Grasime naturala, colesterolul circula prin singe. El este indispensabil organismului, dar devine periculos cind se afla in exces. Colesterolul este raspunzator cu depozitele lipidice in artere, constituind una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare. Se stie ca astazi colesterolul este prezent in doua forme, una benefica (colesterol-HDL), care duce la eliminarea grasimilor, si cealalta nefasta (colesterol-LDL), deoarece, dimpotriva, permite stocarea grasimilor. Pentru reducerea celui periculos se impune un comportament preventiv ce consta in mentinerea unui regim de viata si alimentar sanatos.
Prevenirea si combaterea excesului de colesterol
Reducerea nivelului colesterolului duce la eliminarea sau scaderea riscului de a face un infarct sau un accident vascular cerebral. Pentru aceasta exista doua posibilitati: dieta alimentara si, in plan secundar, tratamentele cu medicamente.
Hrana echilibrata permite, fara nici o indoiala, diminuarea riscului bolilor cardiovasculare. Acesta este rezultatul mai multor studii recente. In functie de anomaliile biologice constatate si de factorii de risc, medicul specialist va prescrie schimbarile din alimentatie si, daca este necesar, un medicament.
De asemenea, trebuie corectati si ceilalti factori de risc, precum:
– renuntarea la fumat;
– supravegherea tensiunii arteriale;
– tratarea diabetului;
– adoptarea unei vieti mai putin sedentare;
– reducerea excesului de greutate.
Zece recomandari privind alimentatia sanatoasa
Mincati corect pentru a va simti mai bine! Acesta ar trebui sa fie motoul dupa care sa va organizati hrana zilnica. Iata citeva sfaturi utile pentru adulti, tineri si mai putin tineri, care doresc sa reduca riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si excesul de greutate.
1. Apreciati obiectiv factorii de risc la care va puteti expune.
2. Faceti periodic analizele medicale necesare pentru cunoasterea nivelului colesterolului.
3. Lasati-va de fumat.
4. Efectuati regulat exercitii fizice.
5. Mincati cit mai variat.
6. Mentineti o greutate ideala.
7. Reduceti grasimile din alimentatie.
8. Consumati multe legume si fructe proaspete.
9. Nu puneti prea multa sare la mincare.
10. Este bine sa consumati alcool cu moderatie.
Cum puteti avea o alimentatie variata
Trebuie sa mincati in fiecare zi urmatoarele alimente, bineinteles, in cantitati potrivite, nicidecum excesive:
– piine;
– cartofi sau paste fainoase; orez sau legume uscate;
– legume verzi crude si fierte;
– lapte, iaurt si brinzeturi degresate;
– carne de vita sau de pasare ori peste;
– fructe crude.
Cum puteti avea o greutate ideala
Pentru 90 la suta din populatie, greutatea ideala este cea de la virsta de 25 de ani. Regasiti aceasta greutate! Periodic practicati o activitate fizica. Reduceti grasimile, acizii grasi saturati si, implicit, colesterolul. Pentru aceasta este nevoie:
– sa alegeti carne fara grasime si produse din carne slaba;
– sa consumati mai mult carne de pasare sau peste;
– sa moderati consumul de oua;
– sa evitati prajelile si sosurile grele;
– sa alegeti preparate culinare care necesita putina grasime sau deloc;
– pentru salate, sa utilizati uleiuri bogate in acizi grasi nesaturati (de masline, porumb, nuci, turnesol) pe care sa le variati;
– sa fiti atenti la produsele de patiserie si la inghetate;
– sa alegeti produsele lactate cele mai putin grase;
– sa cititi cu atentie etichetele alimentelor;
– sa suprimati solnita de pe masa;
– sa evitati consumul regulat de alimente bogate in sare (mezeluri, conserve).
In concluzie, nimic nu este interzis. Daca va place o friptura sau o brinza mai grasa, faceti un mic regal, dar suprimati orice alta grasime si asta nu trebuie sa se intimple in fiecare zi.
