii.

* Creezi un ritual placut inainte de culcare.