Oamenii de stiinta fac eforturi in domeniile nutritiei umane si a nutritiei animalelor folosite ca hrana pentru om, in urma exploziei, la populatia actuala umana, a bolilor metabolice si nutritional-carentiale, a bolilor determinate de stres, a bolilor determinate de modul de trai-munca si de modul de hrana de „tip urban-industrializat”. Nevoia de a corecta carentele si maladiile de cauza

alimentara aparute la omul modern a determinat studierea cauzelor si propunerea de solutii reprezentate de probiotice, prebiotice si sinbiotice.

La nastere tubul digestiv uman sau animal este steril, nu contine micoorganisme, dar, in timp, devine colonizat cu bacterii al caror numar ajunge la concentratia maxima in primii ani de viata. Primul aport de flora microbiana il primim de la mama, prin colostru (primul lapte ce va fi secretat de sanul femeii ce a nascut), bacterii care colonizeaza foarte repede tubul digestiv.

Bacteriilor primite de la mama li se adauga, in timp, cele provenite din diversificarea alimentatiei sugarului (apa, fructe, legume, produse lactate de origine animala), cele provenite din contactul cu familia si prin contactul cu lumea inconjuratoare.

In tractul digestiv uman sau animal se vor adapta si vor trai, in mod normal, numeroase bacterii ce vor constitui microflora intestinala.

S-a dovedit prin diferite observatii pe termen lung si studii stiintifice aprofundate ca bacterii vii din tubul digestiv au un rol pozitiv pentru sanatate, iar unele dintre ele au fost incadrate in asa zisa grupa a probioticelor, care sunt micoorganisme vii care administrate in cantitate, ritm si timp adecvat confera un avantaj in domeniul sanatatii pentru gazda.

In anul 1989 s-a subliniat pentru prima data ca pentru a avea efecte benefice asupra gazdei micoorganismele intestinale clasificate ca probiotice este necesar ca acestea sa fie viabile (vii) cand sunt administrate.

In multe si diferite tipuri de produse, respectiv in produse alimentare, suplimente alimentare, medicamente, sunt prezente microorganisme vii clasificate ca fiind probiotice.

Prebioticele sunt substante nondigerabile care asigura un efect benefic, fiziologic, pentru gazda, de stimulare selectiva a cresterii favorabile sau a activitatii unui numar limitat de bacterii indigene, specifice tubului digestiv. Prebioticele sunt numite si „ingrediente alimentare non-digerabile”, sunt prezente in alimentele care contin unul sau ambele feluri de fibre, respectiv: fibre alimentare nedigerabile si fibre alimentare putin digerabile de catre enzimele eliberate de microorganismele ce colonizeaza tractul digestiv (de exemplu: poliglucide – unele tipuri de celuloza, inulina – si oligoglucide – rafinoza, izomaltoza, lactozaharoza, diferiti galactani si xilani).

Sinbioticele, considerate suplimente alimentare, sunt produse care contin atat probiotice, cat si prebiotice, pentru a se obtine o actiune sumata a celor doua componente pentru facilitarea functionarii tractului digestiv ceea ce va duce la mentinerea/ sustinerea/ imbunatatirea starii de sanatate a organismului.