Alimentatia anticolesterol
O alimentatie buna este primul tratament pentru excesul de colesterol. Citeodata, ea poate chiar evita un tratament medicamentos si permite intotdeauna scaderea riscului cardiovascular. Pentru toate aceste motive intemeiate este bine sa adoptati regulile corespunzatoare privind alimentatia. A invinge colesterolul inseamna mai intii supravegherea dietei. Iata citeva sfaturi care v-ar putea ajuta.
Prioritatile dietetice trebuie bine definite. Este vorba in special de:
– reducerea aportului global de grasimi, care nu ar trebui sa reprezinte mai mult de 30 la suta pina la 35 la suta din caloriile totale (in loc de 40 la suta sau 42 la suta cit este astazi);
– diminuarea acizilor grasi saturati care antreneaza o crestere a colesterolului (mai ales a colesterolului rau, numit LDL). Ei provin din unt, carne, oua, lactate, produse de patiserie si cofetarie, biscuiti, semipreparate etc.;
– alegerea acizilor grasi nesaturati benefici. Ei permit diminuarea colesterolului total, a LDL, prezervind colesterolul bun, numit HDL. Acesti acizi grasi sint furnizati de uleiurile vegetale (turnesol, de porumb, masline, arahide), margarine obtinute de la aceste uleiuri, fructe uscate, peste gras din marile reci;
– cresterea consumului de antioxidanti protectori care sint vitamina C, E si betacaroten. Acestea sint luate in principal din fructele si legumele proaspete; l slabirea in caz de exces de greutate. Este benefica pentru calitatea singelui si uneori este suficienta pentru reglarea nivelului colesterolului.
Ce trebuie facut in viata de zi cu zi
In practica, respectarea prioritatilor enumerate mai sus inseamna stabilirea unor reguli simple.
De exemplu, untul trebuie inlocuit cu margarina vegetala, bogata in acizi grasi nesaturati, despre care studiile au aratat ca permite scaderea colesterolului sangvin cu pina la 10 la suta. Asta numai in cazul in care consumati 20 de grame zilnic de margarina.
In locul uleiurilor de floarea-soarelui folositi uleiurile de masline, arahide, porumb pentru a obtine un echilibru optim al acizilor grasi. Consumati produse lactate degresate care aduc si ele necesarul de calciu si proteine la fel ca celelalte. Evitati mezelurile, cu exceptia jambonului preparat sau crud, dar nu uitati sa inlaturati grasimea, si produsele de patiserie. Mincati peste de 2-3 ori pe saptamina. Nu consumati mai mult de 2 oua pe saptamina. Mincati cit mai multe fructe si legume proaspete (de sezon, compoturi sau congelate).
Meniuri anticolesterol
Chiar daca tineti regim aveti posibilitatea sa pregatiti feluri de mincare gustoase si apetisante. Iata citeva idei si sugestii care va vor permite sa mincati aproape ca toata lumea, fara sa va privati de multe lucruri. Este suficient sa stiti sa faceti alegerile bune. Descoperiti care sint cei mai buni prieteni la masa urmind sfaturile urmatoare si in acelasi timp mincati sanatos si cu placere.
Vitaminele si colesterolul nu se impaca
Administrarea suplimentelor de vitamine se pare ca reduce efectul medicamentelor anticolesterol. Din aceasta cauza vitaminele ar putea face ineficienta prevenirea bolilor cardiovasculare.
O echipa de cercetatori din Seattle au studiat eficienta medicamentelor anticolesterol in asociere cu un tratament cu vitamine antioxidante. Aceste vitamine care vineaza radicalii liberi au fost recomandate pentru prevenirea bolilor legate de imbatrinire, cancere sau bolile cardiovasculare, inainte de a avea probe indiscutabile asupra efectelor benefice. 160 de pacienti au fost repartizati pe patru grupe si tratati timp de un an astfel: prima grupa – un tratament placebo, a doua grupa – medicamente anticolesterol, a treia grupa – un cocteil de vitamine antioxidante, a patra grupa – o asociere intre medicamente anticolesterol si vitamine.
