Cand vine vorba de gasirea unui tratament eficient pentru acneea adultilor , probabil ca ati incercat fiecare lotiune, crema si ser de pe piata. Dar ajuta, de asemenea, sa ajungi la radacina problemei. Cu alte cuvinte, pentru a trata cu adevarat acneea dvs. adulta, poate fi necesar sa intelegeti ce o provoaca in primul rand.

Pentru ca, sincer, nu este nimic mai dezamagitor decat sa astepti pana la varsta de 20 de ani pentru a avea in sfarsit pielea limpede si apoi sa vezi ca nu se incheie neaparat o data cu adolescenta.

Stiind ce iti provoaca cosurile te poate ajuta. Continuati sa cititi pentru a afla unele dintre cele mai frecvente cauze pentru acneea la adulti – si cele mai bune moduri de a o trata.

Ce provoaca acneea adultului?

Acneea pentru adulti sau acneea post-adolescenta este acneea care apare dupa varsta de 25 de ani, aceiasi factori care provoaca acneea la adolescenti sunt in joc la acneea adulta. Cei patru factori care contribuie direct la acnee sunt: ​​productia in exces de ulei, porii devenind infundati de celulele pielii „lipicioase”, bacterii si inflamatii.

Exista, de asemenea, unii factori indirecti care influenteaza factorii directi mentionati anterior, inclusiv:

  • hormoni, stres si ciclul menstrual la femei, toate acestea pot influenta productia de ulei
  • produse pentru par, produse pentru ingrijirea pielii si machiaj, care pot infunda porii
  • dieta, care poate influenta inflamatia in tot corpul.
  • unele medicamente, inclusiv corticosteroizi, steroizi anabolizanti si litiu, pot provoca, de asemenea, acnee.

Multe afectiuni ale pielii, inclusiv acneea, pot fi o fereastra intr-o stare sistemica. De exemplu, pierderea parului, cresterea excesiva a parului, cicluri menstruale neregulate sau cresterea rapida sau pierderea in greutate in plus fata de acnee sau debutul rapid al acneei fara antecedente anterioare de acnee, pot fi toate steaguri rosii ale unei boli de baza, cum ar fi sindromul ovarian polichistic sau alte afectiuni endocrine. Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti simptome suplimentare; el sau ea poate recomanda evaluarea ulterioara.

Cum pot preveni?

Ca majoritatea lucrurilor din viata, acneea nu este intotdeauna complet controlata de cineva. Cu toate acestea, exista cateva sfaturi cheie pe care le oferim pentru a ajuta la prevenirea spargerilor:

-Nu te culca niciodata cu machiajul pe fata.
-Verificati etichetele: atunci cand achizitionati produse cosmetice si produse de ingrijire a pielii , cautati intotdeauna termenii „non-comedogenic”, „fara ulei” sau „nu blocheaza porii”.
-Evitati uleiurile faciale si produsele pentru par care contin ulei.
-Unele pete de acnee nu sunt de fapt acnee, ci sunt modificari post-inflamatorii ale pigmentului din leziunile anterioare ale acneei sau din culegerea acneei sau a cosurilor.
-Purtati protectie solara cu SPF 30+ zilnic, ploaie sau stralucire, pentru a preveni intunecarea acestor pete.

Exista unele dovezi ca modificarile dietetice specifice pot contribui la reducerea riscului de acnee. De exemplu, o meta-analiza a 14 studii observationale care au inclus aproape 80.000 de copii, adolescenti si adulti tineri au aratat o legatura intre produsele lactate si riscul crescut de acnee. Si unele studii au legat alimentele cu un indice glicemic ridicat (cele care determina cresterea nivelului de zahar din sange sa creasca mai repede) si acneea.

Acestea fiind spuse, este important sa va preocupati de dezinformarea cu privire la nutritie si piele. In calitate de medici, cautam informatii bazate pe date stiintifice si bazate pe date; dovezile privind relatia dintre dieta si acnee incep sa infloreasca. In viitor, efectul dietei asupra acneei poate fi mai bine inteles.

Care sunt cele mai eficiente optiuni de tratament?

Arsenalul optiunilor de tratament pentru tratamentul acneei este robust si depinde de tipul si severitatea acneei. Tretinoina topica, care functioneaza prin transformarea mai rapida a celulelor pielii pentru a preveni porii infundati, este un element principal in orice regim de tratament pentru acnee si are un plus suplimentar de tratare a ridurilor fine si de seara si de stralucirea tonului pielii. Izotretinoina (Accutane, alte marci), luata pe cale orala, este cel mai apropiat lucru pentru o „cura” pentru acneea care exista si este folosita pentru tratarea acneei severe. Femeile care pot ramane insarcinate trebuie sa ia masuri speciale atunci cand iau izotretinoina, deoarece poate provoca daune semnificative fatului.

Pentru femeile cu acnee condusa hormonal, care scapa cu ciclul menstrual, poate fi prescris un medicament numit spironolactona, care mentine testosteronul sub control. Pastilele anti-nastere pot ajuta, de asemenea, la reglarea hormonilor care contribuie la acnee.

Tratamente pe baza de lumina, precum terapia fotodinamica, pot ajuta uneori. Cojile chimice, de asemenea facute in interior, pot ajuta la tratarea acneei si la estomparea modificarilor pigmentare post-inflamatorii.

Produsele simple de ingrijire a pielii, care nu irita, sunt importante pentru oricine are acnee. Alegeti produsele care sunt blande si sigure pentru pielea cu acnee si eliminati produsele care sunt dure si pot inrautati lucrurile. De asemenea, este important sa nu stoarceti sau sa alegeti leziuni ale acneei, deoarece aceasta poate agrava decolorarea si cicatrizarea.

Cu o evaluare adecvata de catre un medic dermatolog certificat de consiliu si angajamentul pentru un regim de tratament, aproape toate cazurile de acnee pot fi tratate cu succes. La urma urmei, varsta adulta este suficient de stresanta fara rupturi!