Numarul de morti intr-un atac cu bomba care a vizat scolile din Kabul sambata a crescut la 85, au declarat oficiali afganI. Alte 147 de persoane au fost ranite in atacul din fata scolii Sayed Al-Shuhada, a declarat danezul Hedayat, seful mass-media pentru al doilea vicepresedinte al Afganistanului.

O masina-bomba a fost detonata in cartierul Dasht-e-Barchi, iar alte doua bombe au explodat cand studentii s-au repezit in panica.

Nu a existat inca nicio revendicare oficiala de responsabilitate. Talibanii au negat ca se afla in spatele exploziilor de sambata seara.

Conflictul se dezlantuie in Afganistan , fortele de securitate in lupta zilnica cu talibanii, care au purtat razboi pentru a rasturna guvernul sustinut de straini de cand au fost demisi de la putere la Kabul in 2001.

Desi Statele Unite nu au respectat un termen de retragere de la 1 mai convenit in discutiile cu talibanii anul trecut, retragerea sa militara a inceput, presedintele Joe Biden anuntand ca toate trupele vor disparea pana la 11 septembrie.

Insa retragerea trupelor straine a dus la o crestere a luptei intre fortele de securitate afgane si insurgentii talibani. Criticii acestei decizii spun ca militantii islamisti vor lua o putere pentru putere, iar civilii vor trai cu frica de a fi supusi inca o data la o guvernare talibana brutala si opresiva.

Unele dintre fete ,,nu au putut fi gasite”

Zona in care au avut loc exploziile gazduieste o comunitate numeroasa de siiti din minoritatea etnica Hazara, care a fost vizata in trecut de Statul Islamic, un grup militant sunnit.

Oficialii au spus ca majoritatea celor ucisi erau elevi. Unele familii inca cautau spitale pentru copiii lor duminica.

„Prima explozie a fost puternica si s-a intamplat atat de aproape de copii incat unii dintre ei nu au putut fi gasiti”, a declarat pentru Reuters un oficial afgan, care a solicitat anonimatul.

Duminica, civili si politisti au strans carti si genti de scoala imprastiate pe un drum plin de sange acum ocupat cu cumparatori inainte de sarbatorile pentru Eid al-Fitr saptamana viitoare.

Cadavrele erau inca colectate de la morghe, deoarece primele inmormantari au fost efectuate in vestul orasului. Unele familii se adunau inca duminica in afara spitalelor pentru a citi nume afisate pe pereti si pentru a verifica morgues.

,,Toata noaptea am dus cadavre de tinere fete si baieti la un cimitir si ne-am rugat pentru toti ranitii in atac”, a spus Mohammed Reza Ali, care a ajutat familiile victimelor la un spital privat. „De ce sa nu ne omori doar pe toti pentru a pune capat acestui razboi?” el a adaugat.

Nekbakht, in varsta de 18 ani, a fost unul dintre elevii ucisi sambata in timp ce studia la scoala. Fratele ei Mukhtar, in varsta de 20 de ani, a declarat pentru CNN ca familia locuieste aproape de scoala si a iesit in graba cand au auzit o explozie puternica – doar pentru a vedea o alta explozie.

Duminica familia l-a ingropat pe Nekbakht langa casa lor. „A fost o zi grea”, a spus Mukhtar. „Suntem satui de aceasta situatie. In fiecare zi ne confruntam cu incidente groaznice – mai ales noi, hazarii”.

O alta scoala, Zahara, in varsta de 12 ani, a fost, de asemenea, ranita in brat si cap in atac.

Unchiul ei, Sadeq Baqhere, care locuieste la cateva sute de metri de scoala, a declarat pentru CNN ca a fost internata la spital pentru operatie si s-a intors luni.

Baqhere a descris spitale coplesite de sute de raniti si zeci de pacienti ucisi. El a spus ca familia ,,invinovateste in totalitate guvernul” pentru ca nu a asigurat securitatea oamenilor sai.

„Inamicii nostri sunt mai puternici decat inainte”, a spus el, adaugand ca situatia va continua sa se deterioreze pe masura ce fortele straine vor parasi tara.

Mukhtar crede ca situatia se va inrautati odata cu iesirea trupelor americane din Afganistan.

,,Vrem ca toata lumea sa isi inscrie copiii in scoli si sa le aratam ca nu ne pot impiedica sa invatam”, a spus el despre faptasi.

Securitatea a fost intensificata in Kabul dupa atac, dar autoritatile au spus ca nu vor putea oferi protectie tuturor scolilor, moscheilor si altor locuri publice.

Presedintele afgan Ashraf Ghani a dat vina sambata pe insurgentii talibani, dar un purtator de cuvant al grupului a negat implicarea si a condamnat orice atac asupra civililor.

Papa Francisc a numit atacul ,,un act inuman” in comentariile adresate pelerinilor din Piata Sf. Petru din Vatican, duminica.

Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat, de asemenea, atacul si si-a exprimat cele mai profunde simpatii fata de familiile victimelor, de guvernul si poporul afgan.

Duminica, talibanii au anuntat o incetare a focului de trei zile prin Eid al-Fitr, sarbatoarea musulmana observata la sfarsitul Ramadanului.