Boabele de acai, numite si „fructe de acai”, provin din palmierul Euterpe oleracea, cultivat in America de Sud, in special in tarile din regiunea Amazonului, unde sunt un aliment de baza. Aspectul sau este asemanator cu cel al strugurilor, cu o culoare violet albastruie, dar cu pulpa galbena care acopera o samanta mare.
Au aproximativ 2,5 centimetri in dimensiune si au o aroma de pamant care a fost descrisa ca o combinatie a gustului de mure si ciocolata neagra. Deoarece este un aliment perisabil, pulpa este de obicei exportata congelata, sub forma de pulbere uscata sau in suc. Esti interesat sa afli mai multe despre proprietatile si beneficiile sale nutritive? Continua sa citesti!
Proprietatile nutritionale ale fructelor de acai
Multe dintre beneficiile pentru sanatate ale fructelor de acai sunt atribuite proprietatilor lor nutritive. In special, si conform datelor compilate de Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA), 100 de grame de fructe de padure ofera urmatoarele:
- Calorii: 70.
- Grasime: 5 grame.
- Grasimi saturate: 1,5 grame.
- Carbohidrati: 4 grame.
- Zahar: 2 grame.
- Fibre: 2 grame.
- Vitamina A: 15% din valorile zilnice recomandate.
- Calciu: 2% din valorile zilnice recomandate.
Intre timp, informatiile dezvaluite in Arhivele de Nutritie din America Latina sugereaza ca acai contine si alte oligominerale, cum ar fi crom, zinc, fier, cupru, magneziu, potasiu si fosfor.
In plus, este o sursa semnificativa de antiocianine, care nu sunt responsabile doar pentru culoarea sa caracteristica, ci si pentru proprietatile sale antioxidante.
Planta este originara din America de Sud, mai exact din Amazon, unde este cultivata si exportata.
Beneficiile fructelor de acai
Pana acum cativa ani, fructele de acai erau cunoscute drept „super-aliment” datorita compozitiei lor nutritionale. Deoarece ofera mai multi antioxidanti decat alte fructe, cum ar fi afinele si capsunile, s-a sustinut chiar ca sunt curative. Cu toate acestea, nutritionistii si expertii in sanatate au facut cateva precizari in acest sens.
Desi este adevarat ca sunt un aliment hranitor, nu exista suficiente dovezi pentru a afirma ca pot vindeca boli. Adaugarea lor in dieta ajuta la imbunatatirea calitatii nutritionale, dar nu inlocuiesc tratamentele medicale sau efectele mentinerii unei alimentatii sanatoase si variate.
Cu alte cuvinte, acai poate oferi efecte importante asupra sanatatii, atata timp cat este inclus intr-o dieta echilibrata. Si care sunt principalele sale efecte? Le detaliem mai jos.
Ajuta la combaterea stresului oxidativ
Una dintre principalele proprietati ale fructelor de acai este activitatea lor antioxidanta. In timp ce afinele au o capacitate de absorbtie a radicalilor de oxigen (ORAC) de 4.669, 100 de grame de pulpa de acai congelata au un ORAC de 15.405.
Aceste efecte sunt atribuite concentratiei sale de antociani care, odata asimilate, ajuta la contracararea efectelor stresului oxidativ. Pe termen mediu si lung, acest lucru se traduce printr-o scadere a riscului de boli cronice, precum cardiovasculare, metabolice si cancer.
Ele ajuta la reglarea colesterolului
Includerea acestor fructe in dieta obisnuita poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. In studiile pe animale, cum ar fi unul publicat in Nutrition Research , s-a stabilit ca suplimentele cu acai stabilizeaza nivelul colesterolului, deoarece reduce total si LDL sau rau .
Intre timp, cercetarile din Nutrition Journal au descoperit ca adultii supraponderali care au consumat shake-uri de acai de doua ori pe zi timp de o luna au avut un control mai bun asupra profilului lipidic la sfarsitul studiului. Cu toate acestea, sunt sugerate dovezi suplimentare pentru a sustine aceste efecte.
Ele ajuta la stimularea functiilor creierului
Compusii bioactivi din acest aliment, in special antioxidantii sai, ajuta la protejarea creierului de efectele negative ale imbatranirii. O investigatie din Journal of Agricultural and Food Chemistry detaliaza ca fructele de acai atenueaza daunele inflamatiei si oxidarii celulelor creierului.
Prin urmare, se spune ca sunt ideale pentru protejarea memoriei si imbunatatirea proceselor de invatare. Datele anecdotice indica, de asemenea, ca sucul si derivatii acestuia actioneaza ca un energizant natural, ceea ce imbunatateste vigilenta.
Alte beneficii posibile
In medicina naturista, fructele de acai sunt folosite impotriva diferitelor afectiuni si boli. Nu este un tratament de prima linie, dar pare a fi util in reducerea unor simptome.
Coincidand cu o publicatie a corporatiei americane WebMD , nu exista dovezi suficiente pentru urmatoarele:
- Performanta atletica mai buna.
- Controlul nivelului de glucoza din sange.
- Risc scazut de sindrom metabolic.
- Prevenirea imbatranirii pielii.
- Controlul disfunctiei erectile.
- Ameliorarea artrozei.
Contraindicatii ale fructelor de acai
Clinica Mayo sugereaza ca fructele de acai sunt sigure pentru majoritatea adultilor sanatosi. Chiar si asa, recomanda evitarea consumului acestuia in caz de sarcina sau alaptare, intrucat efectele sale sunt necunoscute in aceste etape. Pe de alta parte, nu exista efecte secundare cunoscute de la consumul de fructe.
Unele rapoarte leaga consumul de suc crud de acai cu focarele bolii cunoscute sub numele de „tripanosomiaza americana” sau „boala Chagas”, dar nu exista dovezi concludente.
Fructele pot face parte din inghetate si retete de tip smoothie . Culoarea sa ofera o nota caracteristica preparatelor.
Cum sa consumi fructe de acai?
Fructele de acai si suplimentele derivate se gasesc adesea in magazinele naturiste. Cel mai bun mod de a le consuma este proaspat, dar au un termen de valabilitate scurt. De aceea, se gasesc de obicei in urmatoarele prezentari:
- Pulpa congelata.
- Tablete.
- Praf.
- Produse alimentare (cum ar fi shake-uri, jeleuri sau bauturi energizante).
Pulpa congelata poate fi folosita pentru a face smoothie -uri de casa , de exemplu cu lapte sau fulgi de ovaz. Intre timp, pulberea poate fi adaugata la salate, smoothie-uri, deserturi si multe alte retete.
Ce ar trebui sa va amintiti despre fructele de acai?
In ciuda ideilor pe care marketingul le-a promovat despre fructele de acai, acest fruct nu este vindecator sau are super proprietati. Chiar si asa, este apreciata pentru compozitia sa nutritiva, care imbunatateste fara indoiala calitatea dietei.
Consumul sau regulat este legat de prevenirea bolilor si de o mai buna concentrare mentala. Este sigur pentru majoritatea oamenilor, dar se recomanda un aport moderat. Tine cont de asta!