Ceaiul de cimbru este un remediu traditional care a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri ca supliment pentru promovarea starii de bine. Desi nu este un produs curativ sau miraculos, consumul lui este recomandat ca ajutor pentru ameliorarea simptomelor unor boli.
Desigur, ca si alte remedii pe baza de plante, trebuie folosit cu prudenta, doar in cazuri rare. Desi unele studii au comentat proprietatile sale, inca nu exista dovezi solide care sa-l considere un tratament de prima alegere. Afla mai multe despre el in acest spatiu.
La ce este buna infuzia de cimbru?
De acum inainte, cu siguranta nu numai ca veti folosi aceasta planta pentru a adauga aroma si aroma meselor tale, dar ii vei oferi si ocazia ca bautura fierbinte. Datorita continutului sau de timol si alti compusi bioactivi, se crede ca cimbrul are beneficii interesante pentru sanatate.
De fapt, conform informatiilor publicate in Phytotherapy Research , aceasta planta are o gama larga de posibilitati functionale in industria farmaceutica, alimentara si cosmetica. In general, are proprietati antimicrobiene, antioxidante, antiinflamatorii si antispastice. Sa aruncam o privire la beneficiile sale cele mai remarcabile mai jos.
1. Are activitate antimicrobiana
Conform cercetarilor publicate in Jurnalul International de Stiinte Moleculare, cimbrul prezinta activitati antimicrobiene eficiente datorita principalului sau compus activ, timol, care a demonstrat efecte atat impotriva bacteriilor Gram-pozitive, cat si impotriva bacteriilor Gram-negative.
- Daca aveti afte sau rani in gura, puteti bea o infuzie calda sau rece de cimbru pentru a reduce inflamatia si a dezinfecta zona.
- De asemenea, pentru ca este un antiseptic usor, il poti folosi in cazul unor rani superficiale sau taieturi daca nu ai alte produse dezinfectante la indemana.
Cimbrul este creditat cu proprietati antiseptice. Prin urmare, poate fi folosit pentru curatarea ranilor dezinfectante atunci cand nu exista alte produse la indemana.
2. Ajuta sanatatea cailor respiratorii
Un alt dintre compusii activi ai cimbrului este carvacrolul. S-a demonstrat ca aceasta substanta are efecte antiinflamatorii. In plus, dupa cum evidentiaza cercetarile publicate in Avicenna Journal of Phytomedicine , ajuta la reducerea inflamatiei cailor respiratorii in afectiuni precum astmul.
Este folosit chiar si ca adjuvant in caz de raceli, bronsite, laringite, printre altele. Desigur, trebuie avut in vedere faptul ca nu inlocuieste tratamentul medical si trebuie utilizat cu moderatie.
- Puteti consuma o cana de infuzie de cimbru pe zi la primele simptome ale unor afectiuni precum raceala si gripa. Daca medicul este de acord, il puteti lua si in caz de bronsita si astm.
3. Previne imbatranirea prematura
Datorita cantitatii de antioxidanti pe care o ofera infuzia de cimbru si, in special, aportului sau de flavonoide, puteti atenua efectele negative ale radicalilor liberi si puteti preveni imbatranirea prematura a celulelor si organelor.
Potrivit cercetarilor publicate in Journal of Cellular and Molecular Medicine , proprietatile antioxidante ale acestei plante, si in special acidul rosmarinic, actioneaza benefic impotriva efectelor supraexpunerii la radiatiile solare UV. Mai exact, ar putea ajuta impotriva fotoimbatranirii si a deteriorarii colagenului.
4. Reduceti PMS
Dupa cum am mentionat, exista dovezi ale proprietatilor antispastice ale cimbru. Prin urmare, simptomele tipice zilelor dinaintea menstruatiei pot fi reduse prin consumul de infuzie de cimbru. In timpul perioadei poate servi si la calmarea colicilor si a altor disconforturi.
Ingerarea ceaiului de cimbru poate fi folosita pentru a calma temporar simptomele sindromului premenstrual.
