Este bine cunoscut faptul ca comertul electronic are in prezent o forta brutala in mediul nostru. Poate ca acum va ganditi sa faceti parte din acest trend pentru a ramane, dar gasiti pe piata multe optiuni care va permit sa va incepeti afacerea sau magazinul virtual, fiecare cu avantajele sale respective.

De aceea speram ca acest continut va va ajuta sa va clarificati ideile atunci cand va configurati magazinul online si selectati, dintre toate optiunile pe care le aveti, platforma de comert electronic care are capacitatea de a va sustine magazinul virtual, precum si toate nevoi de afaceri.

Cum sa alegi cea mai potrivita platforma de comert electronic

Exista 4 optiuni de platforma pentru comertul electronic, dintre care puteti selecta:

  • Piete sau site-uri de vanzare si licitatii online
  • Site-uri care ofera gazduire web sau gazduire
  • Platforme open source
  • Platforme SaaS

1# Piete sau site-uri de vanzari si licitatii online

Una dintre cele mai bune optiuni pentru platformele de comert electronic sunt pietele. Este poate cel mai simplu mod de a incepe sa vindeti produse pe web. In acest fel, aveti sprijinul unor nume precum Amazon, eBay sau Mercado Libre. Asta nu inseamna ca utilizatorii lor au o mina de aur garantata pe aceste site-uri, doar ca au deja un spatiu in care trebuie doar sa isi creeze un cont, sa-si adauge produsele si atat.

Utilizatorii vor gasi in ele suportul unei platforme cunoscute cu difuzare constanta. Poate ca in viitor brandul sau produsul dvs. va fi la fel sau mai recunoscut decat multe dintre aceste platforme, dar mentionarea in prezent a Amazon, eBay sau Mercado Libre atrage putin mai multa atentie asupra oamenilor de pe web. In plus, toate produsele sunt agregate in categorii demografice, financiare sau de popularitate, ceea ce face si mai usor pentru clienti sa distinga comerciantii de milioane de conturi existente.

Daca vrei sa-ti creezi un cont, este extrem de usor, dar atentie ca mentioneaza cont in loc de magazin online si brand, lucru pe care il vom vedea mai tarziu. Trebuie doar sa te inregistrezi, sa selectezi un nume de utilizator captivant, sa adaugi produsele tale cu cateva imagini, o descriere captivanta pentru spatiul oferit si atat.

Dezavantajul pietelor este ca, in calitate de vanzator , iti lipseste personalitatea, intrucat singurul lucru care iti permite personalizarea sunt fotografiile si descrierea produsului. De asemenea, incercati intotdeauna sa revizuiti termenii si tarifele de facturare, deoarece costurile legate de publicarea si vanzarea produselor depind si variaza in functie de categoria in care este publicat articolul.

2# Site-uri care ofera gazduire web

Este posibil sa ai cunostinte despre crearea paginilor web, asa ca este convenabil doar sa angajezi un server de gazduire web sau gazduire care sa iti permita sa incepi sa-ti construiesti site-ul de la zero, intr-un mod mai tehnic. Printre cele mai bune optiuni de pe piata gasim companii precum 1&1, Arsys, Acens, Strato, Hostalia, printre altele, care ofera posibilitatea de a crea pagini de produse numite ePages, care este responsabila cu gazduirea unui magazin online sub eticheta alba.

Desi aceasta optiune are puncte pozitive si negative de luat in considerare, acestea nu sunt foarte variate intre ele. Fiecare furnizor ofera, contra unei sume banesti pe luna, un spatiu in cadrul serverului sau, astfel incat sa poti face ce vrei cu el, pe langa faptul ca poti sa-ti alegi numele si sa-ti personalizezi URL-ul. Este un loc bun pentru a incepe sa folosesti acele cunostinte tehnice si informatice pe care cu siguranta le ai, si care iti vor permite nu doar un magazin online, ci un site complet unde poti publica articole, oferi solutii online etc.

3 # Platforme open source

Platformele open sau open source sunt cele care pot fi descarcate de pe Internet. In acest caz, putem folosi online pentru a lucra la ele. Sunt create pentru a satisface nevoile de baza pe care le au majoritatea afacerilor de comert electronic, ceea ce le face adaptabile la nevoile magazinului dvs.

Lucrul bun despre aceste platforme este ca sunt gratuite. Trebuie doar sa descarcati fisierul necesar, sa il instalati si sa incepeti sa va creati magazinul, dar daca nu aveti cunostinte de creare si dezvoltare in ceea ce priveste designul site-ului si temele, poate fi putin complicat, iar pe termen lung veti aveti nevoie de un specialist in diverse probleme tehnice si de design pentru a va lansa magazinul online.

In aceasta categorie putem gasi platforme cunoscute precum Prestashop si Adobe Commerce, printre altele.

4# Platforme SaaS sau solutii cloud

Aceste platforme sunt considerate preconfigurate in natura. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu este nevoie sa ai cunostinte tehnice si avansate pentru a-ti dezvolta magazinul online. Sunt personalizabile si iti permit sa iti configurezi magazinul cu ajutorul unor experti care iti vor permite sa ai un magazin cu imaginea pe care ti-ai dorit-o intotdeauna.

Avand ca backup acest tip de platforma, veti avea la dispozitie o echipa de lucru pentru orice intrebari sau informatii tehnice, suport si service clienti. Aceste platforme sunt concepute pentru acele persoane care se afla in momentul initial al crearii unui magazin, dar doresc ca acesta sa fie cat mai aproape de un magazin fizic, incluzand imaginea marcii, imaginile produselor, categoriile, un design prietenos, diverse metode de plata si livrare.

S-ar putea sa vedeti ca un dezavantaj faptul ca unele dintre aceste platforme costa putin mai mult decat oricare dintre optiunile mentionate mai sus, dar acest lucru este astfel incat sa puteti accesa diverse optiuni de servicii personalizate care ofera clientilor dvs. cea mai buna experienta de cumparaturi posibila. 

Deci, avand aceste optiuni prezente, speram ca puteti lua cea mai buna decizie si puteti alege platforma de comert electronic care se potriveste cel mai bine magazinului dvs. online. Nu ezitati sa va asumati riscuri in comertul electronic, deoarece oportunitatile de crestere si vanzare sunt mult mai mari.