Laguna Negra este unul dintre cele mai bine pastrate secrete din provincia Soria. Este situat la aproape 2.000 de metri inaltime si muntii, norii si peisajul care o inconjoara i-au dat numele. Este o laguna invaluita in sute de legende si mituri… dar revenind la realitate, este o vizita pe care nu trebuie sa o ratezi. Am facut un traseu prin laguna si imprejurimi si am avut un weekend grozav.

Cum se ajunge la Laguna Neagra. Poti parca in apropiere?

Daca faceti un traseu prin provincia Soria, asa cum a fost cazul nostru, pana la Laguna Negra sunt 50 de kilometri. Directia Burgos si pana la Vinuesa, din acest punct exista deja indicatoare care indica calea de acces la Laguna Negra.

Desi la Laguna se poate ajunge cu masina pana in varf, vara si de sarbatori este interzis deplasarea cu masina privata deoarece este mult trafic. Cum am vizitat-o ​​vara nu am putut urca.

Chiar la sosirea la Laguna Negra exista o parcare unde trebuie sa va lasati masina. Pretul parcarii este de 4€ pentru intreaga zi si cu biletul de parc puteti intra in Museo del Bosque, langa Vinuesa.

Pentru a ajunge sus exista doua alternative, mergeti 2 km sau luati autobuzul (era optiunea noastra) si va lasa la 300 de metri de Laguna. Autobuzul costa 1,20 EUR si pleaca la fiecare 30 de minute.

Daca mergi iarna, desi poti urca cu masina, trebuie sa tii cont de vreme deoarece s-ar putea sa te trezesti cu zapada sau gheata. Desi suna nebunesc sa mergi iarna, ei spun ca peisajul este impresionant.

Traseu prin Laguna Neagra

Exista mai multe trasee care pot fi facute catre si dinspre Laguna. Cel mai simplu este cel care inconjoara Laguna in sine si cel care se face de obicei daca mergi cu copii mici . Este o pasarela din lemn de pe care se poate ajunge la cascada. Unii spun ca isi pierde farmecul, dar adevarul este ca este foarte bun deoarece este potrivit pentru toata lumea.

Un alt traseu dintre cele mai populare este ascensiunea la Pico Urbion. Odata terminata pasarela, exista un ocol care indica inceputul traseului. Este un traseu de dificultate medie, dar este un traseu de 10 km. Am facut-o cu un grup de copii, desi sunt obisnuiti sa mearga. Traseul este liniar asa ca va trebui sa faceti o calatorie dus-intors, am luat aproximativ 5 ore si jumatate. La intoarcere ne abatem putin pentru a ajunge la izvorul raului Duero, pe care il parcurgem pe acelasi traseu.

Daca va aflati in zona in august, in prima duminica a lunii august se face baie chiar in Laguna, presupunem ca afluxul de oameni trebuie sa fie urias, dar spectacolul va merita.

Traseu prin La Laguna Negra cu copii

Traseul prin La Laguna Negra este total potrivit pentru copii. Sosirea in laguna in sine este simpla. Daca te hotarasti sa o faci pe jos, sunt 2 km pe jos iar daca nu o faci, poti opta pentru autobuz. Dupa cum am mentionat deja, Laguna in sine are o pasarela din lemn care nu numai ca ocoleste lacul, dar te duce si la cascada.

Noi si micutii nostri am intrat pe traseul spre Pico Urbion. Trebuie sa spun ca grupul de copii care au mers sunt toti mici-mari aventurieri si ca se suporta bine, dar daca mergi cu copii foarte mici nu este un traseu pentru ei. Mai bine sa faci turul lacului.

Ce sa vezi in jurul Lagunei Negra

Vinuesa

Nu poti merge in Laguna Neagra fara sa vizitezi Vinuesa. Recent ales unul dintre cele mai frumoase sate din Spania.

Este un oras destul de mic, dar cu mult farmec si mi s-a parut destul de cochet. Toate strazile sale sunt facute din pietruit si casele sale imense de piatra. Merita sa faceti o plimbare si sa treceti prin centru pana la Biserica Virgen del Pino. O biserica imensa care m-a surprins nu doar prin dimensiunea ei (pentru un oras atat de mic) ci si prin cat de bine pastrata este.

Am profitat de ocazie pentru a merge si la Muzeul Padurii, amintiti-va ca este inclus cu biletul de parcare. 

Statiunea de schi Snow Point

Daca mergi iarna, este o statiune de schi mica, cu o singura partie, dar are o zona rezervata pentru sanius. Nu a fost in aceasta vizita cand am fost acolo, dar stim asta si cand am plecat ne-am distrat de minune, asa ca, daca ocoliti acele date si cu copii, este un plan grozav.

Fantana lui Muriel

La 48 km de Laguna Negra se afla Fuentona de Muriel, de unde se ridica raul Abion. O laguna frumoasa cu ape cristaline. De la parcare, care costa 4€, pana la laguna exista aproximativ un kilometru intr-un traseu foarte simplu. Merita sa ajungeti aici si sa vedeti frumusetea imprejurimilor.

A fost declarat Monument al Naturii, nu doar pentru cat de frumos este, ci si pentru ca sub apele cristaline se afla o serie de conducte care nu au fost explorate pe deplin pana astazi si care raman un mister.

Un traseu usor pentru o plimbare si un picnic in zona.

Unde sa dormi langa Laguna Negra

Sfatul meu este sa profiti si sa faci un traseu prin Soria, sa cauti o cazare langa capitala si de acolo sa te poti muta. Asa ca poti sa faci o evadare in Laguna Neagra fara sa fii izolat. Va las hotelurile pe care vi le recomandam pentru traseul prin Soria.

Unde sa mananci langa Laguna Negra

Un punct fundamental al turismului este, ca intotdeauna, gastronomia (demonstreaza ca ne place sa mancam…) nu totul va fi aventura. Bineinteles, zona Soria este cunoscuta pentru carnatii, carnea si pentru tipicul torreznos. Daca mergi in sezonul ciupercilor vei gasi o multitudine de sortimente in majoritatea restaurantelor din zona.

In vizita noastra la Vinuesa am mancat la restaurantul La Laguna Negra. Experienta noastra a fost destul de buna, deoarece am mancat din meniu si mancare de casa. Desi in sezonul turistic este de obicei plin. Va sfatuiesc sa rezervati inainte de a pleca daca nu doriti sa gasiti surprize.