Exista mai multe remedii la domiciliu care te-ar putea ajuta sa scapi de mirosul de la subrat. Daca acest lucru persista, nu ezitati sa consultati medicul de familie.

Cand este foarte cald, facem miscare sau purtam haine prea stramte, avem tendinta de a transpira. Pe langa disconfortul care se genereaza din cauza umiditatii din corp si a petelor de pe haine, cel mai rau lucru, fara indoiala, este mirosul de la axile.

In ciuda faptului ca este o problema foarte comuna, multi oameni nu pot sa o remedieze. Uneori, aceasta problema poate avea cauze hormonale care nu au nicio legatura cu bacteriile sau cu igiena precara, asa ca intotdeauna este indicat sa mergi la medic.

In articolul urmator va oferim cateva alternative in cazul in care mirosul urat provine de la acesta din urma. Nu-ti face griji: daca este ceva anume, trebuie doar sa urmezi urmatorii pasi.

Cheia este controlul dezvoltarii bacteriilor,  care sunt cele care emana acel miros enervant, afectiune care primeste denumirea de bromhidroza axilara. Aceasta este legata de secretia uleioasa si vascoasa a glandelor apocrine care se gasesc in axile, areole, organe genitale si anus.

Pentru a contracara transpiratia, industria cosmetica ofera deodorante pe baza de alcool. Dar, de asemenea, antiperspirante, ale caror ingrediente includ aluminiu, care provoaca aritmii cardiace, dupa cum arata diverse studii.

Asadar, daca nu doriti sa utilizati aceste produse care va pot irita pielea sau pot provoca probleme si mai grave, va recomandam urmatoarele remedii casnice:

1. Sapun antibacterian

Este foarte important sa mentineti igiena in zona, iar spalarea de mai multe ori pe zi cu sapun antibacterian ar putea ajuta foarte mult. Sapunurile parfumate nu sunt recomandate, deoarece pot avea acelasi efect ca si deodorantele.

O alta varianta interesanta pentru a evita iritatiile sunt sapunurile neutre. Nu uitati sa va uscati bine axilele pentru a evita acel miros neplacut de mucegai.

  • Daca sunteti in cautarea unei optiuni si mai naturale, puteti cumpara sapunuri facute cu lapte de capra sau de migdale si ierburi naturale, precum galbenele sau lavanda. Desigur, amintiti-va mai intai sa verificati daca suferiti de orice tip de alergie asociata.

2. Peroxid de hidrogen?

Peroxidul de hidrogen are multe proprietati atunci cand vine vorba de dezinfectarea ranilor, asa ca va fi intotdeauna util pentru trusa noastra de prim ajutor. Cu toate acestea, nu este recomandat ca deodorant, deoarece poate irita pielea. 

3. Salata verde

In ciuda legendelor urbane care circula despre salata verde si despre presupusa eficienta a acesteia impotriva acestei probleme, nu exista dovezi stiintifice ca aceste proprietati sunt reale. Cu exceptia unei mentiuni, in sectiunea dedicata acestei plante, in fisele tehnice ale produselor agricole ale Universitatii La Salle, din Bogota.

Daca tot vrei sa incerci, continua sa citesti mai jos.

Ceea ce ar trebui sa faci?

  • Spalati bine doua frunze de salata verde si puneti una sub fiecare brat dupa baie si uscarea zonei.
  • Se lasa sa actioneze pana iau temperatura camerei. Nu clati.

4. Otet

Deoarece mirosul urat de la axile se poate datora acumularii de bacterii, avem nevoie de un element care sa fie responsabil cu eliminarea acestora. Se crede ca unul foarte eficient este otetul. Cu toate acestea, ar putea inrautati problema, datorita mirosului sau intepator, precum si poate provoca unele iritatii la anumite tipuri de piele. Prin urmare, este mai bine sa consultati mai intai un medic.

Daca acest lucru va ofera voie, acesta este modul sau de utilizare:

  • Se aplica cu un bumbac sau o carpa curata in zona, igienizata in prealabil.
  • Dimineata, clatiti bine si spalati cu sapun antibacterian.

5. Lamaie pentru a controla mirosul la subrat

Acidul din acest fruct citrice poate reduce mirosul prin uciderea bacteriilor. Cu toate acestea, ar putea fi si iritant, asa ca va recomandam prudenta in utilizare. Verificati mai intai cum reactioneaza pielea la acest fruct.

