Vara , iarna, primavara si toamna sunt marcate de doua fenomene principale, solstitiile si echinoctiul si, la randul lor, acestea depind de pozitia axei Pamantului fata de soare. Fiecare dintre ele are loc de doua ori pe an , rezultand un solstitiu de vara, un solstitiu de iarna si un echinoctiu de primavara si toamna.

Acum ca suntem in martie, primavara este deja o realitate in emisfera nordica a Pamantului.Mai exact, data sa de incepere este 20 martie si, anul acesta, echinoctiul va avea loc in jurul orei 21:25.

Solstitiile si echinoctiile sunt strans legate de schimbarea anotimpurilor, cu toate acestea, multi oameni nu fac diferenta intre ele. Ce marcheaza inceputul toamnei? Si a verii? Echinoctiul si solstitiul coincid cu inceputul unui anotimp? Ce inseamna in astronomie? In acest articol va spunem toate detaliile si diferenta dintre solstitiu si echinoctiu.

In primul rand trebuie sa stim ce este echinoctiul si un solstitiu si importanta pe care acesta o are in astronomie si pozitia soarelui. Pe tot parcursul anului avem patru anotimpuri, primavara, vara, toamna si iarna. Dar, cand incep si se termina?

Solstitiu : Cuvantul provine din latina, de la  solstitium , care inseamna „soare linistit”. Are loc atunci cand soarele este pozitionat mai aproape sau mai departe de una dintre emisferele terestre, asa ca in timp ce lungimea zilei creste intr-o emisfera, in cealalta incepe sa scada. De exemplu, solstitiul de vara este ziua cu cea mai scurta noapte din an. Iarna, ziua cu cea mai lunga noapte. 

Echinoctiul : isi are originea in latina si provine de la  aequinoctium , care inseamna „noapte egala”. Spre deosebire de solstitiu, echinoctiul are loc atunci cand soarele este pozitionat pe linia ecuatorului, adica ziua si noaptea in ambele emisfere au aceeasi durata.

Solstitiul de iarna si de vara

Solstitiile si echinoctiile au loc de doua ori pe an , fiecare. Cele doua solstitii au loc in iunie (intre 20 sau 21) si decembrie (intre 21 sau 22). In functie de faptul ca ne aflam in emisfera nordica sau sudica, va fi iarna sau vara.

In mod normal, solstitiul de vara  are loc pe 21 iunie in emisfera nordica, incepand cu vara, in timp ce in emisfera sudica va face acest lucru in decembrie. In timpul solstitiului de vara are loc cea mai lunga zi din an, adica cu cel mai mare numar de ore de lumina si cel mai mic numar de ore de intuneric.

La randul sau, solstitiul de iarna marcheaza inceputul iernii: acesta este momentul in care Polul Nord este inclinat mai aproape de Soare, iar razele sale cad direct pe Tropicul Racului.

Echinoctiul de primavara si toamna

Echinoctiul de primavara incepe in acest sezon in mod normal pe 21 iunie in emisfera nordica, in timp ce la acel moment va incepe echinoctiul de toamna in emisfera sudica. La randul sau, pe 22 septembrie se va intampla invers in fiecare dintre emisfere.

O alta dintre diferentele pe care le-am putea evidentia intre solstitii si echinoctii este lungimea zilelor si a noptilor , sau mai bine zis, a orelor de lumina. Cand vorbim despre solstitii, pozitionarea pamantului fata de soare este intr-un mod in care linia ecuatorului este mai indepartata de soare si asta face ca zilele mai lungi in timpul solstitiilor de vara si mai scurte in timpul solstitiilor de iarna; totusi, in timpul echinoctiilor se intampla opusul, iar linia ecuatorului se afla intr-o pozitie mai apropiata de soare: ziua si noaptea au aceeasi durata. Sezonul in care am intrat in aceasta 22 septembrie, toamna , este un echinoctiu si de aceea zilele si noptile vor avea o durata egala.