Desi valul Web 2.0 este inca in desfasurare, vedem, de asemenea, primele impulsuri de crestere care apar din viitoarea schimbare de paradigma a aplicatiilor de Internet numita Web 3.0. In urma cu cinci ani, Berners-Lee a inventat termenul „Web semantic” pentru a descrie o retea in care masinile ar procesa continutul intr-un mod asemanator omului si in care toate datele ar fi conectate si intelese atat contextual, cat si conceptual. 

Ce este Web 3.0?

Web 3.0 este a treia generatie de servicii Internet pentru pagini web si aplicatii. Se va concentra pe utilizarea intelegerii datelor bazate pe masini pentru a oferi un Web semantic si datat. Scopul final al Web 3.0 este de a crea site-uri web mai inteligente, mai conectate si mai deschise.

Nu este inca implementat, deci nu exista o definitie clara. Pentru a va face o idee, trecerea de la web-ul original, de la Web 1.0 la Web 2.0, a durat mai mult de zece ani. Acestea fiind spuse, este de asteptat sa dureze la fel de mult, daca nu mai mult, pentru implementarea si remodelarea completa a web-ului cu 3.0.

Dar nu totul va dura atat de mult sa ajunga. Exista unele tehnologii care vor defini acest nou web care sunt deja dezvoltate. De exemplu, electrocasnicele inteligente care folosesc retele wireless si IoT sunt exemple ale modului in care Web 3.0 afecteaza deja tehnologia.

In cele din urma, daca ne gandim la Web 1.0 ca la un furnizor de informatii statice in care oamenii citesc pagini web, dar rareori interactioneaza, si la Web 2.0 ca la un Web interactiv si social care permite colaborarea intre utilizatori, putem presupune ca Web 3.0 va schimba atat modul in care site-urile web. sunt facute si modul in care oamenii vor interactiona.

Cand a aparut web 3.0?

Web 1.0, cunoscut si sub numele de World Wide Web, a aparut primul. Cei mai multi dintre noi isi vor aminti acele zile cand conectarea la Internet era un proces foarte zgomotos. Paginile web au fost statice si au durat o vesnicie sa se incarce.

Pe masura ce tot mai multi oameni au inceput sa foloseasca internetul, potentialul acestuia a inceput sa fie inteles. Din acest motiv, au fost create noi infrastructuri care sa o promoveze. Internetul a devenit mai rapid si a permis aplicatii si site-uri web mai grele, ceea ce a dat nastere erei retelelor sociale si a platformelor precum Netflix, YouTube sau Amazon.

Astazi, oamenii din intreaga lume pot impartasi informatii si se pot distra, pot face cumparaturi, pot gasi raspunsuri la intrebarile lor si pot interactiona intre ei datorita Web 2.0.

Pe de alta parte, Siri sau Alexa de la Apple sunt exemple de Web 3.0, deoarece combina inteligenta artificiala cu recunoasterea vocii. Aceasta retea este inca in curs de dezvoltare si mai este un drum lung de parcurs.

Multe tehnologii sunt in prezent testate cu scopul de a promova automatizarea majoritatii sarcinilor. Aceasta include, de exemplu, inteligenta artificiala, big data sau blockchain, desi exista si alte tehnologii care sunt inca in curs de dezvoltare. Mai exact, aceste noi tehnologii necesita competente mai avansate, care in prezent sunt greu de incorporat.

Ceea ce apare este ca Web 3.0 va fi in primul rand centrat pe date. Aceste date sunt infinite si, prin urmare, este necesara proiectarea unei arhitecturi si tehnologie de stocare adecvate. Desi Big Data pare sa fie calea de urmat, mai sunt inca multe cercetari de facut cu privire la cea mai eficienta utilizare a tehnologiei pentru stocarea datelor, deoarece ar putea aparea probleme de confidentialitate.

Beneficiile Web 3.0

Acum ca stim ce este Web 3.0, sa vedem cateva dintre beneficiile sale:

Fiabilitate

Aceasta retea va oferi creatorilor si utilizatorilor mai multa libertate in general. Se va asigura ca acestia din urma au intotdeauna controlul asupra datelor lor online prin utilizarea retelelor descentralizate. Urmatoarea versiune a Internetului este, de asemenea, de asteptat sa fie mai fiabila, avand in vedere natura sa descentralizata, care elimina posibilitatea unui singur punct de defectiune.

Este pentru toata lumea

Nu trebuie sa fie controlat de o singura entitate. Este posibil ca cele mai mari companii sa nu mai aiba control deplin asupra internetului. Drept urmare, aplicatiile sau aplicatiile descentralizate nu pot fi cenzurate sau restrictionate in niciun fel.

Personalizarea Internetului

De asemenea, vom putea personaliza experienta noastra de navigare deoarece acest tip de site web va putea intelege preferintele noastre. Acest lucru ne va permite, de asemenea, sa navigam mai productiv.

Permite vanzatorilor sa vanda mai bine

Vanzatorii vor intelege mai bine nevoile noastre de achizitie si ne vor arata acele produse si servicii pe care suntem interesati sa le cumparam cu ajutorul inteligentei artificiale. Acest lucru ne va permite sa vedem reclame mai bune, mai relevante, care sunt mai probabil sa ne fie benefice.

