O noapte de poezie si acuarela. Un tribut lui Ionesco, plimbari prin Dobrogea sau proiectii de scurt­me­­traje? 12 muzee bucures­tene isi asteapta publicul “in noc­tur­na”. Sunt trei (mari) absenti la noaptea muzeala.

Noaptea Muzeelor concureaza anul acesta cu Depeche Mode, asa ca trebuie sa aveti un traseu foarte clar. Puteti incepe de la Muzeul Cotroceni , care a pre­ga­tit o expozitie de carti postale cu fami­lia regala, imagini de epoca ale Pala­tului si o expozitie care va reconsti­tui servirea unui meniu fastuos la Palat, dupa incoro­narea regelui Fer­dinand si a Regi­nei Maria (1922).

La Muzeul Militar va as­teapta cateva programe realizate de elevi si studenti ai unor scoli de arta teatrala si core­gra­fica. Va recoman­dam un popas pentru “Visul unei nopti de vara”. Si anul acesta Muzeul Satului sarbatoreste, de fapt, “dimineata muzeelor” (intre orele 11-18) cu ateliere de creatie, expeditii ornitologice sau team­buil­dinguri interactive. E bine de stiut ca muzeul serbeaza in ziua urma­toa­re 79 de ani de existenta. Si Muzeul Bucurestiului e in sarbatoare, sti­ut fiind faptul ca se implinesc 550 de ani de atestare documentara a ora­su­lui.

La MNAR  veti pasi intr-o “pictopoezie nocturna”. Lu­crari din galeriile mu­zeului vor fi puse in rela­tie cu o poe­zie sau un text din lite­ratura roma­na sau uni­versala in instalatii audio-video, print-indoor/outdoor. Si publicul va putea crea picto­poe­zii, supra­pu­nand texte “aleatorii” peste re­pro­duceri ale unor lucrari de Brauner. Muzeul George Enescu isi incepe programul la ora 20 pe teme de Mozart sau Vivaldi, iar la miezul noptii vor rasuna acor­duri de muzica veche. Mai tarziu vine vremea muzicii de film: de la ani­matiile Disney la muzica anilor ’80.

Pe Calea Victoriei, la Muzeul de Istorie  se orga­nizeaza o serie de ate­liere practice interac­tive pentru co­pii si elevi (lectii de scrima, dans medieval, iconogra­fie). Pentru cei mari sunt pregatite demonstratii de dans si lupta cu spada si ani­ma­tii in costu­me de epoca, dar si o serie de expo­zitii. Muzeul de Geologie, sin­gurul ramas “pe baricade” in Piata Vic­toriei, se muta in aceasta noapte pe un taram dobrogean.

Fo­tografii, costume traditionale, expo­zitia gastronomica a etniilor dobro­gene si dansurile traditionale vor re-crea Dobrogea in Bucuresti. La MNAC se deschide expo­zitia “Dis­obe­dience”. Tot aici va asteap­ta o ins­talatie interactiva – “Light­box se­quencer 2.0” semnata de Jonas Vorwerk. Pe platforma exte­ri­oara se proiecteaza scurtmetraje Future Shorts. Petrecerea de pe terasa MNAC se da la ora 22. Enjoy!

Nou veniti

Pe traseul nocturn al muzeelor bucurestene s-au inscris pentru prima data Muzeul Literaturii, Muzeul Tehnic si Muzeul Hartilor si Cartii Vechi. Daca ultimele doua nu au un pro­gram foarte bine conturat, litera­tura serbeaza printr-o expo­zitie cente­narul Eugen Ionescu – “Schim­barea la fata a teatrului lumii”, completata de proiectia piesei “Cinci piese scurte” de la Teatrul Odeon. Tot la Muzeul Lite­raturii  va asteapta o serie de dezbateri si ateliere lite­rare (pen­tru elevi), precum si o “Noap­te de poezie si muzica”. Printre invitati se numara Mircea Tibe­ri­an, Traian T. Cosovei, Ioan Grosan.

Ne vor lipsi

Antipa, Muzeul Taranului Ro­man si Muzeul Colec­tiilor de Arta nu-si vor deschide portile in noaptea de 16 mai. Chiar daca isi sarba­to­reste cen­te­narul anul acesta, Antipa e inchis de cateva luni. Si Muzeul Co­lec­ti­ilor de Arta e in re­no­vare, iar la MTR (foto 6) se vor incepe lucrari de con­soli­da­re pen­tru corpurile C1 si C2. Anul acesta va fi trist in Kiseleff!

 Extra info:

RATB infiinteaza linia speciala Noaptea Muzeelor care va functiona in intervalul orar 21.00-04.00.

Cine participa?

Muzeul National de Arta al Romaniei

Muzeul Militar National Regele Ferdinand I

Muzeul Municipiului Bucuresti

Muzeul National de Arta Contemporana

Muzeul National de Geologie

Muzeul National George Enescu

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi

Muzeul National de Istorie a Romaniei

Muzeul National al Literaturii Romane

Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti

Muzeul Tehnic National Dimitrie Leonida.