Ulcerul gastric si ulcerul duodenal reprezinta localizarile cele mai frecvente ale bolii ulceroase. De fapt, boala ulceroasa este suferinta cronica a tubului digestiv, mai frecventa la barbati, caracterizata prin aparitia unor ulceratii pe mucoasa digestiva la nivelul duodenalului, al stomacului, foarte rar la nivelul esofagului sau la alt nivel al tubului digestiv. Trebuie retinut ca, in stomacul sanatos, exista un echilibru intre factorii ulcerogeni (de agresiune), dintre care pe primul-plan se situeaza acidul clorhidric, si factorii de protectie, rolul important devenind mucusului gastric. Ulcerul apare cand, din diverse cauze, factorii de agresiune ii vor depasi pe cei de aparare.

Cauze
Factorii responsabili de producerea ulcerului: agresiunea acida, scaderea protectiei mucoasei digestive, factori ereditari (se cunosc “familii” de ulcerosi), mese neregulate, pregatirea culinara defectuoasa – rantasuri, prajeli, condimentare excesiva, bauturi alcoolice consumate mai ales pe stomacul gol, abuzul de cafea si tutun, abuzul de medicamente ulcerogene (aspirina, fenilbutazona, corticoizi), oboseala, stresul.

Simptome
Forme de manifestare a bolii: durerea epigastrica sub forma de arsuri sau de torsiune reprezinta cel mai important simptom. Este o durere cu doua caracteristici principale: apare dupa mese (la 1/2-1 ora in ulcerul gastric si la 2-3 ore in cel duodenal), uneori pe stomacul gol sau sub forma de foame dureroasa, inclusiv noaptea, intre miezul noptii si ora 3 dimineata; este periodica, adica apare zilnic timp de 2-4 saptamani, dupa care urmeaza o perioada de acalmie, care poate dura luni sau chiar ani; in unele cazuri, aceasta periodicitate poate imbraca un caracter sezonier (primavara, toamna). Durerea se calmeaza in repaus, dupa medicatie alcalina, la caldura, dupa varsaturi. Varsaturile sunt spontane sau uneori si le provoaca bolnavii insisi, pentru a-si ameliora durerea.
In ulcerul duodenal necomplicat, durerea este strict localizata in epigastru, nu iradiaza si se calmeaza dupa ingestia de alimente sau medicamente alcaline.
In ulcerul gastric, durerea este difuza, mai putin localizata, se calmeaza dupa medicatie alcalina, dar nu se calmeaza totdeauna dupa ingestia de alimente, care uneori o pot accentua. Diagnosticul ulcerului gastroduodenal se stabileste de medic, in urma examenului clinic si de laborator, examenul radiologic fiind cel mai important.

Fitoterapie
Agrimonia eupatoria: este indicata in special in ulcerele gastrice; corecteaza si anorexia si tranzitul accelerat. Se utilizeaza partea aeriana; mod de administrare: infuzie din 5 g planta la 200 ml apa; D.S. intern – 2-3 infuzii zilnic, intre mese.
Calendula officinalis: se utilizeaza florile; mod de administrare: infuzie din 5 g planta la 250 ml apa; D.S. intern –12 infuzii zilnic: T.M. 20 de picaturi de 3 ori pe zi.
Symphytum officinalis: se utilizeaza radacina; mod de administrare: decoct 5 minute, 5 g planta la 250 ml apa; D.S. intern – 2-3 decoctii zilnice, intre mese.
Reteta 1
Rp/Achillea millefolium, inflorescente
Carum carvi, fructe
Centaurea facea, florile
Matricaria chamomilla, flori
Mentha piperita, frunze
D.S. intern: infuzie de 5 g, amestecate in parti egale, la 200 ml apa; 2-3 infuzii pe zi, intre mese.
Pe langa repausul fizic si psihic, regimul alimentar si mijloacele terapeutice indicate de medic, cu avizul acestuia, in cadrul tratamentului se poate folosi cu bune rezultate, in stadiul dispeptic preulceros si in stadiul ulceros reversibil, si uleiul de sunatoare cu galbenele:
Ulei de galbenele (oleum calendulae) – 300 ml;
Ulei de sunatoare (oleum hyperici) – 200 ml.
Intern, o lingura dimineata cu o jumatate de ora inainte de masa, timp de 20 de zile. Se repeta cat timp va fi necesar, cu pauza de 15-20 zile. Daca este indicat, se poate lua o lingura si seara inainte de culcare. Uleiul se prepara astfel: 100 g sunatoare maruntita se umecteaza 5-6 ore in 100 ml alcool 70 de grade, dupa care se adauga 1.000 ml ulei de floarea-soarelui, cu care se lasa in contact 24 de ore, apoi se fierbe o ora in bainmarie, agitand din cand in cand.
Dupa ce se ia de pe foc, se lasa pana a doua zi, cand se filtreaza. Se conserva la rece si intuneric.