Noul sezon din The Crown va spune povestea tragica a verilor secrete ale reginei, doua fete care s-au nascut cu dizabilitati intelectuale si care au fost inchise intr-un azil pentru a impiedica lumea sa invete despre existenta lor si sa inceapa sa puna la indoiala descendenta lor. 

Nerissa si Katherine Bowes-Lyon, care aveau 60 de ani, au vazut-o pe regina sosind la Royal Selection Efficiency la televizor de la azilul de batrani unde si-au petrecut intreaga viata. Carau papusi si s-au ridicat si au inceput sa salute cand au vazut-o pe Regina, dar nu erau doar fani ai monarhiei, erau membri directi ai familiei care, intr-o alta imprejurare, ar fi fost, fara indoiala, invitati personal la eveniment.

Surorile Nerissa si Katherine Bowes-Lyon au fost verisoare ale reginei, iar povestea lor este mentionata printre cele spuse in cel mai recent sezon din The Crown (care prezenta deja povestea spionului KGB care s-a infiltrat in palat), in care Printesa. Diana isi face in sfarsit aparitia.

Potrivit istoriei, fetele erau fiicele fratelui reginei mame, dar s-au nascut cu o dizabilitate intelectuala care le impiedica sa vorbeasca corect, asa ca s-a luat decizia de a le declara moarte si de a le trimite la Royal Earlswood Establishment for Psychological Defectives, o institutie psihica in care pacientii erau numiti „idioti” si nu li se dadea tratamentele adecvate pentru a-i ajuta.

Se presupune ca surorile nu au fost vizitate niciodata de nimeni din familia regala si au murit in anii 1980 fara ca lumea sa stie despre ele. Noul sezon din The Crown este plasat in anii 1980 si prezinta chiar o scena in care Helena Bonham Carter (Pritesa Margaret) descopera existenta surorilor si este furioasa pentru tratamentul lor din partea familiei ei.

Strigand catre Regina Mama, ea spune: „Incuiata si neglijata. Sunt nepoatele tale, fiicele fratelui tau preferat. Este depravat si cu inima rece si este nemilos si este total in concordanta cu cruzimea pe care am trait-o in aceasta casa.”

Versiunea prezentata in serial este probabil mai mult fictiune decat realitate, dar povestea este adevarata. Surorile s-au nascut in 1919 si 1926, si se spune ca au fost trimise la azil de mici, de teama ca existenta lor ar putea afecta capacitatea surorilor lor de a-si gasi soti buni, sau ar putea deveni un argument pentru a critica monarhia.

La Royal Earlswood Establishment for Psychological Defectives, se spune ca nu aveau bunuri, hainele lor erau alese dintr-un dulap comun si trebuiau sa le imparta cu restul detinutilor. Ei au fost trimisi acolo cand matusa ei, Elisabeta, s-a casatorit cu regele George al VI-lea (facand astfel ca verisoara ei, Elisabeta a II-a, sa devina regina).

La acea vreme, dizabilitatile intelectuale erau asociate cu clasa de jos si erau considerate o rusine, asa ca familia regala nu putea permite sa fie aflate fetele.

In serial, Regina Mama ii spune Margaretei ca boala fetelor ar putea determina oamenii sa puna la indoiala integritatea liniei de sange si ca acest lucru ar putea fi dezastruos pentru familie si pentru monarhie, care depindea de acceptarea unei singure familii la conducere. . Versiunea The Crown a luat o licenta de creatie, dar ceea ce se spune despre surori si despre modul in care au fost tratate este adevarat.

Coroana sugereaza ca Regina Mama a stiut de-a lungul timpului (si ca Elisabeta a II-a a crezut intotdeauna ca sunt morti), dar de fapt, un articol din 1996 spune ca nu a descoperit existenta fetelor decat in ​​1982, cand a primit un card de azil.

Potrivit articolului, Regina a facut o donatie pentru ca surorile, care au fost internate in spital la varsta de 15, respectiv 22 de ani, sa poata avea cadouri de Craciun si de ziua de nastere, dar nu exista dovezi ca ea sau vreuna dintre rudele ei le-ar fi primit. vizitat dupa aceea.

Intr-un documentar de la Channel Four despre surori, Onelle Braithwaite, care a fost asistenta medicala la institutie in anii 1970, a spus: „Daca Regina sau Regina Mama ar aparea vreodata la televizor, s-ar inchina, foarte regala, foarte scurta. In mod clar, a existat o forma de reminiscenta. A fost atat de nefericit. Pur si simplu m-am gandit la viata pe care ar fi putut-o avea. Erau doua surori dragute. Nu au avut niciun discurs, dar s-au echilibrat si au facut zgomote, iar daca i-ai cunoaste, s-ar putea sa poti spune ce incercau sa spuna.” Potrivit asistentei, daca surorile ar fi primit un tratament mai bun, ar fi putut chiar sa invete sa vorbeasca.

Era in 1987 cand presa a denuntat ca surorile au aparut ca mostre in cartea genealogica a familiei regale, cand de fapt se aflau intr-un azil. „Verisoara reginei inchisa intr-un azil”, a scris The Sun intr-un articol langa fotografia lui Katherine, care era deja o batrana.

„Katherine si sora ei Nerissa au fost trimise intr-o zi intunecata din 1941 la un azil pentru persoanele cu dizabilitati de invatare, un stabiliment sumbru care fusese deschis in 1853 ca Azil National pentru Idioti”, a scris Norman Baker, fost membru al Camerei Reprezentantilor. Comunes, fost ministru de cabinet si membru al Consiliului Privat, „Nu s-a oferit niciodata o explicatie cu privire la motivul sau prin ordinul cui s-a decis depunerea celor doua surori, atunci in varsta de 22 si 15 ani, in acel loc si in acel moment. Ceea ce este clar este ca, in ceea ce priveste familia regala, surorile trebuiau scoase din istorie, ca non-persoane. Peerage lui Burke a raportat moartea lui Nerissa in 1940, inainte ca ea sa ajunga chiar in asezarea Surrey, si a lui Katherine in 1961.

Cand Nerissa a murit in anii 1980, Baker explica ca „mormantul ei din cimitirul municipal Redhill a putut fi identificat doar prin benzi de plastic [cu numele ei de familie] si un numar de serie”, iar asta a determinat o ancheta si un documentar care a dezvaluit ca adevarul la multi ani dupa ce surorile au fost inchise.

Regina a sustinut intotdeauna ca nu a aflat ce s-a intamplat decat mult timp mai tarziu, dar Baker spune ca „Si daca intr-adevar nu a fost implicata, nu a observat ca dintr-o data ei nu mai erau acolo, nu-i asa? Nu intreaba ce s-a intamplat cu ei? Chiar daca ai fost alertat de acest lucru abia in 1982, nu ai fost socat de soarta nepoatelor tale, nu ai actionat pentru a remedia? Nu. Nu a facut nimic.”