Linia de evaporare in testul de sarcina este un fenomen care a provocat de mai multe ori nervi la fetele care sunt testate. Acesta este un factor de stres obisnuit, dar inainte de a va spune ce este, trebuie mai intai sa intelegeti cum functioneaza aceste teste.

Testele de sarcina la domiciliu masoara prezenta hormonului gonadotropinei corionice umane (hCG) in urina. La contactul cu urina, banda de testare din interiorul testului da un rezultat in cateva minute. Aici explicam in profunzime cum functioneaza si ce se intampla atunci cand apare o linie slaba pe acea banda.

Cum functioneaza un test de sarcina?

Cand ovulul fertilizat se implanteaza in uter si incepe sa se inmulteasca, hormonul hCG creste rapid. Substanta intra in sange si este excretata prin urina.

Nivelurile sale se dubleaza la fiecare doua zile, asa ca cu cat se concentreaza mai mult, cu atat mai probabil vei sti daca esti insarcinata atunci cand faci testul. Avand in vedere acest lucru, se recomanda testarea la doua saptamani dupa menstruatia pierduta.

Testele de sarcina la domiciliu au de obicei o banda de testare care marcheaza rezultatul cu un semn plus (+) sau linii. Acestea reactioneaza in contact cu urina, oferind o fiabilitate de 99%.

Testarea de sarcina la domiciliu ar trebui facuta la aproximativ doua saptamani dupa menstruatia pierduta pentru a fi in siguranta.

Care este linia de evaporare?

Dupa cum am spus deja, randurile testelor de sarcina la domiciliu indica daca rezultatul este pozitiv sau negativ. Doua dungi sunt de confirmare si doar una exclude sarcina. Dar uneori apare un fenomen care poate provoca confuzie si este linia de evaporare.

Este o linie care apare pe testul de sarcina atunci cand urina se evapora sau se usuca in afara timpului stabilit de producator pentru a da rezultatul. Este prezent in locul in care ar trebui sa iasa cealalta linie pentru a marca un pozitiv.

Cum se diferentiaza linia de evaporare de rezultatul pozitiv?

Desi daca vedem oa doua linie in test de-a lungul timpului este obisnuit sa credem ca este pozitiva, este de fapt o eroare atunci cand este linia de evaporare.

Primul lucru de luat in considerare atunci cand faceti un test de sarcina este timpul de lectura. Majoritatea producatorilor indica faptul ca ar trebui citite in 10 minute. Doar ceea ce apare in acea perioada ar trebui considerat de incredere; nu ce vine dupa.

In general, liniile rezultatului pozitiv sau negativ sunt de obicei roz; linia de evaporare, pe de alta parte, apare in tonuri cenusii. Daca linia ar trebui sa fie albastra, pe de alta parte, linia de evaporare va deveni albastru deschis sau o nuanta mult mai deschisa de albastru.

Se poate distinge si prin grosimi. Uneori, linia de evaporare este mai fina decat originalul.

Daca se pune indoiala, ceea ce ar trebui facut este sa cumparati un alt test digital de sarcina sau sa mergeti la un laborator pentru a masura hormonul din sange. De asemenea, este posibil sa va consultati cu un profesionist pentru a efectua o ecografie.

Recomandari pentru utilizarea corecta a unui test de sarcina

Inainte de a face testul, verificati data de expirare si de la ce concentratie de gonadotropina corionica umana (hCG) rezultatele sunt fiabile si detectabile.

Cand aveti toate informatiile, scoateti ambalajul si capacul. Puneti varful absorbant intr-un flux de urina timp de 5 secunde sau scufundati-l in urina.

In timpul procesului, varful trebuie sa fie in jos si niciodata in sus. Puneti capacul inapoi si tineti tija pe o suprafata plana in timp ce asteptati timpul indicat pe cutie.

Se recomanda sa faceti testul cu prima urina dimineata. In acel moment exista o concentratie mai mare de HCG.

Cand sa faceti testul, de obicei, variaza daca femeia are menstruatie regulata sau nu. Daca exista regularitate, adica menstruatia are loc luna de luna aproape intotdeauna cu acelasi interval, cel mai sigur ar fi sa faci testul cu cel putin o zi intarziere. Cand exista nereguli menstruale, o zi nu este suficienta, asa ca se recomanda doua saptamani de asteptare.

Ingrijorarea cauzata de linia de evaporare poate fi minimizata urmand pasii corecti pentru efectuarea testului.

False negative

Retineti ca pot exista rezultate eronate cu o valoare negativa daca faceti un test prea devreme. Acest lucru s-ar datora unei concentratii scazute a hormonului. Adica exista o sarcina in desfasurare, dar nu este inca detectabila in urina.

De asemenea, poate da un fals negativ daca nu utilizati prima urina de dimineata sau nu acordati testului suficient timp pentru a-l citi si a-l arunca inainte de ora indicata de producator.

Daca testul de sarcina este negativ si menstruatia nu vine in doua saptamani, faceti o ecografie de la un profesionist pentru a exclude sau confirma.

False pozitive

Este putin probabil, dar este posibil sa existe fals pozitive la testele de sarcina la domiciliu. Ele pot aparea daca o sarcina a fost pierduta la scurt timp dupa ovulul fertilizat atasat de uter.

Exista, de asemenea, fals pozitive daca luati anumite medicamente pentru a creste fertilitatea. Ele pot aparea si din sarcini extrauterine, premenopauza sau tulburari ovariene.

Ce sa faci inaintea unei linii de evaporare?

Asadar, daca ati avut o linie de evaporare la testul de sarcina, este recomandat sa faceti mai multe teste pentru a verifica rezultatul, a clarifica indoielile si a evita anxietatea. Nu-ti pierde timpul in acest sens.

Puteti aborda un profesionist pentru a ridica indoielile. Medicii, in aceste cazuri, solicita o analiza de sange pentru HCG sau, daca au trecut cateva saptamani, o ecografie direct.