Toti medicii sustin ca nu este nimic mai important pentru sanatatea noastra decat alimentatia. Ei bine, cerealele integrale te feresc de foarte multe boli.

In zilele noastre, sa mananci sanatos este o adevarata provocare. Cum adica o provocare? Da, da asa bine pentru ca astazi nu mai putem fi siguri ca alimentele pe care le mancam nu ne vor produce peste putin timp adevarate probleme. Probabil vei spune ca tu esti atent la termenul de garantie atunci cand iti umpli frigiderul de la supermarket, dar nu la asta ma refer cand spun ca nu stii ce mananci. Crezi ca stii cat de nocive pot fi toate substantele folosite pentru a face produsele alimentare sa para cat mai proaspete si mai atragatoare? Nu, nu ai cum sa stii pentru ca nu exista etichete care sa te avertizeze in acest sens.

Din cand in cand, mai citesti intr-un ziar sau poate vezi pe la televizor cate un reportaj despre acele substante, insa, din nefericire, de cele mai multe ori adevarul il afli tarziu, cand doctorul care te trateaza iti raspunde senin: Cum adica de la ce ai probleme cu stomacul? De la toate chimicalele pe care le-ai mancat pana acum. Cel mai trist este ca, spre deosebire de stramosii nostri care nu-si faceau probleme in ceea ce priveste ce ar trebui sa manance, noi am descoperit, intre timp, ca o alimentatie gresita ne poate condamna la o viata plina de probleme de sanatate. Cu toate astea, de cele mai multe ori nu facem nimic in acest sens.

Un mic dejun sanatos, o viata mai frumoasa

In primul rand, o alimentatie sanatoasa presupune sa mananci echilibrat. Adica sa oferi organismului tau atat proteine, cat si glucide, lipide, vitamine si minerale. Studiile efectuate de cercetatorii unei companii producatoare de alimente bazate pe cereale au demonstrat efectele benefice pe care acestea le au pentru sanatate.

Conform conf. dr. Gabriela Radulian, de la Institutul de Diabet si Boli Metabolice Nicolae Paulescu, care a ajutat la realizarea studiilor companiei, cerealele integrale sunt alimente de baza intr-o alimentatie echilibrata. Prin intermediul cerealelor, se asigura o serie de nutrienti esentiali in alimentatia zilnica a tuturor persoanelor, indiferent de varsta. Totodata, cerealele reprezinta o importanta sursa de energie necesara bunei desfasurari a activitatii zilnice fizice si intelectuale. Prima masa a zilei este poate cea mai importanta pentru ca ar trebui sa asigure energia necesara desfasurarii activitatilor pe tot parcursul zilei. Din pacate, nu exista un singur aliment care sa contina toate ingredientele necesare, motiv pentru care la micul dejun trebuie sa se regaseasca o combinatie optima de alimente.

De aceea, cerealele integrale sunt recomandate, in primul rand, la micul dejun, desi nimeni nu spune ca nu ai putea sa le consumi la orice masa, ba dimpotriva, este foarte sanatos. Continutul crescut de fibre, vitamine si minerale face din cerealele integrale un aliment extrem de sanatos. Insa acestea nu sunt singurele calitati, cerealele continand foarte putine calorii si grasimi, ceea ce face din acest aliment unul ideal pentru diete. Specialistii recomanda ca pentru un mic dejun complet, cerealele sa fie consummate alaturi de produse lactate care sunt un adevarat izvor de calciu si vitamine A si D, precum si fructe proaspete.

Pentru copii, un astfel de mic dejun le va oferi o alimentatie corecta si un surplus adecvat de energie. Trebuie precizat ca nu este indicata combinatia cu alune, nuci sau arahide pentru ca pot provoca diferite alergii. Insa cerealele cu ciocolata sau cele expandate cu arome de fructe nu sunt sanatoase pentru copiii, ele continand chimicale cu adevarat periculoase. De aceea, cauta in magazine pachetele pe care scrie Cereale integrale simple, pentru a le prepara cum vrei tu sau cu adaos de miere sau fructe uscate.

Diferenta dintre cerealele prelucrate si cele integrale este ca ultimele nu-si pierd calitatile odata cu rafinarea, intrucat cele mai importante vitamine si minerale se regasesc in coaja si in germene, la cerealele rafinate coaja fiind inlaturata. Un alt atu al cerealelor integrale este ca pot fi consumate de oricine, la orice varsta, datorita faptului ca au un continut bogat in vitamine din grupul B, E, potasiu, zinc, cupru, seleniu, fosfor, magneziu si fibre alimentare.

Bolile de care ne feresc cerealele

Stiinta a evoluat si cercetatorii au descoperit medicamente peste medicamente menite sa trateze sau sa previna diferite boli. Insa niciun supliment nutritiv realizat in laborator nu a putut concura cu ceea ce ne-a daruit natura. Astfel, beneficiile consumului de cereale integrale sunt foarte multe si extrem de importante.

Datorita consistentei bogate de fibre alimentare, cerealele reduc nivelul colesterolului, previn constipatia, atat de nociva pentru organism, care, din pacate, nu este luata in serios asa cum ar trebui, scad riscul imbolnavirii de cancer de colon si de san. Consumul de cereale reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare datorita antioxidantilor pe care boabele de cereale le contin.

Mai slabe si mai sanatoase

Desi bunica mea insista si acum ca ar trebui sa ma ingras pentru ca asa slaba par bolnava si nemancata, acest lucru nu mai este de mult de actualitate. Din nefericire, statisticile realizate pentru Romania arata tocmai contrariul pentru ca obezitatea detine un loc suparator in topul afectiunilor de care sufera romanii. Ca modalitate de prevenire a problemelor de supraponderalitate este indicat consumul zilnic de cereale integrale.

Fibrele pe care cerealele le contin au o mare capacitate de absorbtie a apei, ceea ce provoaca senzatia de satietate. Cerealele integrale se gasesc in Romania sub diferite aspecte. Le poti gasi in orice supermarket ca alimente pentru micul dejun sau batoane din cereale pentru slabit. Producatorii de astfel de alimente au avut grija sa le ofere un gust delicios fara a le reduce calitatile.

Probleme cardiovasculare reduse

Medicii recomanda un consum ridicat de cereale pentru a preveni aparitia bolilor cardiovasculare. Acest lucru se traduce prin consumul zilnic, la fiecare masa, al cerealelor integrale. Nu trebuie sa te ingrijorezi ca te vei plictisi de gustul lor pentru ca le poti prepara in fiecare zi extrem de gustos si hranitor, combinand cerealele cu fructe, miere, lapte, branza. In acest fel, nu doar ca vei reusi sa-i convingi pe copii sa manance sanatos, dar vei putea inlatura din dieta lor incet, incet, toate acele prajituri si torturi pline de crema, zahar si colesterol. Reducerea colestrolului este unul dintre cei mai importanti pasi in prevenirea bolilor de inima.

Desert cu cereale

Patru banane, 200 de grame de cereale integrale, 200 de grame de iaurt si 200 de grame de branza de vaci. Taiati felii subtiri bananele si apoi amestecati bine intr-un bol iaurtul, branza si albusul. Adaugati feliile de banana si amestecati. La sfarsit se adauga cerealele integrale si dupa ce le amestecati cu restul ingredientelor desertul este gata de servit.

Gustare foarte sanatoasa

Un pahar de suc proaspat de fructe (orice fructe preferi) la care se adauga doua linguri de cereale integrale.