Doar 927 de candidati s-au inscris la concursul de rezidentiat pe post ce va fi organizat, duminica, in Centrul Universitar Bucuresti, informeaza Ministerul Sanatatii Publice, in conditiile in care spitalele din tara au scos la concurs 702 locuri pentru diverse specialitati deficitare. Cele mai multe posturi au fost scoase la concurs pentru spitalele din judetele Harghita (60), Vaslui (44), Teleorman (54), Botosani (41), Prahova (38) si Tulcea (32).

La concurs se pot prezenta candidatii care au diploma de licenta in profil medico-farmaceutic uman sau diploma echivalenta cu aceasta, rezidenti aflati in pregatire si specialisti care vor sa efectueze pregatirea in cea de-a doua specialitate, cu respectarea prevederilor legale, medici, medici dentisti si farmacisti care au obtinut intrarea in specialitate in urma promovarii unui alt concurs de rezidentiat pe post.

In ceea ce priveste a doua specialitate, aceasta se poate obtine numai in regim cu taxa, iar taxa anuala pentru efectuarea celei de-a doua specialitati prin concursul de rezidentiat este aceeasi au cea prevazuta cu a doua specialitate fara concurs de rezidentiat.

Concursul se desfasoara pe baza unui test-grila care cuprinde 200 de intrebari pentru fiecare domeniu, toate intrebarile fiind elaborate de comisiile de specialitate stabilite de presedintele Comisiei centrale si sunt diferite de cele deja publicate.

Intrebarile de la concurs vor fi de doua tipuri – 25% sunt intrebari tip complement simplu cu un singur raspuns corect posibil din cinci si fiecare intrebare cu raspuns corect se noteaza cu patru puncte. Daca la aceste intrebari candidatii marcheaza mai mult sau mai putin de un raspuns corect, intrebarea se anuleaza, punctaj 0; 75% sunt intrebari de tip complement multiplu, cu 2-4 raspunsuri corecte, fiecare intrebare cu raspunsul corect fiind notata cu 5 puncte. Daca la aceste intrebari candidatul marcheaza mai putin de doua sau mai mult de patru raspunsuri, intrebarea se anuleaza.

Departajarea candidatilor cu punctaj egal se face pe baza concursului ponderat, care prezinta calculul statistic in functie de raspunsurile corecte date de toti candidatii la intrebarea considerata cu gradul de dificultate cel mai mare.

Candidatii care au obtinut punctajul maxim vor fi departajati prin sustinerea unei probe suplimentare, care consta in 100 de intrebari din tematica si bibliografia aprobate de tip complement multiplu, alcatuita cu 24 de ore inainte de sustinerea probei, intr-un sediu securizat. Aceasta proba va avea loc sambata, 28 iunie, in centrul universitar in care s-a desfasurat concursul.

Concursul de rezidentiat pe post, sesiunea 22 iunie 2008, se va sustine in Centrul Universitar Bucuresti, la UMF „Carol Davila”, Spitalul Universitar Bucuresti, Institutul de Sanatate Publica, Facultatea de Farmacie, Facultatea de Stomatologie. Accesul in sali se face de la 8.30 pana la 9.45, interval in care se va verifica identitatea candidatilor si li se vor da grilele de concurs, la 9.45 vor fi adusi sacii sigilati cu caietele de concurs, dupa care nu va mai fi permis accesul in sala.

Examenul va incepe la ora 10,00. Contestatiile vor fi depuse in termen de 24 de ore, pana luni, la ora 14.00.

Data afisarii clasificarilor pe judete si Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) va fi anuntata prin mass-media si pe site-ulwww.rezidentiat.info.