Ma gandeam de mult sa va propun un astfel de subiect, dar va marturisesc cu sinceritate ca am incercat sa-l evit de teama sa nu generez un conflict inutil. Traiesc de ceva vreme o disensiune cu barbatul modern pe care tare mi-e greu sa-l mai inteleg si, uneori, chiar mi-e imposibil sa-l mai tolerez.

Dar.. ieri, dupa ce am dat intamplator peste un studiu care preciza ca barbatul modern nu mai este atat de atras de femeile care gatesc si dupa o scurta discutie extrem de nuantata cu un bun prieten (barbat, sa se consemneze) m-am decis sa va scriu si sa va cer ajutor.

Ce se intampla cu barbatul modern? Ce l-a bulversat atat de tare incat si-a creat o noua versiune a masculinitatii care diminueaza, de fapt, din unicitatea masculinitatii de alta data?

Nu sunt nici asa de pornita impotriva lor, nici asa de ignoranta ca sa nu inteleg aproape orice se intampla cu un om de-a lungul vietii lui, de-a lungul generatiilor lui… Cu toate acestea nu pricep de ce avem tendinta de a renunta (in procesul evolutiei noastre) exact la ce este mai atractiv?

Parfumul traditional a devenit oare insuportabil de vechi si de neadaptat?

In incercarea de a combina imagini consacrate cu agitatia contemporana, barbatul modern nu mai deschide usa unei femei, nu mai cumpara flori, nu mai curteaza, nu mai insista cand curteaza, nu mai e prezent si, dupa umila mea parere subiectiva, nu mai e asa de „viu” ca in alte vremuri.

Barbatul modern are nevoie de confirmari pentru ca nu mai are lejeritatea de a-si asuma esecuri si nu isi mai asuma responsabilitati asa „cu una cu doua” (ceea ce ar putea fi sanatos si corect dintr-un punct de vedere), dar lipsit de magie.

Unii dintre barbatii zilelor noatre isi pierd libidoul pentru ca sunt foarte des suparati pe sotiile lor si nu ne mai miram cand studiile arata ca barbatul modern vrea sa doarma, nu sa faca sex. In acelasi registru, multi dintre barbatii moderni au uitat cum este sa faci, macar din cand in cand, dragoste… nu sex.

Stiti ca unul dintre prietenii lui Sting au dezvaluit, mai in gluma/ mai in serios, ca acesta practica yoga tantrica si ca poate face drasgoste timp de circa 8 ore continuu. Pe seama acestor declaratii, se spune ca, de fapt, in cele 8 ore se incadreaza si cina, discutiile dinainte, preludiul.

Revenind, tot barbatul modern se compatimeste si se lamenteaza mai mult, tot el isi cauta din ce in ce mai mult mama in iubita ca sa ramana vesnic un copil rasfatat. Acelasi barbat modern asteapta de la femei primul pas, iar atunci cand unele dintre ele il fac se panicheaza pentru ca sunt prea indraznete. Poate cel mult le trimit pe Facebook o apreciere de genul: „te apreciez pentru curajul de care dai dovada”. Te apreciez, dar m-ai cam speriat.

Si daca totusi, acest exemplar – fara de care viata noastra ar fi arida – poate avea grija de o femeie, facand-o sa se simta speciala numai pentru ca este femeie si il face fericit cu zambetul ei (sau macar pentru ca exista o minima probabilitate ca aceasta sa fie mama copiilor lui),  cel mai probabil nu o face neconditionat. Din dragoste pentru iubire.

Pentru ca barbatul modern si-a asumat o egalitate absoluta intre el si femeie sau mai degraba, o competitie supusa unor principii aparent egale in totalitate. In general, barbatii, la nivel superficial si exterior sufletului lor mai greu de patruns, vad aspectele in alb si negru avand in vedere ca structural sunt fiinte logice. Atunci, daca femeile sunt puternice, independente, au un cuvant de spus, isi cer drepturi peste drepturi, atunci femeile sa accepte ca nici lor, barbatilor, nu le cumpara nimeni flori si nu-i scoate nimeni la o inghetata in parcul Herastrau.

Am intalnit barbati cu care simteam ca ma lupt pentru acelasi loc in cuplu, cel de femeie…

O parte dintre barbatii contemporani gandesc asa – cel putin la nivel subconstient… Doar ca ne lovim iar de o egalitate scoasa din context si inteleasa prost.

Apoi, odata cu evolutia, barbatul modern nu mai vrea doar sa fie acceptat de femeie, ci vrea sa fie inteles – un lucru bun. Insa, reversul medaliei este ca astfel dobandeste din ce in ce mai multe temeri, prejudecati, intrebari retorice: „ea ma vrea, nu ma vrea, e disponibila sau nu e, poate vrea doar sa fim preieteni?”.

Am vrut sa va prezint, prin ochii unei femei, o parte din realitatea unui barbat modern. Asta nu inseamna ca toti barbatii se comporta asa cum eu am observat la unii dintre ei (stiu sigur ca mai exista si barbati care te invita la teatru, de exemplu, multi care te surprind cu gesturi intense si multi care nu te uita cu una cu doua), cum nici nu cred ca cei care se regasesc in cele spuse mai sus o fac cu rea intentie ba, din contra, foarte multi dintre ei sunt bine intentionati, dar greu de inteles.