Mai putine intreruperi

Deoarece datele vor fi stocate in baze de date distribuite prin descentralizare, utilizatorii nu vor trebui sa-si faca griji cu privire la intreruperile serviciului sau suspendarea contului din motive tehnice.

Caracteristicile web 3.0

Dupa cum am comentat in punctul anterior, una dintre caracteristicile cheie ale web 3.0 este descentralizarea. In aceasta noua versiune, datele vor fi conectate intr-un mod descentralizat, spre deosebire de 2.0, in care sunt stocate in principal in locuri centralizate.

In Web 3.0, utilizatorii vor putea, de asemenea, sa interactioneze cu datele datorita utilizarii inteligentei artificiale si a tehnologiei de invatare automata. Adica, va combina conceptele Web-ului Semantic cu AI.

Pe de alta parte, utilizarea inteligentei artificiale va permite ca datele sa fie furnizate mult mai rapid utilizatorilor si ca aceste date vor fi mai relevante si mai personificate. Incepem sa vedem utilizarea acestei tehnologii pe Internet prin intermediul algoritmilor care sunt utilizati pentru a sugera produse sau videoclipuri utilizatorilor pe baza cautarilor lor anterioare. Cu toate acestea, acest lucru va fi si mai avansat.

Am putea spune ca Web 3.0 va fi, intr-un fel, o intoarcere la conceptul original de web. Un loc unde nu este nevoie de permisiunea unei autoritati centrale pentru a posta, deoarece nu exista control.

In timp ce web-ul 2.0 a fost caracterizat de centralizare, supraveghere si reclame invazive, utilizarea tehnologiilor descentralizate precum blockchain va permite un mediu mai deschis in care datele de pe internet sunt descentralizate.

In acest sens, 3.0 va permite aplicatiilor descentralizate sa inlocuiasca retelele sociale centralizate precum Facebook , iar oamenii isi vor pastra proprietatea asupra datelor personale.

Pe scurt, viitorul internetului, al tehnologiei blockchain si al criptomonedelor vor fi interconectate si automatizate prin utilizarea contractelor inteligente. 3.0 va fi o versiune actualizata si imbunatatita a internetului pe care il folosim astazi, dar cu beneficii suplimentare datorate descentralizarii.

De ce web 3.0 este important pentru companie

Impactul Web 3.0 asupra companiilor va avea loc in moduri diferite. In primul rand, le va face extrem de centrate pe utilizator si mai transparente. Tot ceea ce a fost gresit in ceea ce priveste datele utilizatorilor va suferi o transformare radicala.

Afacerile traditionale si noi, deopotriva, vor saluta tehnologia Blockchain si toate posibilitatile pe care le aduce. Vei vedea ca aplicatiile tale vor primi actualizari blockchain in care totul va fi facut public si accesibil.

Web 3.0 va aduce o schimbare majora in modul in care functioneaza Internetul, concentrandu-se pe confidentialitatea utilizatorilor. De fapt, aceasta este o problema care a fost discutata de mult timp, dar nu a fost rezolvata eficient.

Web 3.0 foloseste tehnologia blockchain, spre deosebire de Web 2.0, care profita de internet pentru a dezvolta aplicatii. Este mai sigur din punct de vedere tehnic sa stocati datele clientilor pe un blockchain, deoarece este descentralizat si utilizarea sa de catre companii este transparenta, protejandu-l astfel de hackeri. Unii experti spun ca transferul de proprietate asupra datelor catre consumatori ar putea perturba sectorul tehnologiei. Si asta pentru ca multe companii de tehnologie ar pierde accesul la datele care le-au oferit pana acum un avantaj competitiv.

De asemenea, datorita tehnologiei blockchain, vizitatorii unui site web vor avea o experienta de conectare mai placuta. Ganditi-va de cate ori v-ati conectat la site-uri web folosind profilul dvs. de Facebook. Tehnologia Blockchain foloseste acelasi principiu ca si Facebook, care detine deja informatiile utilizatorului. Cu toate acestea, prin utilizarea Blockchain, veti fi singurul proprietar al informatiilor dvs.

Exemple de web 3.0

In sfarsit, sa vedem cateva exemple de aplicare a Web 3.0. Pe de o parte, avem Siri de la Apple, care foloseste tehnici de recunoastere a vocii si inteligenta artificiala pentru a aduce rezultate si a efectua actiuni. Pentru a ne face o idee despre imbunatatirea pe care aceasta o presupune, Web 1.0 si 2.0 realizeaza potriviri cuvant cu cuvant ale textului in raport cu ceea ce este publicat in retea. Acest lucru aduce adesea cu sine o partinire informationala.

Cu toate acestea, sistemele Web 3.0 cauta cunostinte contextualizate pentru a ajuta oamenii in cautarile lor, indicand o serie de analize si informatii potential utile. Una dintre distinctiile motorului de cautare Web 3.0 este timpul pe care utilizatorul trebuie sa-l petreaca navigand printr-o mare de informatii pentru a gasi ceea ce isi doreste cu adevarat rezolvat.