Pe langa faptul ca apreciezi frumusetea florii care se raspandeste odata cu vantul, cunosti beneficiile papadiei? Ei bine, da; desi aceasta planta, cunoscuta si sub numele de Bitter Cicory , este in mod obisnuit considerata o „buruiana”.

Cu toate acestea, avand in vedere utilizarea sa in medicina populara, au fost efectuate cercetari asupra proprietatilor sale si a posibilelor contributii la sanatate.

Din acest motiv, pe langa faptul ca creste usor in zonele rurale, pasuni si poteci, aceasta planta  este cultivata intentionat de oameni in livezile si gradinile lor, pentru a o folosi ca ingredient in prepararea remediilor naturiste si astfel sa profite de tot potentialul. beneficiile papadiei.

Ce este papadia si care sunt proprietatile ei

Papadia este o planta medicinala cunoscuta in multe parti ale lumii. Potrivit unei publicatii realizate in Cambridge University Press , este o sursa de diversi nutrienti si substante biologic active. In plus, radacinile si frunzele sale contin vitamine (complexul A, K, C si B), minerale (calciu, magneziu, potasiu, zinc si fier), micronutrienti, fibre, lecitina si colina.

Acelasi studiu evidentiaza ca, in plus, planta are proprietati ca imunomodulator, stimulant digestiv, prebiotic, stimulant insulinic, antiinflamator, antiangiogenic, antineoplazic si demulcent. Cu toate acestea, in ciuda varietatii de studii, sunt necesare mai multe dovezi pentru a verifica beneficiile, dozele sigure si eficacitatea acestuia.

Pana in prezent, cercetarile au relevat ca papadia este o planta ai carei compusi (sesquiterpenlactone, fenilpropanoide, saponine, triterpenoide si polizaharide) au un efect diuretic si digestiv care ajuta la imbunatatirea sanatatii. La randul sau, se considera ca acest lucru ajuta la stimularea apetitului si la reducerea inflamatiei.

Deocamdata, datorita acestor proprietati, papadia este folosita in medicina complementara in cantitati moderate, fie in capsule, extracte sau infuzii. Trebuie remarcat faptul ca nu este folosit doar ca remediu alternativ pentru oameni, ci si pentru animale. In special caini, pisici, iepuri, rozatoare, reptile si pasari mici.

13 beneficii ale papadiei pe care poate nu le-ai cunoscut

Majoritatea remediilor cu papadie ajung sa fie infuzii care, atunci cand sunt baute cu o oarecare regularitate, sunt un ajutor pentru buna functionare a organismului. Exista chiar si cei care il folosesc ca adjuvant pentru a calma simptomele anumitor boli.

Totusi, in acest din urma caz, consumul acestuia trebuie supravegheat de medic, mai ales daca a fost deja adoptat un tratament farmacologic. Nu ignora ca plantele pot avea interactiuni medicamentoase si efecte secundare.

In plus, trebuie sa fie clar ca nu trebuie utilizat ca inlocuitor pentru tratamentul conventional . Daca practicantul este de acord, potentialele beneficii ale papadiei pot fi considerate ca un supliment care promoveaza sanatatea. Dar, sa vedem mai detaliat pentru ce este folosit si cum ne poate ajuta.

1. Combate retentia de lichide

Datorita proprietatilor sale diuretice si antiinflamatoare, papadia a fost folosita ca supliment pentru a stimula eliminarea deseurilor prin urina si, in general, a tuturor lichidelor retinute in organism. Pe scurt, atuurile sale naturale imbunatatesc functia rinichilor atunci cand infuzia sa este bauta de aproximativ 2 ori pe zi.

2. Imbunatateste functia hepatica

Radacina de papadie este un protector cunoscut al ficatului, nu doar pentru ca ajuta la optimizarea functionarii acestuia, ci si pentru ca previne si amelioreaza inflamatia. De asemenea, ajuta la reglarea fluxului de bila.

Un studiu publicat in Molecules in 2017 a constatat ca polizaharidele prezente in papadie pot fi benefice pentru functia hepatica. Pentru a obtine aceste beneficii, va fi necesar sa pregatiti radacina intr-o infuzie si sa o beti de cel putin 3 ori pe saptamana.

3. Ajuta digestia

Aceasta planta nu are doar proprietati digestive, ci si un usor efect laxativ care ajuta la imbunatatirea miscarii intestinale, potrivit informatiilor dintr-un studiu publicat in Neurogastroenterology and Motility.

Asadar, daca doriti sa profitati de beneficiile papadiei, o infuzie in combinatie cu o dieta bogata in fibre si antioxidanti, pe langa o buna hidratare, poate ajuta la eliminarea deseurilor acumulate.

