Multe persoane considera cititul o activitate ideala inainte de culcare deorece ii ajuta sa adoarma mai repede si sa aiba un somn mai odihnitor. Indiferent de stresul de peste zi paginile citite dintr-o carte buna ajuta corpul sa se relaxeze mai repede, actionand similar cu un somnifer.

Unii cercetatori sau librari considera ca lectura imbunatateste functiile cognitive, reduce nivelul de cortizon, hormonul de stres, din organism si este mai eficienta chiar si decat o scurta plimbare. E nevoie de cateva minute inainte de culcare pentru ca cititul ajuta mintea sa patrunda intr-o alta lume si sa uite de grijile si alergatura de peste zi. Site-ul Elibrarie iti prezinta si alte motive pentru care merita sa citesti cateva pagini in fiecare seara:

1. Cititul iti antreneaza memoria

In timpul zilei, avem tendinta sa facem mai multe lucuri simultan. Tocmai din acest motiv, este extrem de dificil sa retinem anumite lucuri, oricat de mult ne-am chinui sa le memoram. Seara, pe de alta parte, este momentul oportun sa citesti anumite informatii deoarece creierul are capacitatea de a le stoca pe o perioada indelungata. Deoarece esti focusat doar pe acele cuvinte si organismul nu mai depune acelasi efort, e posibil sa le retii mult mai repede. Un mic sfat dat de cei mai multi librari: daca vrei sa iti imbunatatesti memoria, tine pe noptiera o carte cu informatii din cultura generala.

2. Cititul cartilor nu dauneaza ochilor

Intr-adevar, medicii recomanda sa nu utilizam telefonul, tableta sau laptopul inainte de culcare deoarece acea lumina artificiala afecteaza vederea si poate interveni in calitatea somnului. Insa daca vei intreba cativa librari cum fac sa aiba un somn odihnitor si ochi sanatosi, iti vor spune cu siguranta ca cititul unei carti inainte de culcare iti confera acel repaus vizual necesar pentru ochii tai.

3. Spune adio insomniilor

In cazul in care adormi foarte greu si uneori te trezesti umbland noaptea prin casa in asteptarea somnului, ai putea incerca sa iti relaxezi mintea citind o carte care nu te agita prea mult. Cei mai multi librari recomanda evitarea cartilor apartind genului horror, thriller sau suspans atunci cand suferim de insomnii. In schimb, opteaza pentru carti de aventura, carti umoristice sau chiar carti potrivite pentru adolescenti. Probabil stii ce usor adorm copii daca le citesti o mica poveste inainte de culcare. Nici adultii nu functioneaza diferit: gandurile despre o lume fictionala ajuta la eliberarea tensiunii acumulate peste zi.

4. Cititul te face mai creativ

Probabil ai impresia ca oamenii de afaceri de succes citesc doar carti de marketing sau economie inainte sa mearga la culcare. In realitate, lucru confirmat si de cei mai multi librari care se ocupa de vanzarea de carte, majoritatea antreprenorilor citesc carti extrem de diversificate. Motivul este chiar simplu: cititul stimuleaza creativitatea si te ajuta sa ai o alta perspectiva asupra lucruriilor. Practic, ceea ce citesti te ajuta sa vezi oamenii si problemele cu care te confrunti cu mai multa claritate si deschidere si sa gasesti solutii la care in mod normal nici nu te-ai fi gandit.

5. Iti poti imbunanati capacitatea de concentrare

O zi tipica pentru majoritatea persoanelor consta in a face mai multe lucuri simultan. In incercarea de a profita la maxim de fiecare minut, vrei sa fii cat mai productiv facand doua lucuri deoadata. Din pacate, rezultatul nu este unul pozitiv deoarece toate mesajele, telefoanele sau mailurile nu te lasa sa te concentrezi la nimic. Insa cititul incainte de culcare iti ajuta mintea si o antreneaza sa se obisnuiasca cu focusarea pe termen lung.

6. Devii o persoana mai empatica

Exista o explicatie pentru atitudinea multor librari care lucreaza in magazine specializate pe vanzarea de carte. Aparent, cititul te ajuta sa relationezi mai usor cu persoanele din jurul tau deoarece reusesti sa te pui in postura ei si sa fii mai intelegator. In special cand citesti carti de fictiune, descoperi cum reactioneaza oamenii si devii mai empatic fata de nevoile lor.