Proportia de studenti din medii sarace care merg la unele dintre universitatile de top din tara a scazut in ultimul deceniu, in ciuda cheltuielilor de milioane de lire sterline care ii incurajeaza sa aplice, arata noile cifre.

Sapte din cele 24 de universitati din cel mai selectiv grup de universitati Russell – inclusiv Oxford si Cambridge – au vazut scaderea procentului de elevi defavorizati pe care ii recunosc, potrivit Agentiei de Statistica pentru Invatamantul Superior.

Celelalte cinci sunt Exeter, Durham, Imperial College, Glasgow si Queen’s University, Belfast.

Cifrele arunca o noua lumina asupra afirmatiei deseori repetate a ministrilor si universitatilor ca accesul tinerilor din zonele defavorizate sa imbunatatit de la introducerea unor taxe de pana la 9.000 de lire sterline pe an.

In timp ce mai multi copii saraci merg la universitate, noile cifre indica faptul ca majoritatea castiga locuri la institutii de rang mediu si scazut, nu la cele mai selective centre.

Ministrul universitatilor, Jo Johnson, a declarat ca cifrele arata o ,,lipsa ingrijoratoare de progres” in directia largirii participarii si a indemnat universitatile de top sa ,,isi dubleze eforturile” pentru a spori mobilitatea sociala.

Proportia aportului de studenti din universitatile Russell Group provenind din medii sarace a crescut de la 19,5% in 2004/5 la 20,8 in 2014/5.

De-a lungul timpului, universitatile din afara grupului Russell au vazut ca proportia studentilor lor provenind din medii sarace creste mult mai semnificativ, de la 32,5% la 37,5%.

Statisticile publicate pe 18 februarie arata, de asemenea, ca 77,2% din studenti provin din scoli de stat, comparativ cu 74% in 2004/5. Cu toate acestea, cifrele arata ca elevii din scolile private sunt inca de doua ori si jumatate mai predispusi sa intre intr-o universitate de varf decat colegii lor din scolile de stat.

Proportia de studenti din medii sarace care merg la unele dintre universitatile de top din tara a scazut in ultimul deceniu, in ciuda cheltuielilor de milioane de lire sterline care ii incurajeaza sa aplice, arata noile cifre.

Suporterii protesteaza impotriva proprietarilor lui Manchester United, in afara stadionului Old Trafford din Manchester, clubul Ligii Angliei din Manchester United

Oamenii se bucura de vremea calda la Primarie, langa Tower Bridge, in centrul Londrei

Uiguri in timpul unei demonstratii din Piata Parlamentului, Londra, care se desfasoara inainte de dezbaterea Camerei Comunelor, cumparata de deputatul parlamentar Nus Ghani, cu privire la faptul daca uigurii din provincia Xinjiang din China sufera crime impotriva umanitatii si genocidului

Oamenii se plimba la livada de ciresi Taihaku din Alnwick

Lee Elliott Major, director executiv al Sutton Trust – organizatia caritabila care promoveaza accesul egal la universitate, a declarat: ,,Este bine sa vedem ca proportia studentilor de la scolile de stat care intra in universitatile de top a crescut in ultimul deceniu.

„Cu toate acestea, este ingrijorator faptul ca diferenta de acces dintre cei din medii mai sarace si colegii lor mai avantajati s-a largit de fapt la unele universitati.

,,Cifrele de astazi ne spun ca avem nevoie de eforturi reinnoite si concertate din partea Guvernului, a scolilor si a universitatilor deopotriva pentru a imbunatati rata de participare a celor mai saraci studenti.

Nick Timothy, director executiv al New Schools Network – organizatia caritabila care sustine scoala gratuita, a indemnat alte universitati sa scoata o frunza din cartea Birminghamului si sa-si infiinteze propriile scoli gratuite – unde ar putea pregati studentii din medii sarace pentru rigorile academice viata. Procentul de studenti cu venituri reduse a crescut de la 21,6% la 22,8% in Birmingham.

Dintre cele 24 de universitati ale Grupului Russell, Oxford are cea mai mica proportie de participanti din cele mai scazute clase sociale, la 10%, urmata de Cambridge cu 10,2%. Universitatea Queen Mary din Londra a avut cea mai mare proportie, cu 37%.

Unele universitati au criticat modul in care HESA isi compileaza cifrele – care se concentreaza pe clasa sociala a solicitantilor – sustinand ca exista modalitati mai bune de a masura saracia, cum ar fi proportia studentilor care au dreptul la mese gratuite la scoala.

Universitatea Oxford a spus: ,,Obiectivele noastre se concentreaza pe categorii de dezavantaje care sunt, fara indoiala, mai precise – dar si obiective mai provocatoare.

,,In general, numarul solicitantilor de succes care se incadreaza in mai multe sau mai multe dintre categoriile noastre de acces tinta este in crestere si mai mult de 34% dintre candidatii acceptati din Marea Britanie provin din una sau mai multe dintre categoriile noastre tinta.”

Dr. Wendy Piatt, directorul general al grupului Russell, a recunoscut: ,,Exista inca mult prea multi copii din medii defavorizate care nu reusesc la scoala si care primesc sfaturi si indrumari slabe.

,,Va fi nevoie de timp, de angajament si de actiuni sustinute de la o serie de agentii pentru a ridica aspiratiile elevilor, a creste nivelul de realizare si a imbunatati sfaturile si indrumarile oferite.

Membrii Grupului Russell sunt deosebit de critici fata de elevii din invatamantul secundar pentru a-i incuraja pe elevi sa ia optiunile subiectului wring la nivelul A – crezand ca prea multi opteaza sa-i includa pentru ceea ce sunt perceputi ca fiind examene ,,mai usoare” pentru a-si spori clasamentul in clasamentul ligilor.

Dr. Piatt a adaugat: ,,Sa ne asiguram ca usile noastre sunt larg deschise studentilor talentati si capabili din toate mediile conteaza cu adevarat pentru noi si se fac progrese reale.

,,Anul trecut, 1.760 mai multi studenti din medii socio-economice scazute au mers la o universitate din Russell Group decat in   2009. Numarul de studenti eligibili pentru mese scolare gratuite care merg la universitatile noastre s-a dublat in ultimii patru ani, iar numarul persoanelor negre si etnice studentii minoritari au crescut cu peste o treime din 2012. „

Saptamana trecuta, in sfatul OFFA, cel de supraveghere a accesului la universitate, ministrul universitatilor Jo Johnson a insistat ca ar trebui sa se concentreze pe asigurarea universitatilor si in mai multi studenti de clasa muncitoare alba si sa creasca numarul grupurilor etnice minoritare.

El a spus: ,,Aceste cifre subliniaza o ingrijoratoare lipsa de progres la unele institutii si subliniaza cat de vital este ca universitatile extrem de selective sa isi dubleze eforturile pentru a ajunge la studenti din medii defavorizate.”