In caz de indigestie si gaze intestinale se recomanda si infuzia din aceasta planta, deoarece ajuta la calmarea simptomelor, fara a afecta activitatea bacteriilor sanatoase.

4. Combate anemia

Cicoarea amara ofera aport de minerale precum fier, magneziu si calciu. Datorita acestor beneficii, papadia ar fi un bun supliment alimentar pentru a accelera recuperarea dupa episoadele de anemie si oboseala.

Desi sunt necesare mai multe dovezi in acest sens, cercetarile publicate in Advances in Hematology au determinat ca poate sprijini formarea globulelor rosii si albe din sange, ceea ce ajuta, printre altele, la intarirea sistemului imunitar si la combaterea anemiei.

Amintiti-va ca, pe langa includerea unei infuzii de papadie in rutina dvs., trebuie sa mentineti o dieta echilibrata in functie de nevoile organismului dumneavoastra pentru a va bucura de sanatate si bunastare.

5. Protejati sanatatea ochilor

Setul de nutrienti esentiali pe care il contine papadia poate ajuta, intr-un anumit fel, la ingrijirea sanatatii vizuale, deoarece minimizeaza riscul de cataracta, degenerescenta maculara si alte afectiuni.

Luteina si zeaxantina sunt doua substante (pigmenti) care se gasesc in aceasta planta si, intr-o masura mai mare, in diverse alimente, precum: smog, porumb, broccoli, portocale, mango etc.

6. Combate problemele pielii

Consumul regulat al infuziei si aplicarea de comprese de papadie sunt solutii naturale pentru unele probleme ale pielii. De fapt, cercetarile publicate in Oxidative Medicine and Cellular indica faptul ca extractele sale ajuta la protejarea impotriva daunelor UVB.

Deoarece aceasta planta are efecte antiinflamatorii si cicatrizante, utilizarea ei favorizeaza si vindecarea ranilor superficiale si a alergiilor.

7. Amelioreaza inflamatia

Dupa cum arata un studiu publicat in Food and Chemical Toxicology , pe langa beneficiile papadiei mentionate mai sus, aceasta planta are componente antiinflamatorii care, atunci cand sunt asimilate in organism, ajuta la restabilirea echilibrului proceselor sale inflamatorii.

8. Controleaza nivelul colesterolului si al trigliceridelor

Potrivit cercetarilor, consumul de papadie ajuta la scaderea nivelului de trigliceride si colesterol „rau” (LDL). Aceasta inseamna ca poate contribui la prevenirea si dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

9. Previne imbatranirea prematura

Substantele bioactive naturale, prezente in papadie, au proprietati antioxidante (beta-caroten). Prin urmare, protejeaza impotriva deteriorarii celulare si a stresului oxidativ, ajutand la prevenirea imbatranirii premature.

10. Ajuta la pierderea in greutate

Studiile au descoperit o relatie intre consumul de extract de papadie si metabolismul lipidic, afectand dimensiunea celulelor adipoase si ajutand la reducerea greutatii corporale.

11. Monitorizarea glicemiei

Au fost efectuate studii si la pacientii cu diabet de tip 2, care au folosit extracte de papadie. La acestea s- a observat o reducere semnificativa a nivelului de glucoza din sange, motiv pentru care se considera ca aceasta planta poate influenta productia de insulina si poate avea efecte hipoglicemiante.

12. Prevenirea cancerului

Extractul de radacina de papadie contine diversi compusi fenolici, antioxidanti, triterpenoizi, printre altele, care pot inhiba cresterea celulelor diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal, potrivit cercetarilor efectuate.

13. Virusii gripali

Consumul de infuzie de ceai de papadie (cel putin 15 mg), pare sa contribuie si el la tratarea si eliminarea virusului gripal, arata cercetarile efectuate in China.

Recomandari si contraindicatii

Desi aceasta planta poate ajuta la ingrijirea sau mentinerea sanatatii, nu trebuie folosita ca tratament exclusiv pentru orice afectiune, ci mai degraba ca o completare a ceea ce recomanda medicul.

De asemenea, cel mai indicat este sa folositi infuzia de papadie in cadrul unui stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie echilibrata, hidratare adecvata si combinarea acesteia cu exercitii fizice regulate.

Pe de alta parte, exista anumite grupuri de persoane care ar trebui sa evite utilizarea acestuia: femeile insarcinate, femeile care alapteaza, pacientii cu probleme la vezica biliara si calculi biliari. Daca aveti intrebari, consultati-va medicul.