Printre numeroasele beneficii ale turmericului, constatam ca componentele sale ne pot ajuta sa prevenim bolile de inima, deoarece reduce colesterolul, pana la tulburarile depresive, datorita capacitatii sale de a imbunatati starea de spirit.

Turmericul este un condiment utilizat pe scara larga in India si Asia de Sud-Est, de unde provine planta, desi acum este cultivat in multe alte regiuni calde si umede. Este cunoscut in principal pentru ca este unul dintre ingredientele principale ale curry si a fost folosit de mai bine de patru mii de ani in gastronomie si, de asemenea, in medicina Ayurveda pentru tratamentul si ameliorarea diferitelor boli.

Proprietatile medicinale ale turmericului

Turmericul este considerat un condiment medicinal. Nu numai pentru ca intelepciunea populara atribuie diverse proprietati benefice pentru sanatate, ci si pentru ca diverse investigatii au putut ratifica cateva dintre acestea. Dintre acestea, de mentionat: antioxidant, antibacterian, antifungic si antiparazitar; acest lucru este confirmat de un studiu (Mesa, MD et al) de la Departamentul de Biochimie si Biologie Moleculara al Institutului de Nutritie si Tehnologia Alimentara din Granada. Dintre utilizarile sale, pot fi evidentiate urmatoarele.

In tari precum India, turmericul este folosit in cosmetica ca adjuvant pentru indepartarea parului de pe corp.

Pentru probleme cu stomacul

Ca si alte condimente iute, turmericul este un bun aliat pentru unele tulburari digestive, deoarece stimuleaza secretiile si ajuta digestia. Este recomandat persoanelor cu dispepsie, lipsa poftei de mancare, gastrita sau digestie lenta. Acest lucru se datoreaza ingredientelor sale active, care ajuta la producerea mai multor sucuri gastrice si pancreatice si servesc, la randul lor, la echilibrarea pH-ului acestor organe.

Pentru a evita flatulenta

Acest lucru se datoreaza faptului ca turmericul este carminativ; Ajuta la eliminarea gazelor care sunt depozitate in intestin. Se recomanda evitarea colicilor intestinale si a flatulentei;  de asemenea pentru atonia stomacului.

Pentru a trata problemele hepatice

Turmericul este un excelent tonic biliar care protejeaza functiile ficatului. Acest lucru se intampla din cauza curcuminei (un compus care ii confera culoarea sa caracteristica galben-portocalie).

Are si alte substante foarte bune pentru acest organ: ajuta la eliminarea calculilor din vezica biliara, este antiinflamator, favorizeaza drenajul hepatic si este eficient in digerarea mai buna a meselor copioase. Se recomanda pacientilor cu ciroza, icter, afectiuni hepatice si vezicii biliare.

Pentru artrita reumatoida si sindromul de tunel carpian

Acest beneficiu se datoreaza proprietatilor sale antiinflamatorii. Turmericul este un aliat pentru pacientii care sufera de reumatism, osteoartrita si sindromul de tunel carpian la incheietura mainii, lucru foarte des intalnit astazi din cauza folosirii excesive a tastaturii.

Cum se foloseste turmericul in gastronomie?

Maioneza cu usturoi si turmeric este un dressing vegan pe care il putem folosi in multe preparate. Este mai usor in calorii si ofera nutrienti importanti.

Numele stiintific al turmericului este Curcuma longa, o planta perena apartinand familiei ghimbirului. Provine dintr-un tufis inalt de pana la un metru cu frunze verzi si flori galbene si albe.

Avand in vedere culoarea sa intensa, este folosit ca colorant pentru alimente, precum orezul. Este unul dintre ingredientele principale in sosuri, tocane si alte preparate din Est, Asia de Sud-Est si Orientul Mijlociu.

Este cunoscut sub numele de sofran, prezent in alimentele din China, Tibet, Indonezia si India. In industria alimentara actuala, se numeste „E100”; Se foloseste ca colorant pentru unt, branza, mustar si smoothie-uri, intotdeauna in proportii foarte mici, astfel incat aroma sa se distinge cu greu. Este unul dintre componentele pudrei de curry, care ii confera acea culoare galbena puternica.

Pentru orice preparat la oala, cantitatea corecta de turmeric este o lingura de desert si se combina foarte bine cu alte condimente precum ardeiul sau chimenul.

Il poti folosi pentru toate felurile de mancare cu orez, paste, supe, sosuri, leguminoase, salate sau legume fierte, printre altele. Se foloseste si pentru preparate cu oua si peste; Una dintre cele mai cunoscute retete este curry de pui sau frigaruile de peste.

Este un inlocuitor ideal pentru sofran, deoarece turmericul este mai putin costisitor, desi are o aroma diferita. Cu o lingura din acest condiment si maioneza, puteti face un sos delicios (tot cu smantana groasa).