Populatia Chinei a crescut la cel mai lent ritm din ultimele decenii, potrivit datelor guvernamentale publicate marti. Rata medie anuala de crestere a fost de 0,53% in ultimii 10 ani, in scadere de la o rata de 0,57% intre 2000 si 2010 – ducand populatia la 1,41 miliarde.

Rezultatele adauga presiune asupra Beijingului pentru a stimula masurile pentru cupluri de a avea mai multi copii si pentru a preveni un declin al populatiei.

Rezultatele au fost anuntate intr-un recensamant de o data pe deceniu, care se astepta initial sa fie publicat in aprilie.

Recensamantul a fost efectuat la sfarsitul anului 2020, unde aproximativ sapte milioane de recensori au mers din usa in usa pentru a colecta informatii de la gospodariile chineze.

Avand in vedere numarul mare de persoane chestionate, este considerata cea mai cuprinzatoare resursa pentru populatia Chinei, care este importanta pentru planificarea viitoare.

Ce stim despre natalitatea Chinei?

Ning Jizhe, seful Biroului National de Statistica, a dezvaluit ca anul trecut s-au nascut 12 milioane de bebelusi – o scadere semnificativa fata de cei 18 milioane de nou-nascuti din 2016. Cu toate acestea, el a adaugat ca este ,,inca un numar considerabil”.

Graficul ratei natalitatii in scadere a Chinei

Domnul Ning a adaugat ca o rata a fertilitatii mai mica este un rezultat natural al dezvoltarii sociale si economice a Chinei. Pe masura ce tarile devin mai dezvoltate, natalitatea tinde sa scada din cauza educatiei sau a altor prioritati, cum ar fi carierele. De exemplu, tarile invecinate, Japonia si Coreea de Sud, au vazut ca natalitatea scade pana la valori minime in ultimii ani, in ciuda diverselor stimulente guvernamentale pentru cupluri de a avea mai multi copii.

Anul trecut, Coreea de Sud a inregistrat mai multe decese decat nasteri pentru prima data in istorie, provocand o alarma proaspata intr-o tara care are deja cea mai scazuta natalitate din lume.

Populatiile in scadere sunt problematice datorita structurii de varsta inversata, cu mai multi oameni in varsta decat tineri.

Atunci cand se va intampla acest lucru, nu vor fi suficienti lucratori in viitor pentru a sprijini persoanele in varsta si poate exista o cerere crescuta de asistenta medicala si sociala.

China nu a incercat deja sa imbunatateasca acest lucru?

Da. In 2016, guvernul a pus capat unei politici controversate privind un copil si a permis cuplurilor sa aiba doi copii.

Dar reforma nu a reusit sa inverseze scaderea ratei natalitatii, in ciuda unei cresteri de doi ani imediat dupa aceea. Doamna Yue Su, economist principal de la The Economist Intelligence Unit, a declarat: ,,Desi politica celui de-al doilea copil a avut un impact pozitiv asupra ratei natalitatii, s-a dovedit a fi pe termen scurt.” Au existat asteptari ca China sa renunte la politica de planificare familiala, impreuna cu noile rezultate ale recensamantului, dar acest lucru nu s-a intamplat.

China nu a incercat deja sa imbunatateasca acest lucru?

Da. In 2016, guvernul a pus capat unei politici controversate privind un copil si a permis cuplurilor sa aiba doi copii. Dar reforma nu a reusit sa inverseze scaderea ratei natalitatii, in ciuda unei cresteri de doi ani imediat dupa aceea. Doamna Yue Su, economist principal de la The Economist Intelligence Unit, a declarat: ,,Desi politica celui de-al doilea copil a avut un impact pozitiv asupra ratei natalitatii, s-a dovedit a fi pe termen scurt.”

Au existat asteptari ca China sa renunte la politica de planificare familiala, impreuna cu noile rezultate ale recensamantului, dar acest lucru nu s-a intamplat. Un raport publicat de Financial Times la inceputul lunii aprilie a citat, de asemenea, oameni familiarizati cu aceasta chestiune, spunand ca recensamantul ar arata un declin al populatiei.

Acest lucru nu s-a intamplat cu raportul din 2020, dar expertii au spus diferitelor mijloace de informare in masa ca s-ar putea intampla in urmatorii cativa ani.

„Va fi in 2021 sau 2022, sau foarte curand”, a declarat pentru Reuters Huang Wenzhang, expert in demografie la Centrul pentru China si Globalizare.

O femeie in varsta conduce un triciclu in timp ce un baiat sta pe bancheta din spate pe o strada din Beijing.

Tendintele populatiei Chinei au fost de-a lungul anilor modelate in mare masura de politica privind copilul unic, care a fost introdusa in 1979 pentru a incetini cresterea populatiei. Familiile care au incalcat regulile s-au confruntat cu amenzi, pierderea locurilor de munca si uneori avorturi fortate.