Rezultate: tratamentul placebo si cocteilul de vitamine nu au avut nici un efect semnificativ asupra concentratiilor lipidice. In schimb, la pacientii tratati numai cu medicamente anticolesterol s-au constatat cresterea concentratiilor de HDL (colesterol bun) si diminuarea nivelului de LDL (colesterol rau). Cel mai surprinzator rezultat a fost la grupa a patra pentru ca asocierea vitaminelor cu medicamentele anticolesterol a dus doar la micsorarea LDL, dar nu si la cresterea colesterolului bun.
La menopauza, femeile sint predispuse excesului de colesterol
Din cauza unor anumiti hormoni, femeile sint mai putin afectate decit barbatii de bolile cardiovasculare. Dar dupa 50 de ani, profilul lipidic se schimba si femeile pierd partial aceasta protectie. Pina la menopauza, femeile prezinta un profil lipidic mult mai favorabil decit cel al barbatilor, caracterizat printr-un nivel al colesterolului mult mai scazut, o concentratie mai slaba a glicemiei, o cantitate a colesterolului HDL – cel bun – mai mare. Acest fenomen explica de ce frecventa bolilor cardiovasculare este foarte slaba la femei inainte de 50 de ani si in orice caz mai joasa decit la barbati.
Insa totul se schimba la menopauza o data cu scaderea brusca a secretiei de estrogeni, iar evolutia nu merge intr-un sens pozitiv. Aceste schimbari participa la cresterea riscului de ateroscleroza (obstructia arterelor prin placi care contin colesterol, lipide si reziduuri). De asemenea, contribuie la majorarea incidentei bolilor cardiovasculare, care vor deveni la fel de frecvente atit la femei, cit si la barbati spre 80 de ani.
La menopauza mai intervin si alti factori, precum: ingrasarea, modificarea repartitiei grasimilor pe corp, cresterea tensiunii arteriale, tendinta de a prezenta un exces de glucoza in singe.
Unii cardiaci continua sa fie imprudenti
S-ar putea crede ca toti pacientii care au suferit un infarct miocardic respecta intotdeauna o igiena de viata corespunzatoare pentru evitarea complicatiilor. Dar nu este asa pentru toti. Dupa cum releva un studiu prezentat recent la Congresul Societatii Europene de Cardiologie, numerosi bolnavi cardiaci continua sa fumeze, sa manince orice, sa nu faca exercitii fizice si sa nu se ingrijeasca.
Rezultatele studiului Euroaspire, efectuat pe 5.556 de bolnavi coronarieni care traiesc in noua state europene, sint convingatoare: mai mult de 20 la suta dintre subiecti sint fumatori, 60 la suta dintre bolnavi sint cu exces de colesterol si mai mult de 80 la suta cu un exces de greutate, iar 60 la suta dintre cardiaci sint inactivi pe plan fizic. Si cel mai rau este ca studiul, realizat in anul 2000, nu arata nici o evolutie favorabila in raport cu datele precedente, culese in 1996. Deci, nu este usor pentru cardiaci sa renunte la vechile obiceiuri daunatoare.
Si medicii sint implicati in neglijenta pacientilor
Conform studiului mentionat, pacientii nu sint singurii responsabili pentru neglijarea bolii. Medicii nu iau, de asemenea, factorii de risc ai bolilor cardiace suficient in serios. De fapt, 28 la suta dintre pacienti nu au fost tratati pentru tensiunea arteriala, iar 32 la suta pentru nivelul anormal de mare al colesterolului.
Se impune astfel educarea atit a pacientilor, cit si a medicilor. In ciuda recomandarilor asupra tratamentului bolilor coronariene si avizarii privind factorii de risc difuzate in rindul medicilor de catre institutii stiintifice precum Societatea Europeana de Cardiologie, aceste indicatii nu sint urmate intocmai, fara sa mai luam in considerare ca exista numeroase diferente in practicile terapeutice de la un spital la altul, de la o tara la alta.
Starea de sanatate a bolnavilor cardiaci nu se va putea ameliora decit daca nu numai pacientii vor fi informati, dar si medicii care ii trateaza. Reducerea mortalitatii provocate de afectiunile coronariene depinde de acest pret.