5. Ajuta la reglarea tensiunii arteriale
Problemele de hipertensiune arteriala trebuie tratate de un profesionist. Medicul, din diagnostic, va stabili daca unele medicamente sunt necesare sau daca este suficient pentru a face ajustari in alimentatie. Acum, cimbrul, datorita proprietatilor sale, pare a fi un adjuvant impotriva hipertensiunii arteriale.
Conform datelor unui studiu raportat in Acta Polande Pharmaceutica , extractele dintr-o specie de cimbru cunoscuta sub numele de Thymus linearis Benth au aratat efecte favorabile in scaderea frecventei cardiace, a tensiunii arteriale si a colesterolului la sobolani.
Sunt necesare studii solide pentru a vedea daca aceste efecte se aplica si la oameni. In ciuda acestui fapt, datele anecdotice sugereaza ca ingerarea perfuziei ajuta la combaterea acestei afectiuni. Daca vrei sa-l incerci, lasa-l sub supravegherea unui profesionist.
6. Are proprietati relaxante
Nu este un produs minune impotriva stresului, anxietatii sau iritabilitatii. Cu toate acestea, datorita continutului sau de carvacrol, cimbrul pare a fi un bun complement pentru a calma aceste stari si a induce relatii.
Conform dovezilor stiintifice, atunci cand consumi aceasta substanta, sentimentele de bine sunt stimulate prin echilibrarea activitatii neuronale. De asemenea, imbunatateste starea de spirit si scade sentimentele de angoasa, cel putin temporar.
Cum se consuma infuzia de cimbru?
Exista mai multe modalitati de preparare a infuziei de cimbru, in functie de folosirea pe care vrei sa ii dai. In general, din frunzele plantei se prepara o infuzie. Desigur, trebuie sa ai in vedere ca este doar un supliment si nu trebuie sa il folosesti pentru a inlocui tratamentele prescrise de medic.
In cazul in care aveti vreun tip de boala, cel mai bine este sa urmati sfatul profesionistului. De fapt, este important sa ne intrebam daca exista riscuri de efecte secundare sau interactiuni din consumul acestei plante. Tine cont de asta!
Pentru a spori aroma infuziei de cimbru de lamaie, o poti combina cu lamaie si miere.
Ingrediente
- 1 lingura de frunze de cimbru (10 grame).
- 1 cana de apa (250 grame).
Pregatirea
- Mai intai se incalzeste apa si cand da in clocot adaugati cimbrul.
- Apoi, fierbeti-l timp de 15 minute si luati de pe foc.
- Se lasa sa stea pana ajunge la temperatura camerei.
- In al patrulea rand, se filtreaza si se pune intr-o sticla cu pulverizator.
- La final, aplicati-l pe zona afectata pentru a dezinfecta si curata.
In cazul in care doriti sa va bucurati de proprietatile acestei infuzii, de exemplu, daca aveti o tuse sau o raceala, mai puteti adauga cateva ingrediente.
Ingrediente
- Frunze de cimbru (10 grame).
- 1 cana de apa.
- Miere (30 mililitri).
- ½ lamaie.
Pregatirea
- Mai intai puneti apa pe foc si incalziti.
- Cand scapa de fierbere se adauga cimbrul si se fierbe 15 minute.
- Scoateti si lasati sa stea 10 minute.
- Se filtreaza si se adauga lingura de miere.
- Stoarceti lamaia si turnati sucul in infuzie.
- La final, consuma-l fierbinte.
Cine ar trebui sa evite infuzia de cimbru?
- Persoanele care sufera de ulcer gastric.
- Persoanele cu probleme cardiace cronice.
- gravida.
Asigurati-va ca consumati aceasta infuzie cu moderatie, evitand mai mult de o cana pe zi, deoarece prea mult poate fi contraproductiv. De asemenea, nu uitati ca este doar un supliment si nu trebuie sa fie un tratament de prima alegere in caz de boala.