Ceea ce ar trebui sa faci?

  • Puteti taia o lamaie in jumatate si frecati sub un brat. Lasati-l sa stea timp de 15 minute si apoi clatiti cu multa apa calda.
  • Daca arde, poate fi din cauza iritatiei sau a parului incarnat. Spalati imediat daca se intampla acest lucru.
  • Repetati in fiecare seara. Nu uitati ca lamaia, in contact cu soarele, pateaza pielea.

6. Felii de cartofi

Ar putea servi la reducerea mirosului urat cauzat de proliferarea bacteriilor. Trebuie sa fie, da, foarte umede pentru a fi eficiente. Amintiti-va, asa cum am mentionat anterior, verificati sa nu suferiti de niciun tip de alergie sau intoleranta legata de acest tubercul.

Ceea ce ar trebui sa faci?

  • Este la fel de simplu ca sa tai un cartof in felii medii (aproximativ 1 cm grosime) si sa il asezi la axile.
  • Schimbati cand au trecut 20 de minute sau cand sunt uscate.

7. Amidon de porumb si bicarbonat de sodiu

Se crede ca ar putea functiona in cazuri de miros urat. Cu toate acestea, nu exista nicio cercetare stiintifica care sa confirme aceasta afirmatie. Daca tot vrei sa-l incerci, urmeaza acesti pasi:

Ceea ce ar trebui sa faci?

  • Daca doriti, le puteti amesteca in parti egale si le puteti aplica pe axile in fiecare seara.
  • Se lasa sa actioneze pana a doua zi dimineata.

8. Ulei de arbore de ceai

Acest ulei esential este renumit pentru proprietatile sale antibacteriene si antifungice. Daca il combini cu ulei esential de lavanda (in parti egale) nu numai ca vei elimina mirosul urat de la axile dar te vei bucura si de un parfum bogat toata ziua.

  • Incearca sa-l folosesti in fiecare dimineata si dupa baie.

9. Aloe vera

Desigur, aloe vera nu putea lipsi din aceasta lista. Este o alternativa care contine proprietati antibacteriene care ar putea ajuta impotriva mirosului neplacut. De asemenea, este un bun hidratant.

Ceea ce ar trebui sa faci?

  • Este la fel de usor ca taierea unei tulpini de aloe vera pe orizontala si aplicarea sub axila.
  • Lasati sa actioneze cateva minute si indepartati penca, dar nu clatiti gelul. Veti simti instantaneu prospetimea.

10. Salvie

Se crede ca salvie are efecte protectoare impotriva bacteriilor Streptococcus mutans, asa ca puteti incerca sa utilizati uleiul esential. Doar aplicati cu un tampon de bumbac dupa baie si lasati-l sa se usuce singur.

11. Lapte de magneziu

Acest produs absoarbe grasimea si umezeala atunci cand este aplicat pe pielea axilelor, ceea ce ajuta intr-un mod natural si eficient la eliminarea mirosului neplacut. Fara parabeni, cu vitamine si minerale si cu parfumul la alegere, Hidroxidul de magneziu in prezentarea sa comerciala este o alternativa perfecta la deodorant.

Ceea ce ar trebui sa faci?

  • Adaugati cateva picaturi de ulei esential in lapte si amestecati bine inainte de utilizare.
  • Se toarna intr-un atomizor sau pulverizator pentru o utilizare usoara sau se intinde direct prin aplicarea cu degetele.

Daca observati miros la axile, incercati oricare dintre aceste remedii naturiste pana il gasiti pe cel care va place cel mai mult sau va ofera cele mai bune rezultate. Nu uitati sa verificati mai intai ca nu suferiti de niciun tip de alergie asociata.

Igiena corporala si imbracamintea largi, cu tesaturi de origine naturala si culori deschise, daca aveti tendinta de hiperhidroza, fac parte din sfatul de a evita mirosul neplacut la axile. Adaugati la aceasta epilarea cu ceara si utilizarea frecventa a sapunului antibacterian.

Controlati bauturile cu cofeina si alcoolice, alimentele grase si procesate, alimentele picante, curry sau usturoi. In mod similar, reduceti consumul de sare. Ideea este de a minimiza transpiratia, pentru care nu strica sa gestionati stresul si respiratia.