Armata SUA are mai multe programe de arme hipersonice in Marina, Armata si Fortele Aeriene, dar majoritatea sunt inca in faza de dezvoltare si sunt extrem de secrete.

Cu toate acestea, programele cunoscute sunt toate arme hipersonice mai conventionale care ataca de la mare altitudine, mai degraba decat sisteme de bombardament orbital care ataca din spatiu, pe care s-a dezvaluit ca chinezii le-au dezvoltat in aceasta saptamana.

Singura arma hipersonica din SUA despre care se stie ca a fost testata cu succes este GM-183 ARRW al Fortelor Aeriene, care este proiectata pentru a fi lansata dintr-un avion bombardier mare.

Apoi accelereaza la viteze hipersonice utilizand pana la 15.345 mph folosind un ramjet supersonic cu combustie pentru a angaja tinte pe o raza de 1.000 de mile. Donald Trump s-a referit la o „racheta super duper” in timpul mandatului si se crede ca este AGM-183 ARRW.

Arma hipersonica cu raza lunga de actiune lansata de submarinul Marinei este de asteptat sa fie operationala in 2023 si sa aiba o raza de actiune de 1.725 de mile.

Darpa, aripa stiintifica a armatei americane, a anuntat recent teste de succes ale rachetei HAWC (concept de arma cu aer respirator hipersonic), dar a pastrat sub secret detalii precum raza de actiune, viteza si sarcina utila.

Racheta foloseste oxigenul din atmosfera ca parte a combustibilului sau, marcand primul test de succes al acelei clase de arme din 2013.

Racheta, care a fost construita de Raytheon, a fost lansata dintr-o aeronava cu doar „secunde” inainte ca motorul scramjet al lui Northrop Grumman sa fie activat, a declarat Agentia de Proiecte de Cercetare Avansata a Apararii (DARPA).

Motorul functioneaza prin comprimarea aerului de intrare cu combustibil de hidrocarburi pentru a crea un amestec de aer cu curgere rapida, capabil sa atinga mai mult de 1.700 de metri pe secunda, sau de cinci ori viteza sunetului.

La inceputul acestui an, un test al unei rachete hipersonice a Fortelor Aeriene ale SUA a fost abandonat dupa ce nu a reusit sa-si finalizeze secventa de lansare.

Pe 19 martie a anului trecut, Pentagonul a testat in zbor un vehicul de alunecare hipersonic la Pacific Missile Range Facility din Kauai, Hawaii. El a numit testul un succes si „o piatra de hotar importanta in directia obiectivului departamentului de a desfasura capabilitati de razboi hipersonic la inceputul si mijlocul anilor 2020”.

Spre deosebire de Rusia, Statele Unite spun ca nu dezvolta arme hipersonice pentru a fi utilizate cu focoase nucleare. In consecinta, o arma hipersonica din SUA va trebui sa fie mai precisa, ceea ce va ridica provocari tehnice suplimentare.

In 2004, aeronava hipersonica experimentala fara pilot X-43 de la NASA a atins 7.366 mph (Mach 9,6) folosind un motor scramjet, stabilind recordul actual.

In 2019, DailyMail.com a raportat ca racheta dezvoltata de Raytheon si Northrop Grumman va folosi un motor realizat cu o imprimanta 3D.

Anul trecut, DARPA a declarat ca lucreaza cu Aerojet Rocketdyne la un proiect de aproape 20 de milioane de dolari pentru a dezvolta o racheta hipersonica care ar putea intercepta rachetele inamice in aer.

Rusia a lansat recent o racheta hipersonica, Zircon, dintr-un submarin si are rachete hipersonice Avangard cu capacitate nucleara.

Rusia a lansat recent o racheta hipersonica, Zircon, dintr-un submarin, iar de la sfarsitul anului 2019 are in serviciu rachetele hipersonice Avangard cu capacitate nucleara. Avangard poate calatori pana la Mach 27, schimband cursul si altitudinea.

Raza de actiune a rachetei hipersonice a Rusiei, Zircon, este de 621 de mile cu o viteza de 9.800 mph.

Dar racheta zboara sub atmosfera si foloseste combustibil pentru a se propulsa la viteze hipersonice in loc de orbita Pamantului.

La inceputul acestei luni, Rusia a anuntat ca a testat pentru prima data cu succes Zircon dintr-un submarin nuclear.

Arma de 6.670 mph a lovit o tinta in Marea Barents, potrivit Ministerului Apararii din Moscova, care sustine ca racheta este capabila de viteze Mach-9 si este capabila sa evite toate apararile occidentale.

Rusia a declarat ca a finalizat testele de zbor ale rachetei new-age de pe o fregata, Amiral Gorshkov si o montura de coasta, dar nu a fost lansata anterior de pe un submarin.

Zirconul a fost identificat de televiziunea de stat din Moscova drept arma preferata a lui Vladimir Putin pentru a distruge orasele de coasta ale Americii in cazul unui conflict atomic.

El a declarat ca racheta este „cu adevarat de neegalat oriunde in lume”, iar rusii s-au laudat ca este „de neoprit” de catre apararea occidentala.

