Ted Bundy a ucis zeci de femei inainte de a fi descoperit de politie. Criminalul era carismatic, educat si, la vedere, era un om normal, cu o relatie stabila si o viata linistita, si nimeni nu si-a imaginat ca in spatele acestui personaj coerent si in stil preppy s-ar putea ascunde un monstru.

Lumea a ajuns sa-l cunoasca pe Ted Bundy ca fiind unul dintre cei mai notorii ucigasi in serie din istoria Americii (acest lucru a fost inainte sa se descopere ca Original Night Stalker si East Area Rapist erau de fapt acelasi criminal, Golden State Killer, care, dupa 40 de ani. ani, tocmai a fost gasit si condamnat la 11 pedepse pe viata), recunoscand ca a comis omorul a 36 de femei in anii 70 (desi se crede ca numarul ar putea fi mai aproape de 100).

Bundy a fost prins datorita unui pont de la prietena lui (Liz Kendall a descoperit ca masina lui Ted semana foarte mult cu cea despre care politia spunea ca este masina ucigasului) si in 1979 si 1980 a fost condamnat la moarte. Ucigasul a fost condamnat la moarte pentru a-si astepta soarta, dar in 1982 lucrurile s-au schimbat.

In acel an, politia lucra zi si noapte pentru a incerca sa rezolve o serie de disparitii si crime in zona King County, langa raul Green. Nimeni nu stia ce se intampla, dar erau convinsi ca aceasta era opera unui nou criminal in serie, pe care au ajuns sa-l numeasca Green River Killer.

Politia nu a putut sa-l gaseasca pe ucigas sau sa-i dezvaluie identitatea si au primit o oferta pe care nu au putut-o refuza. Ted Bundy, care a absolvit o diploma in psihologie, sa oferit sa le ofere o perspectiva asupra modului in care functioneaza mentalitatea unui criminal in serie si cum ar putea prinde criminalul.

Informatiile pe care Bundy le-a impartasit din celula sa din condamnatul la moarte (un fel ca ceea ce a facut Hannibal Lecter ajutand -o pe Clarice Starling sa-l prinda pe Buffalo Bill in The Silence of the Lambs) l-au ajutat pe politie sa-l gaseasca pe Gary Ridgway , care a fost prins ani mai tarziu si a marturisit ca a comis in jur de 49 de ani. crime (desi a fost legat de 80 de cazuri).

Ridgway si Bundy aveau mai multe lucruri in comun, amandoi au crescut la Washington si amandoi au ucis femei, dar Ridgway s-a alaturat armatei si, in 1982, a inceput sa atace prostituate si adolescenti care fugisera de acasa. Potrivit rapoartelor politiei, el obisnuia sa-i duca acasa, sa-i sugrume si apoi sa le arunce cadavrele in padure, care in cel mai bun caz ajungea in raul Verde.

In 1986, cazul se desfasura de ani de zile si detectivul Dave Reichert era disperat sa-l gaseasca pe ucigas si atunci a primit oferta lui Bundy. „Nu ma intreba de ce cred ca sunt un expert in acest domeniu, accepta doar ca sunt si vom incepe de acolo”, i-a scris Bundy lui Reichert de la inchisoarea din Florida. Se presupune ca Bundy a citit despre ucigasul Green River, a vazut fotografia lui Reichert in povesti si a fost motivat sa-si lase sprijinul in urma, potrivit New York Times.

Reichert a zburat in Florida impreuna cu anchetatorul Bundy Robert Keppel, pe care Bundy insusi a cerut sa-l vada ca o conditie pentru a ajuta in caz.

Rapoartele spun ca Ted Bundy a sugerat ca Green River Killer trebuie sa se intoarca la scenele in care a lasat cadavrele si le-a spus detectivilor sa stea cu ochii pe site-urile mai noi. „Seriful [Reichert], care si-a petrecut trei zile intervievandu-l singur pe domnul Ridgway, a spus ca si-a dat seama rapid ca ucigasii in serie au multe in comun, fie ca ucid prostituate, asa cum a facut domnul Ridgway, si Jack Spintecatorul, baieti, ca John. Wayne Gacy a facut-o, sau femeile tinere, asa cum a facut domnul Bundy”, se spune in articolul din New York Times. „Atat domnul Bundy, care a fost condamnat la moarte pentru uciderea a trei femei si a marturisit ca a ucis cel putin alte 16 persoane, cat si domnul Ridgway au fost pradatori sexuali care au ucis in timpul sau dupa ce au agresat sexual sau au intretinut relatii sexuale cu victimele lor”.

Bundy le-a oferit o multime de detalii care i-au ajutat pe anchetatori sa intre in mintea ucigasului (Richter a spus ca a descoperit ca ucigasii in serie nu simt remuscari sau vinovatii) si chiar le-a spus cateva lucruri pe care el credea ca ucigasul le va face (desi crede ca era de fapt un fel de marturisire a lucrurilor pe care le facuse).

Reichter a descoperit ca, la fel ca Bundy, ucigasul Green River isi dorea atentie si control si toate acestea i-au ajutat sa descopere adevarata identitate a ucigasului, care a fost in cele din urma arestat zeci de ani mai tarziu, folosind informatiile lui Bundy.

Ridgway a fost condamnat la inchisoare pe viata in 2003 si, la acea vreme, se credea ca era cel mai mare criminal in serie din istorie.