Daniela Nane promite o versiune est-europeana a celebrului „Casablanca”

Actrita Daniela Nane va fi vedeta filmului „Dincolo de America”, gandit ca o versiune est-europeana a celebrului „Casablanca”, pentru ca povestea urmareste lupta eroinei cu o forta opresiva, care se opune chinuitoarelor sale povesti de dragoste.

Daca in filmul „Casablanca” nazismul era acea forta distructiva in calea iubirii, in „Dincolo de America”, indragostitii trebuie sa suporte presiunea regimului bolsevic. 

Desi unii considera ca publicul romanesc a ajuns la o saturatie aparenta fata de filme avand drept subiect dramele epocii comuniste, povestea urmareste mai ales oameni si caractere, ceea ce, spun producatorii, va face filmul interesant pentru public.

„Pana la urma, Europa secolului XX a avut doua mari tragedii: holocaustul si comunismul. Amandoua sunt prezente inca in constiinta publicului si amandoua pot fi mereu repetate, ca o permanenta lectie a istoriei”, spune scriitorul Eugen Serbanescu, autorul scenariului.

Filmarile, care au purtat echipa de la Constanta, unde s-a filmat pe Bricul Mircea, pana in New York, se vor finaliza in urmatoarele saptamani, iar filmul va fi gata de lansare spre toamna, cel mai probabil in octombrie-noiembrie.

„De ce a ucis-o Shakespeare pe Ofelia”

„Dincolo de America” este unul dintre proiectele jurizate in 2004 de Centrul National al Cinematografiei si unul dintre cele 21 de filme care au primit fonduri pentru productie.

 Banii au venit abia anul acesta, iar filmarile au inceput cu cateva saptamani in urma, dupa ce bugetul a fost ajustat cu bani asigurati de sponsori si de casa producatoare, Paradox Film, ajungand pana la peste 500.000 de euro.

Dupa debutul, in 1999, cu „Fata in fata”,  cu Coca Bloos si Maia Morgenstern in distributie, succesul din 2001 cu „Razboi in bucatarie„, cu maestrul Gheorghe Dinica, si „Sindromul Timisoara”, film realizat in 2004, regizorul Marius Barna incearca acum o drama, legata de dubla poveste de dragoste a Milenei Savian (personaj interpretat de Daniela Nane), scriitoare disidenta in 1957, anii bolsevismului.

Scenariul peliculei, semnata de Eugen Serbanescu, membru al Uniunii Scriitorilor si fost redactor-sef adjunct al ziarului „Romania libera”, este o adaptare dupa volumul „De ce a ucis-o Shakespeare pe Ofelia”, nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor in 2000 si premiat de Asociatia Scriitorilor din Bucuresti.

Poveste pentru Europa de Est

„Intriga este una universala, la care poate rezona intreaga Europa de Est”, spune scriitorul Eugen Serbanescu. Personajul interpretat de Daniela Nane are doua legaturi:  cu un profesor de franceza si o dragoste cu un tanar zidar, pe care-l formeaza, dupa formula inversata a mitului lui Pigmalyon si al Galateei.

 De data aceasta, tanarul este cel informat, initiat, transformat, cel care dintr-un novice, tanar naiv si fara perspective, devine un barbat matur si un scriitor de succes. Acestei duble povesti de dragoste i se opune regimul opresiv comunist, care a mutilat destine, traumatizand zeci de milioane de oameni timp de 50 de ani, in Europa si Rusia.

„Eroina reuseste sa fuga in America, dar aceasta libertate nu va fi sinonima cu fericirea, pentru ca nu se va mai reintalni niciodata cu niciunul dintre cei doi iubiti”, spune scenaristul. „Cand am inceput documentarea pentru film, eram sub impresia scrierilor lui Soljenitan, citisem poeziile lui Radu Gyr si ale lui Nichifor Crainic.

Apoi am descoperit ca in Romania acelor timpuri erau multi oameni care faceau eforturi dramatice pentru pastrarea credintelor si a demnitatii lor. Am studiat si imagini, s-au facut probe de coafura si machiaj, iar filmul are un parfum de epoca evident”, spune Daniela Nane.

Aventuri in epoca rosie

„Este o drama, poate chiar un film de festival, o poveste derulata inainte de anii ‘60 si o reflectie substantiala si asupra epocii respective, cu dificultatile existentei fiintei umane in acea perioada. Are si ceva din „Casablanca”, fara indoiala, dar va fi un film personal, caruia am incercat sa nu-i pierdem culoarea locala, care era, pe vremea aceea, rosu”, spune regizorul.

 „Am ales-o pe Daniela Nane pentru rolul principal deoarece eroina filmului trebuia sa fie un personaj carismatic, dar si cu foarte multa substanta. Dupa casting am optat pentru Daniela Nane, care, in mod cert, va face cel mai bun rol, spre binele filmului”, adauga el.

Iubirea eterna

Pentru Daniela Nane urmeaza un sezon plin. „Astept toamna cu doua premiere de film, care s-au tot amanat. „Happy-end”, productie „Paradox”, unde il am partener tot pe Serban Ionescu. Radeam pe platou ca ne vom consacra ca etern cuplu de indragostiti.

Cealalta premiera e filmul lui Petre Nastase, in care am rolul principal, o poveste tragica, emotionanta, unde il am partener pe Marius Stanescu. In „Dincolo de America” joc tot cu un Stanescu, dar Mihai. E inca student  si e foarte talentat. Va fi un nume important in cinematografia noastra”, spune ea.