Sportul romanesc trece printr-o perioada destul de tulbure. Performanțele incep sa cam dispara, tineretul are alte preocupari, iar finanțarile se fac destul de greu.

Da, dar cu condiții

Județul Hunedoara a incheiat un an sportiv destul de bun, obținand medalii mondiale sau europene la atletism, gimnastica, box, fotbal – tenis sau arte marțiale, ori distincții naționale sau promovari la futsal, popice, rugby, judo ori fotbal, ca sa dam cateva exemple. Finanțarile la aceste cluburi s-au facut, in masura mai mare sau mai mica fie de persoane private, fie cu alocari de la administrațiile publice. La inceputul acestui an, insa, au aparut informații ca finanțarile bugetare vor disparea. Chiar in aceasta saptamana, antrenorul celor de la FC Hunedoara, Adrian Iencsi, și-a dat demisia din funcție, motivandu-și gestul prin faptul ca nu s-a asigurat finanțarea pe care o solicitase de la Consiliul Local și Consiliul județean. Cu toate acestea, finanțarile bugetare nu au disparut, ci vor fi acordate in continuare, dar cu anumite condiții.

Consiliul Județean Hunedoara va finanța, in continuare, performanța sportiva. Nu s-a pus niciun moment problema ca sa nu mai finanțam sportul, dar exista o condiție pentru așa ceva. Așadar, in 2016 vom acorda alocari bugetare catre cluburile sportive in baza prevederilor Legii 350 din 2005, cu modificarile și completarile ulterioare”, a spus Adrian Nicolae David, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Prin respectivul act normativ, care a suferit cateva modificari prin Legea 115 din 2015 reglementeaza regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, acolo unde sunt incluse și cluburile sportive. Practic, pentru a primi finanțari, cluburile trebuie sa intocmeasca niște proiecte viabile și eligibile, acest gen de acte mai fiind facute și in trecut. In schimb, insa, daca nu se respecta pașii legali sau se produc diverse disfuncționalitați, exista riscul ca astfel de alocari sa nu mai poata fi alocate pana la reglementarea litigiilor, așa cum se intimpla, din pacate, in cazul echipei de rugby Știința Petroșani, care a reușit promovarea in primul eșalon, dar, din cauza unor iregularitați, inca nerezolvate, nu poate beneficia de finanțare de la Consiliul Județean și ar putea rata inscrierea in campionat. Astfel, in funcție din ce unghi se privește problema se poate spune fie ca s-a mai adaugat o piedica birocratica, fie ca se dorește a se lucra perfect legal.