Vladimir Putin a minimizat sugestiile ca a prins Covid-19 si a asigurat oficialii ca nu are „nimic oribil” dupa ce a fost vazut tusind in timpul unei intalniri de astazi.

Presedintele rus le-a spus inaltilor oficiali ca este supus unor teste zilnice si ca „totul a fost in regula”, dupa ce un presedinte al Camerei Superioare a Parlamentului a intrebat despre starea sa in timpul unui apel video.

Batranul de 69 de ani, care a petrecut doua saptamani in autoizolare luna trecuta, dupa ce unii dintre asistentii sai apropiati au fost testati pozitiv pentru Covid-19, a continuat sa laude eficienta loviturii rusesti la Sputnik V.

El a spus ca vaccinul l-a impiedicat sa contracteze virusul, chiar daca a lucrat indeaproape o zi intreaga cu un asistent care s-a infectat.

Vladimir Putin le-a spus oficialilor de rang inalt ca este supus testelor zilnic si ca „totul este in regula”, dupa ce a fost interogat de un presedinte al Camerei superioare a parlamentului cu privire la starea sa.

In timpul apelului, Putin, tusind ocazional, a spus: „Nu va faceti griji, totul este in regula.

„Sunt testat practic zilnic si nu numai pentru Covid-19, ci si pentru alte infectii. Era doar frig afara si m-am miscat putin mai energic, nu este nimic oribil.

La inceputul acestui an, Putin a confirmat ca a fost lovit de Sputnik V cand i-a indemnat pe rusi sa ia vaccinul pe fondul pandemiei.

Kremlinul a declarat anterior ca Putin a primit un vaccin cu doua doze in martie si aprilie, dar nu a oferit alte detalii si nu a publicat imagini cu el primindu-l.

Dar Putin si-a folosit apelul telefonic anual televizat din iunie pentru a numi cele patru vaccinuri ale Rusiei extrem de eficiente si sigure, atacand in acelasi timp vaccinurile care sunt utilizate pe scara larga in Occident.

„Dupa cum puteti vedea, totul este in ordine si, slava Domnului, nu avem situatii atat de tragice dupa vaccinuri precum AstraZeneca sau Pfizer”, a spus el, adaugand ca 23 de milioane dintre cei peste 144 de milioane de oameni din Rusia au fost vaccinati.

El a continuat: „Am crezut ca trebuie sa fiu protejat cat mai mult timp posibil. Asa ca am ales sa ma vaccinez cu Sputnik V. Armata se vaccineaza cu Sputnik V si, pana la urma, eu sunt comandantul sef.

„Dupa prima lovitura, nu am simtit absolut nimic. Aproximativ patru ore mai tarziu, am simtit o oarecare sensibilitate acolo unde a fost facuta injectia.

Pe al doilea l-am facut la pranz. La miezul noptii, mi-am masurat temperatura. Era 37,2 (grade Celsius). M-am culcat, m-am trezit si aveam temperatura de 36,6ºC. Asta a fost.’

El a adaugat: „Nu sustin vaccinarea obligatorie si continui sa sustin acest punct de vedere”.

Luni, infectiile zilnice cu coronavirus si decesele in Rusia au ramas aproape de niveluri record, pe fondul ratelor lente de vaccinare si a reticentei Kremlinului de a inaspri restrictiile.

La inceputul acestui an, Putin a confirmat ca a primit o lovitura de la Sputnik V al Rusiei si a spus ca si armata va fi vaccinata cu aceeasi lovitura.

Grupul operativ de stat coronavirus din Rusia a raportat 29.409 de noi cazuri confirmate, cel mai mare numar din acest an si doar putin mai mic decat recordul pandemic atins in decembrie.

Dupa ce a inregistrat cel mai mare numar de decese zilnice de la inceputul pandemiei la 968 in weekend, Rusia a raportat luni 957 de noi decese.

Rusia are deja cel mai mare numar de decese din Europa in pandemie: peste 217.000, potrivit unui grup de lucru guvernamental.

Agentia de statistica de stat, care foloseste un alt mod de numarare chiar si atunci cand virusul nu a fost considerat principala cauza a decesului, a raportat aproximativ 418.000 de decese ale persoanelor cu Covid.

O crestere brusca a infectiilor si a deceselor a inceput luna trecuta, iar guvernul a dat vina pe o rata lenta a vaccinarii.

Viceprim-ministrul Tatyana Golikova a declarat vineri ca 47,8 milioane de rusi, sau aproape 33% din cei aproape 146 de milioane de locuitori, au primit cel putin o injectie cu un vaccin impotriva coronavirusului si 42,4 milioane, sau aproximativ 29%, au fost complet vaccinati.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la cresterea numarului de infectii si decese, mentionand ca spitalele din unele regiuni sunt aproape de capacitate.

„Nivelul de vaccinare pe care il avem este prea scazut, inacceptabil de scazut”, a spus Peskov intr-o conferinta telefonica cu reporterii.

„De aceea avem cifre atat de mari ale mortalitatii. Profitam de orice ocazie pentru a face un simplu apel catre toti cetatenii: mergeti inainte, trageti’.

Peskov, in timp ce deplange ritmul lent de vaccinare al Rusiei, a respins ideea de a impune amenzi celor care nu se vaccineaza, subliniind ca autoritatile regionale trebuie sa decida daca vor inaspri restrictiile locale de coronavirus.