Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane a informat Capital ca a primit sesizarea de la Consiliul National al Audiovizualului cu privire la existenta mai multor site-uri care difuzeaza filme ilegal si in prezent se efectueza cercetari.

Pro TV a facut o sesizare la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) cu privire la mai multe site-uri care difuzeaza filme si seriale fara sa respecte legislatia audiovizualului si fara sa detina drepturile pentru continutul transmis, iar CNA a decis sa sesizeze mai departe Politia.

Directia de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane a confirmat pentru Capital ca fost sesizata de Consiliul National al Audiovizualului cu privire la existenta mai multor site-uri care ofera servicii media audiovizuale la cerere si care nu au notificat C.N.A, conform prevederilor Deciziei nr. 320/2012.  Sesizarea a ajuns la Politiei, ieri in jurul orei 15.00, iar incepand de astazi vor fi efectuate cercetari.

“Conform competentelor atribuite Politiei Romane in domeniul protectiei dreptului de autor si al drepturilor conexe, politistii vor efectua verificari in vederea stabilirii legalitatii activitatilor desfasurate prin intermediul site-urilor in cauza si identificarii persoanelor responsabile”, se arata in raspunsul solicitarii facute de Capital la Inspectoratului General al Politiei Romane.

CNA si-a depasit competentele

Avea dreptul CNA sa faca aceasta sesizare la Politie? Furnizorii de internet spun ca nu.  „CNA este un organism platit din bani publici, fara abilitati in domeniul reglementarii internetului, si nu ar trebui sa sesizeze Politia privind inchiderea unor site-uri”, potrivit lui, Mihai Batrineanu, presedintele ANISP (asociatie care reprezinta furnizorii de internet).

 Bogdan Manolea,  director executiv al Asociației pentru Tehnologie si Internet – ApTI,  afirma categoric ca CNA-ul nu dreptul sa se pronunte pe dreptul de autor.

“Nu exista nimic in legislatia specifica CNA care sa le dea competente in domeniul dreptului de autor, cu atat mai putin sa spuna ca un site este ilegal sau nu”, scrie acesta pe blogul legi-internet.ro.

“Personal, putin imi pasa de Voyo sau Vplay sau alte servicii. Daca au o problema unul cu altul (pe orice subiect) sa mearga in instanta de drept comun si sa se judece cum doresc si daca instanta decide inchiderea site-ului atunci asta este”, mai scrie Manolea.

Din cele 42 de site-uri sesizate de Pro TV, mai mult de jumatate s-a inchis in ultima saptamana, insa cel mai popular, Vplay functioneaza, iar utilizatorii sunt incantati ca de ieri serialele se incarca mult mai repede.

Cum pot fi depistati proprietarii site-urilor

Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi” (Art. 139, Legea Nr. 8/ 1996) a operelor.

Autoritatile romane vor intampina probleme in momentul in care vor trebui sa identifice autorii acestor infractiuni. Majoritatea providerilor de materiale piratate actioneaza camuflandu-si identitatea reala si de cele mai multe ori prin servere situate in afara granitelor tarii. Utilizatorii care sunt prinsi de autoritati risca inchisoare, insa de cele mai multe ori nu se ajunge pana acolo. in majoritatea cazurilor se rezolva amiabil, cei vinovati platind despagubiri. De obicei,utilizatorii sunt scosi de sub urmarire penala si cercetati in libertate.