Tarile din intreaga lume au apelat la calm dupa zile de tulburari spiralate in atacuri de represalii ale Israelului si ale palestinienilor. SUA, Uniunea Europeana si Marea Britanie au cerut Israelului si palestinienilor sa reduca tensiunile cat mai curand posibil. Violenta s-a intensificat luni seara dupa ce militantii palestinieni au tras rachete spre Ierusalim. Ca raspuns, armata israeliana a lansat atacuri aeriene impotriva tintelor militante din Fasia Gaza.

Oficialii palestinieni din domeniul sanatatii din Gaza au declarat ca 22 de persoane, inclusiv noua copii, au murit in urma grevelor. Armata israeliana a declarat ca cel putin 15 membri ai grupului Hamas care guverneaza Gaza se numara printre cei ucisi.

Hamas amenintase cu greva dupa ce sute de palestinieni au fost raniti in luptele cu politia israeliana intr-un loc sfant din Ierusalim, luni.

Ce face Ierusalimul atat de sfant?

Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat ca Hamas a ,,trecut o linie rosie” si ca Israelul va raspunde ,,cu mare forta”. Zilele trecute au cunoscut cea mai grava violenta din Ierusalim de ani de zile, cu confruntari intre politia israeliana si protestatarii palestinieni la un complex sfant din orasul vechi din Ierusalim. Ciocnirile s-au produs pe fondul furiei palestiniene din ce in ce mai mare asupra evacuarii amenintate a familiilor din casele lor din Ierusalimul de Est de catre colonistii evrei, alimentate de o luna de altercatii intre protestatari si politisti in partea predominant araba a orasului.

Marti devreme, Semiluna Rosie Palestiniana, un grup umanitar, a declarat ca peste 700 de palestinieni au fost raniti in ciocnirile cu fortele de securitate israeliene din Ierusalim si din Cisiordania.

Motivul fundamental al violentei reinnoite nu se schimba. Este rana deschisa a conflictului nerezolvat dintre evrei si arabi care a distrus si a pus capat vietilor palestiniene si israeliene de generatii.

Acest ultim episod s-a intamplat din cauza tensiunii din Ierusalim, cea mai puternica parte a conflictului. Locurile sfinte din Orasul Vechi sunt simboluri nationale si religioase. Crizele care le afecteaza au declansat adesea violenta.

Declansatorii pentru ceea ce s-a intamplat de data aceasta includ politia israeliana grea a palestinienilor in timpul Ramadanului si eforturile controversate din instantele israeliene de a-i evacua pe palestinieni din casele lor.

Dar alte evenimente ar fi putut avea acelasi efect. Aceasta a fost o criza care astepta sa se intample, intr-un conflict care, inca o data, a fost lasat sa stinga.

Liderii ambelor parti s-au concentrat pe protejarea propriilor pozitii. Cea mai mare provocare, de a face pace, nu a fost abordata serios de ani de zile.

Bombardamentele nu s-au diminuat peste noapte, deoarece zgomotul rachetelor palestiniene si al atacurilor aeriene israeliene au rasunat marti dimineata in regiune. Armata israeliana a declarat ca a efectuat greve asupra a 130 de tinte in toata Fasia Gaza. Intr-o greva, o femeie a fost ucisa si alte doua au fost ranite, au declarat oficialii din domeniul sanatatii. Intre timp, Hamas a tras asupra barajului de rachete asupra orasului Ashkelon din sudul Israelului. Acesta a spus ca este vorba de represalii pentru un atac israelian asupra unui bloc civil de apartamente langa orasul Gaza.

O sursa din Hamas a declarat marti dimineata pentru BBC ca peste 300 de rachete au fost lansate din Gaza in ultimele 12 ore.

Care este reactia globala?

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat ca Hamas trebuie sa puna capat atacurilor cu rachete ,,imediat”, adaugand: ,,Toate partile trebuie sa descalifice”. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jen Psaki, a ripostat la aceste apeluri, spunand ca presedintele american Joe Biden este serios ingrijorat de violenta.

Intr-un tweet, ministrul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a declarat ca atacurile cu rachete ,,trebuie sa inceteze”, solicitand ,,incetarea vizarii populatiilor civile”.

Seful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat ca „cresterea semnificativa a violentei” din Cisiordania, Gaza si Ierusalimul de Est „trebuie sa se opreasca imediat”.

De ce Ierusalimul este un punct de aprindere?

Orasul, cu locurile sale sacre, este cel mai sensibil loc dintre toate in conflictul vechi de decenii dintre Israel si palestinieni. Pe langa importanta sa religioasa sunt revendicarile nationale – Israelul a anexat efectiv Ierusalimul de Est si considera intregul oras capitala sa, desi aceasta nu este recunoscuta de majoritatea celorlalte tari. Palestinienii revendica jumatatea estica drept capitala unui stat sperat.

Complexul de pe deal, unde au avut loc ciocniri, este venerat de evrei si musulmani. Cunoscut musulmanilor sub numele de Haram al-Sharif, este al treilea cel mai sfant loc din Islam, iar evreilor ca Muntele Templului, cel mai sfant loc din iudaism.

Suportand locul sfant evreiesc al Zidului de Vest, complexul este deosebit de sensibil, atat Israelul, cat si palestinienii fiind atenti la intentiile si activitatile celuilalt.

Israelul spune ca violenta actuala acolo a fost planificata ,,cu mult timp in avans” de catre extremistii palestinieni, desi o serie de evenimente au provocat neliniste in Ierusalim.