Putin a anuntat pentru prima data dezvoltarea unei serii de noi arme hipersonice in 2018, insistand ca ar putea ajunge aproape oriunde in lume si ar putea evita un scut antiracheta construit de SUA.

Zirconul va intra in functiune anul viitor si va fi mai intai dislocat prin fregata Amiral Golovko, care dispune de o tehnologie stealth semnificativa.

O utilizare cheie a rachetei este eliminarea navelor inamice, iar rapoartele sugereaza ca raza maxima de actiune este intre 188 si 620 de mile.

Dar au existat rapoarte neconfirmate ca autonomia sa reala este de aproximativ 1.200 de mile.

Proiectarea si dezvoltarea sistemului de rachete au fost realizate in secret, iar Putin a avertizat ca spionii straini au incercat sa-i fure secretele.

Este una dintr-o serie de rachete hipersonice pe care Rusia le lanseaza, inclusiv Sarmat de 188 de tone, cunoscuta in Occident sub numele de Satan-2, care va fi cea mai mare fiara din arsenalul nuclear al Rusiei, care urmeaza sa fie supusa testelor in toamna si desfasurare. este programata pentru urmatoarea. an.

In mai, Rusia a declarat ca a testat trei rachete hipersonice „invincibile” „Satan 2” despre care unii spun ca ar putea distruge zone de marimea Angliei si Tarii Galilor.

China a lansat arma artificiala in spatiu la bordul unei rachete Long March 2C (foto) in timpul unui test de la mijlocul lunii august, pe care nu l-a dezvaluit la momentul respectiv si a fost dezvaluit doar in weekend de analistii de securitate desemnati sa-si elaboreze scopul.

Sistemul de bombardament orbital hipersonic pe care China l-a testat in august atinge o viteza maxima de 21.000 mph si loveste din spatiu.

Conceptul de baza al „noii” arme a Chinei – de a pune un focos pe orbita si de a-l face in jurul globului inainte de a lovi o tinta – a fost dezvoltat pentru prima data de sovietici in anii 1960.

Numit Fractional Orbital Bombardment System, sau FOBS, a fost dezvoltat pentru a evita sistemele puternice de aparare antiracheta si radar americane.

Aceste sisteme functioneaza prin detectarea lansarilor de la rachete balistice intercontinentale – rachete cu raza foarte lunga de actiune care pot ataca bombe nucleare – si urmarirea lor in spatiu, apoi tragand in focoase in timp ce coboara in speranta de a le exploda inainte de a-si atinge tinta.

Acest lucru este posibil deoarece ICBM-urile si focoasele lor urmeaza o traiectorie previzibila care se ridica in spatiu, facandu-le relativ usor de observat si permitand echipajelor de aparare sa calculeze incotro sunt indreptate pentru a putea fi trase din cer.

FOBS isi propune sa anuleze aceste aparari tragand focoasele lor de-a lungul unei traiectorii mult mai plate, ajutate de gravitatia Pamantului.

Aceasta inseamna ca trec sub raza multor retele de detectare radar si sunt mai greu de urmarit. De asemenea, face ca focoasele sa fie mult mai greu de doborat, deoarece traiectoria lor este mai greu de calculat.

Utilizarea orbitei face ca raza de actiune a unui focos sa fie potential nelimitata, ceea ce inseamna ca poate fi tras in tinta sa din orice directie. Acest lucru ajuta la evitarea sistemelor radar care sunt de obicei indreptate catre un punct fix al cerului, in cazul Statelor Unite, peste Polul Nord.

Intre timp, China a dezvaluit si o racheta hipersonica cu raza medie de actiune, DF-17, in 2019, care poate calatori aproximativ 2.000 de kilometri si poate transporta focoase nucleare.

In octombrie, China a desfasurat racheta DF 17 in zonele de coasta, in pregatirea unei posibile invazii a Taiwanului.

Arma are o raza de actiune maxima de 2.500 de kilometri (1.550 de mile) si este capabila sa atinga viteze de pana la 7.680 de mile pe ora (12.360 km/h) sau de 10 ori viteza sunetului, in timp ce poarta un focos nuclear, conform rapoartelor anterioare.

A fost vestita drept „o condamnare la moarte” pentru portavioanele din raza sa de actiune.

Rachetele hipersonice calatoresc cu mai mult de cinci ori viteza sunetului in atmosfera superioara, sau aproximativ 6.200 km pe ora (3.850 mph). Este mai lent decat un ICBM, dar forma unui vehicul de alunecare hipersonic ii permite sa manevreze spre o tinta sau sa se indeparteze de aparare.

Combinand un vehicul de planare cu o racheta care il poate lansa partial pe orbita, un asa-numit sistem de bombardament orbital fractionat (FOBS), ar putea elimina adversarilor timpul de reactie si mecanismele traditionale de aparare.

Rachetele balistice intercontinentale (ICBM), prin contrast, transporta focoase nucleare pe traiectorii balistice care calatoresc in spatiu, dar nu ajung niciodata pe orbita.

China a insistat luni ca testul din august a fost de rutina mai degraba pentru o nava spatiala decat pentru o racheta.