Daca copiii dumneavoastra au acum trei ani, stiti ca a venit momentul sa decideti unde se vor inscrie. Alegerea unei scoli bune este una dintre cele mai mari dificultati pe care le intampina parintii de-a lungul vietii educationale a copiilor lor, intrucat credem ca succesul sau eroarea le va determina rata de invatare de-a lungul anilor.

Sunt multe puncte de luat in considerare atunci cand incepem procesul de selectie a scolii, asa ca astazi va lasam pe cele mai importante pentru a va putea pregati. De asemene,  consultati lista cu scoli particulare din Bucuresti pe kidszone.ro pentru a lua cea mai buna decizie pentru copiii dvs.

Sfaturi pentru a alege o scoala buna pentru copii

1. Proximitatea

Este foarte important. Putem lua ca punct de plecare casa noastra, casa bunicilor sau chiar munca noastra. Esential este sa pierzi cat mai putin timp in calatorii. Dimineata devreme exagerata sau orele suplimentare pe drum prelungesc orele de teme sau de somn dimineata. Ambele afecteaza performanta copiilor. De multe ori avem ideea unei anumite scoli si putem gasi si centre foarte bune in jurul nostru.

2. Bilingvism

Cand vorbim despre dorinta de a alege o scoala buna, vorbim despre viitorul copiilor, iar o parte din viitor se afla in limbi straine. Astazi, lucrul in alte limbi ne deschide un numar mare de usi pe care nu ar trebui sa le inchidem. Posibilitatile de a studia in centre in care se vorbesc doua limbi sunt mii si le putem accesa cu totii. Cu siguranta este ceva de evaluat.

3. Valorile centrului

Trebuie luate in considerare valorile de baza pentru scoala, deoarece invataturile, atelierele sau activitatile lor se vor invarti in jurul ideologiei lor. Reciclarea, schimburile, livezile, printre altele, sunt posibilitati pe care scolile le pot sublinia. Trebuie sa ne intereseze cum va fi viata de zi cu zi a copiilor nostri si ce va avea mai multa greutate in invatarea lor.

4. Public versus privat sau concertat

Pana acum cativa ani, faima centrelor de invatamant public nu era foarte proeminenta, dar astazi, calitatea acestor scoli s-a imbunatatit in majoritatea Comunitatilor Autonome. Aceste centre au acces treptat la cele mai noi tehnologii (tablete digitale, interactiuni cu computere, tablete), noii profesori aplica noi pedagogii cu metodologii revolutionare, au resurse din ce in ce mai bune pentru a se ocupa de diversitate. Sa nu ne lasam dusi de categoria lor, ci de calitatea educatiei lor.

5. Numarul de copii per sala de clasa

Acesta este un fapt care este adesea trecut cu vederea atunci cand alegeti un centru de studii. Masificarea elevilor in cadrul salilor de clasa este o problema in performanta academica ulterioara a elevilor. Profesorii au o perioada dificila cand in loc sa predea 20 de copii, trebuie sa o faca in fata a 30 sau 35. Numarul ideal ar putea fi intre 20 si 26 de elevi. Cu cat sunt mai putine, cu atat atentia este mai personalizata.

Evita aceste greseli pentru a alege o scoala buna pentru copiii tai

  • Nu luati decizia in graba. Din cauza circumstantelor personale, unii parinti aleg scolile in graba. Este important ca acestia sa stabileasca o relatie cu institutia, deoarece aceasta poate dura chiar si mai mult de un deceniu.
  • Evitati sa cantariti anumite activitati sau personalitati pe alte aspecte, precum distanta sau costurile, poate duce la dificultati in viitor.
  • Nu va bazati alegerea pe un singur punct. Desi factorul economic, calea si metodologiile si valorile de invatare sunt decisive, decizia trebuie luata din realitatea si nevoia fiecarei familii, cu aspectele ei unice, si urmarind ca toate partile sa fie de acord.
  • Ceva care poate fi, de asemenea, obisnuit este sa nu ceri sfaturi sau pareri despre scoala. Dincolo de anecdote, este important sa ai comentarii, opinii, critici despre locul in care se vor dezvolta copiii tai.
  • Pe langa aspectele structurale, este important sa cunosti personal institutia si sa vezi ingrijirea acesteia. Nu face acest lucru poate fi un risc pentru copii. Este inutil sa ai piscine si terenuri uriase de fotbal daca nu exista resurse pentru securitatea, curatarea si intretinerea acestora.

Ca regula de aur: scoala ideala nu exista, ci mai degraba scoala cea mai potrivita pentru fiecare copil si pentru ritmul si nevoile lui de invatare. Ca parinti, este de datoria noastra sa revizuim toate punctele de mai sus si, de asemenea, sa recunoastem ca este cel mai bine pentru ei sa faca primii pasi in lumea educationala fara probleme. Dincolo de a ne intreba in mod constant daca acesta este cel mai bun loc dintr-un motiv sau altul, ar trebui sa ne intrebam „este aceasta scoala cea mai buna pentru copilul meu?”